Cukier stosowany w tradycyjnych produktach, w produktach typu light zastępowany jest różnymi słodzikami. W jogurtach beztłuszczowych stosuje się mleko w proszku, a do zagęszczenia majonezu light wykorzystywane są chemiczne zagęstniki. Mniej tłuszczu i cukru często oznacza więcej chemicznych dodatków. Na sklepowych półkach możemy znaleźć wiele produktów typu light. Najszybciej spośród nich znajdziemy napoje, głownie gazowane i soki. Z napoi gazowanych usuwa się cukier, zamiast niego do „lightów” dodaje się słodzik. Soki natomiast są rozcieńczane wodą i producenci zmieniają nazwę z soku na napój light lub ograniczają im ilość cukru do 0%. Dużą grupę produktów light stanowi nabiał. Często w różnych serach, jogurtach, mleku ograniczana jest ilość cukru oraz tłuszczu do 0%. W żółtych serach light wykorzystywany jest utwardzanych olej, który sprawia, że jest to już tylko produkt seropodobny. Jogurty typu 0% tłuszczu i cukru, tak naprawdę zawierają w swoim składzie niepotrzebne pektyny, skrobię, sztuczne zagęstniki, ulepszacze smaku, a na dodatek różnego rodzaju słodziki, które stosowane w dużych ilościach mogą powodować biegunkę.