Jak zrobić naleśniki na słodko?

Ciasto naleśnikowe doskonale nadaje się jako baza do potraw zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji słodkiej można przełożyć je chociażby dżemem, kremem czekoladowym albo twarożkiem homogenizowanym z owocami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić naleśniki na słodko?
fot. Fotolia
Wbrew pozorom do naleśników, które mają być przyrządzone na słodko, warto dodać sól. Dzięki niej nabiorą bardziej wyrazistego smaku. Stanie się tak za sprawą delikatnego kontrastu między słonym ciastem naleśnikowym a jego słodkim nadzieniem.

Ciasto na naleśniki w słodkiej odsłonie

Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzebne są:
  • mąka,
  • woda,
  • olej,
  • mleko,
  • odrobina soli lub cukru.

Naleśniki na słodko – pomysły na nadzienie

Nadzieniem naleśników w wydaniu deserowym może być gotowy krem czekoladowy. Warto zmieszać go z rozdrobnionymi orzechami laskowymi lub włoskimi, a następnie posmarować nim placek naleśnikowy i złożyć. Jeżeli naleśniki mają mieć delikatne w smaku, białe nadzienie, można przełożyć je serkiem homogenizowanym lub serkiem Philadelphia z dodatkiem świeżych, drobno pokrojonych owoców, sezonowych, owoców z puszki, albo bakalii.

Czym przystroić naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko można przystroić bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem, cynamonem albo gorzkim kakao. Za pomocą kakao, cukru pudru i cynamonu da się na naleśniku stworzyć wzory. Wystarczy posypać je przez szablon, np. w kształcie serca lub gwiazdki. Naleśniki można także posypać posiekanymi kandyzowanymi owocami albo orzechami.