Panna Cotta, czyli deser idealny?

Jest niezwykle smaczna, niedroga, łatwa w przygotowaniu i pozwala na użycie sezonowych owoców. Czy Panna Cotta jest perfekcyjnym deserem? Zobacz też przepisy na Panna Cottę!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Panna Cotta, czyli deser idealny?

Panna Cotta to jeden z tych deserów, na który warto mieć wypróbowany i sprawdzony przepis zawsze pod ręką – idealnie sprawdza się na przyjęcie (duże czy małe), kiedy mamy dużo czasu lub wręcz przeciwnie – kiedy goście już pukają do drzwi!

Do tego klasycznego włoskiego deseru możemy użyć najróżniejszych sezonowych owoców – w formie świeżej czy też jako pysznego musu. Panna Cotta jest też bezglutenowa, a niektóre jej rodzaje mogą być przyrządzana bez użycia laktozy – wszystko zależy od składników!

Jest tyle powodów, żeby wielbić Panna Cottę, ale wciąż wielu domowych kucharek i kucharzy obawia się ją przyrządzać. Przy przyrządzeniu tego deseru najważniejszy jest przepis i proporcje, bo sam w sobie wymaga niewiele typowo technicznych umiejętności.

  
  

Wyżej, od lewej - Panna Cotta z truskawkami i poziomkami, Panna Cotta z truskawkami i waniliowa Panna Cotta.

Czym jest Panna Cotta?

Panna Cotta to prosty deser – delikatny pudding ze śmietanki, mleka, cukru i żelatyny. Pochodzi z północnych Włoch, a pierwsze przepisy na Panna Cottę zalecały gotowanie śmietany z rybimi kręgosłupami (tak, aby kolagen w nich zawarty ściął śmietanę). W dosłownym tłumaczeniu Panna Cotta oznacza ugotowaną śmietanę właśnie.

Dzisiaj deser przyrządza się najczęściej przy pomocy żelatyny, a w zależności od tego w jakich proporcjach użyjemy śmietany i mleka uzyskamy różną teksturę Panna Cotty. Idealna powinna mieć doskonałą równowagę między delikatnością a „sztywną” konsystencją, a poruszona powinna delikatnie się „trząść".

  

Wyżej, od lewej - Panna Cotta z borówką amerykańską, migdałowa Panna Cotta z granatem i Panna Cotta z porzeczkami.

Bez cukru, a nawet bez.. mleka!

Cukier przy robieniu Panna Cotty nie jest w ogóle potrzebny – jego dodatek i ilość zależy tylko i wyłącznie od naszego gustu. Możemy go zastąpić miodem lub naturalnym cukrem pochodzącym z owoców!

Alergicy swoją Panna Cottę mogą przyrządzić z mleka migdałowego, sojowego, kokosowego itd. Nawet niezbędną zdawałoby się żelatynę można zastąpić substancjami żelującymi pochodzenia roślinnego jak agar-agar.

Zobacz przepis na Panna Cottę z napoju sojowego albo Panna Cottę dyniową!