Panna Cotta z malinowym sosem

  • 1

Zobacz jak wykorzystać ostatnie w tym roku maliny i jak - krok po kroku - zrobić klasyczny włoski deser Panna Cottę z malinowym sosem.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Panna Cotta z malinowym sosem

W dzisiejszym odcinku słodkich piątków zapraszam Was do przygotowania prostego ale smacznego i efektownego deseru. 

 

Panna Cotta składniki na 4 porcje:

 

- 250ml kremówki 30%

- 250ml mleka 3,2%

- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

- 3 łyżki zimnej przegotowanej wody

- laska wanilii

- 80g cukru

- 2 łyżki cukru pudru

- ok. 300g maliny 

- owoce i mięta do dekoracji



             

 

Panna Cotta wykonanie:

 

1. Żelatynę rozpuścić w zimnej przegotowanej wodzie i odstawić ją na bok. Laskę wanilii przekroić w wzdłuż, za pomocą noża lub łyżeczki wyjąć ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę oraz mleko. Dodać wanilię. Podgrzać i dodać cukier. Mieszając doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia. Wyjąć laskę wanilii.


 

2. Przygotowanie sosu malinowego: maliny dokładnie rozgnieść. Za pomocą sitka oddzielić pestki od soku. Dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.  



 

3. Do gorącej śmietanki dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Płyn rozlać do czterech naczyń np. filiżanek lub miseczek. Poczekać aż wystygnie i wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjąć deser i udekorować. 

Ja robię ten deser w dwóch wydaniach: 1. wlewam go do przezroczystych naczynek, po stężeniu dodaję sos malinowy i ozdabiam miętą. 2. wyjmuję deser na biały talerz (aby wyjąć Panna Cottę trzeba zamoczyć naczynko we wrzątku) i dekoruję ulubionymi owocami i miętą.

 


 

  

 

Przepis, wykonanie i zdjęcia Elżbieta Żołek