W dzisiejszym odcinku słodkich piątków zapraszam Was do przygotowania prostego ale smacznego i efektownego deseru.
Panna Cotta składniki na 4 porcje:
- 250ml kremówki 30%
- 250ml mleka 3,2%
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki zimnej przegotowanej wody
- laska wanilii
- 80g cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 300g maliny
- owoce i mięta do dekoracji
Panna Cotta wykonanie:
1. Żelatynę rozpuścić w zimnej przegotowanej wodzie i odstawić ją na bok. Laskę wanilii przekroić w wzdłuż, za pomocą noża lub łyżeczki wyjąć ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę oraz mleko. Dodać wanilię. Podgrzać i dodać cukier. Mieszając doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia. Wyjąć laskę wanilii.
2. Przygotowanie sosu malinowego: maliny dokładnie rozgnieść. Za pomocą sitka oddzielić pestki od soku. Dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
3. Do gorącej śmietanki dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Płyn rozlać do czterech naczyń np. filiżanek lub miseczek. Poczekać aż wystygnie i wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjąć deser i udekorować.
Ja robię ten deser w dwóch wydaniach: 1. wlewam go do przezroczystych naczynek, po stężeniu dodaję sos malinowy i ozdabiam miętą. 2. wyjmuję deser na biały talerz (aby wyjąć Panna Cottę trzeba zamoczyć naczynko we wrzątku) i dekoruję ulubionymi owocami i miętą.
Przepis, wykonanie i zdjęcia Elżbieta Żołek
zbysiowa