Przepis szefa kuchni Tomka Jakubiaka na polską panna cottę z sosem baileys i sałatką!
Składniki:
500 ml zsiadłego mleka
2 listki żelatyny
50 ml Śmietanki Polskiej Mlekovita 36%
łyżeczka skórki z limonki
laska wanilii
4 szklanki cukru
1/2 mango
pół szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki słodkiego wina ryżowego Mirin
łyżka posiekanej mięty
5 żółtek
150 g cukru
sok z 3 cytryn
2 kieliszki irlandzkiego likieru Baileys
szklanka Śmietanki Polskiej Mlekovita 36%
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody, aż nie będzie grudek. Śmietanę ze zsiadłym mlekiem rozmieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wyjmij pestki, po czym umieść ją w zsiadłym mleku. Dodaj skórkę z limonki i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj i rozlej do pojemniczków.
2. Żółtka i cukier wymieszaj w metalowej misce trzepaczką, aż powstanie kogel-mogel. Dodaj pozostałe składniki, wciąż wszystko mocno mieszając. Miskę ustaw na parze i dalej mocno ubijaj masę, aż ta zgęstnieje. Sos powinien być lekko napowietrzony i jednolity.
3. Owoce pokrój w jednakową kostkę i wymieszaj z przyprawą Mirin oraz posiekaną miętą. Panna cottę podawaj na sosie z sałatką obok.
Jak w każdym innym przypadku, stworzenie deseru wymaga wcześniejszego przygotowania produktów. Do przyrządzenia panna cotty z sałatką niezbędny jest ananas oraz mango. Jeśli masz problem z obraniem tych owoców, poznaj sprawdzony sposób Tomasza Jakubiaka na poradzenie sobie z ananasem i mango.
Choć amatorów egzotycznych owoców, np.: mango i ananasa jest wielu, to perspektywa ich obrania może niekiedy odstraszyć nawet ich największych zwolenników. Nie jest to specjalnie trudna sztuka, a gdy już wiadomo co i jak, nic nie stoi na przeszkodzie by rozkoszować się smakiem soczystych owoców! Wbij nóż w mango tak, by poczuć pod nim pestkę. Na początek odkrój części wokół pestki. Następnie natnij połówki w paski, aż do skórki i obierz. Mango można także obrać w ten sam sposób, w jaki postępujesz z jabłkami. W przypadku ananasa zacznij krojenie od dołu, gdyż dzięki pióropuszowi zachowuje on świeżość na dłużej. Najpierw odkrój podstawę, a następnie odetnij skórkę dookoła owocu. Pamiętaj, by nacinać na tyle głęboko, by wyciąć największe oczka ananasa. Obranego ananasa pokrój w kostkę - radzi Tomasz Jakubiak.
Jeśli jesteś ciekawy, jak zrobić włoską panna cottę w naszym rodzimym wydaniu lub jak stworzyć czekoladowe babeczki z dodatkiem sera pleśniowego, sprawdź video warsztaty - http://akademiasmaku.pl/video-warsztat/sama-slodycz,4, w których wspólnie z szefem kuchni Tomaszem Jakubiakiem oraz vlogerem Piotrem Ogińskim (Kocham Gotować) przygotujesz krok po kroku pyszne i kreatywne desery!
Oprócz przygotowania dania niczym szef kuchni, możesz zaczerpnąć inspiracji od innych, którzy okazali się najlepsi w konkursie Akademii Smaku Bosh i pojawili się na comiesięcznym evencie kulinarnym. Pod czujnym okiem Tomasza Jakubiaka oraz Piotra Ogińskiego, a także w towarzystwie Katarzyny Glinki przygotowali mnóstwo słodkich i rozpływających się w ustach deserów. Zobacz, jak wyglądał event i co się na nim działo, a więcej kreatywnych przepisów Tomasza Jakubiaka znajdziesz na stronie www.akademiasmaku.pl.
Składniki:
500 ml zsiadłego mleka
2 listki żelatyny
50 ml Śmietanki Polskiej Mlekovita 36%
łyżeczka skórki z limonki
laska wanilii
4 szklanki cukru
1/2 mango
pół szklanki pokrojonego w kostkę ananasa
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki słodkiego wina ryżowego Mirin
łyżka posiekanej mięty
5 żółtek
150 g cukru
sok z 3 cytryn
2 kieliszki irlandzkiego likieru Baileys
szklanka Śmietanki Polskiej Mlekovita 36%
Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody, aż nie będzie grudek. Śmietanę ze zsiadłym mlekiem rozmieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wyjmij pestki, po czym umieść ją w zsiadłym mleku. Dodaj skórkę z limonki i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj i rozlej do pojemniczków.
2. Żółtka i cukier wymieszaj w metalowej misce trzepaczką, aż powstanie kogel-mogel. Dodaj pozostałe składniki, wciąż wszystko mocno mieszając. Miskę ustaw na parze i dalej mocno ubijaj masę, aż ta zgęstnieje. Sos powinien być lekko napowietrzony i jednolity.
3. Owoce pokrój w jednakową kostkę i wymieszaj z przyprawą Mirin oraz posiekaną miętą. Panna cottę podawaj na sosie z sałatką obok.
Jak w każdym innym przypadku, stworzenie deseru wymaga wcześniejszego przygotowania produktów. Do przyrządzenia panna cotty z sałatką niezbędny jest ananas oraz mango. Jeśli masz problem z obraniem tych owoców, poznaj sprawdzony sposób Tomasza Jakubiaka na poradzenie sobie z ananasem i mango.
Choć amatorów egzotycznych owoców, np.: mango i ananasa jest wielu, to perspektywa ich obrania może niekiedy odstraszyć nawet ich największych zwolenników. Nie jest to specjalnie trudna sztuka, a gdy już wiadomo co i jak, nic nie stoi na przeszkodzie by rozkoszować się smakiem soczystych owoców! Wbij nóż w mango tak, by poczuć pod nim pestkę. Na początek odkrój części wokół pestki. Następnie natnij połówki w paski, aż do skórki i obierz. Mango można także obrać w ten sam sposób, w jaki postępujesz z jabłkami. W przypadku ananasa zacznij krojenie od dołu, gdyż dzięki pióropuszowi zachowuje on świeżość na dłużej. Najpierw odkrój podstawę, a następnie odetnij skórkę dookoła owocu. Pamiętaj, by nacinać na tyle głęboko, by wyciąć największe oczka ananasa. Obranego ananasa pokrój w kostkę - radzi Tomasz Jakubiak.
Jeśli jesteś ciekawy, jak zrobić włoską panna cottę w naszym rodzimym wydaniu lub jak stworzyć czekoladowe babeczki z dodatkiem sera pleśniowego, sprawdź video warsztaty - http://akademiasmaku.pl/video-warsztat/sama-slodycz,4, w których wspólnie z szefem kuchni Tomaszem Jakubiakiem oraz vlogerem Piotrem Ogińskim (Kocham Gotować) przygotujesz krok po kroku pyszne i kreatywne desery!
Oprócz przygotowania dania niczym szef kuchni, możesz zaczerpnąć inspiracji od innych, którzy okazali się najlepsi w konkursie Akademii Smaku Bosh i pojawili się na comiesięcznym evencie kulinarnym. Pod czujnym okiem Tomasza Jakubiaka oraz Piotra Ogińskiego, a także w towarzystwie Katarzyny Glinki przygotowali mnóstwo słodkich i rozpływających się w ustach deserów. Zobacz, jak wyglądał event i co się na nim działo, a więcej kreatywnych przepisów Tomasza Jakubiaka znajdziesz na stronie www.akademiasmaku.pl.