Majonez przydaje się nam w wielu sytuacjach. Dzięki niemu zwykła potrawa może zyskać wyjątkowy smak. Produkt ten jest idealnym dodatkiem do wielu dań, np. sałatek, używa się go także do dekorowania potraw, a w szczególności jaj. W sytuacji, kiedy będzie nam niezwłocznie potrzebny, przyda się umiejętność samodzielnego przyrządzenia tego sosu. Przygotowuje się go szybko, a zrobiony w domu smakuje wyśmienicie.
Sos majonezowy ma naprawdę bardzo szerokie zastosowanie. Klasyczny majonez przygotowuje się z oliwy z dodatkiem surowego żółtka (to tak zwany składnik emulgujący). Oliwę przyprawia się cytryną, octem winnym, białym pieprzem oraz solą. Współcześnie, w domowej kuchni, jak i na sklepowych półkach, można spotkać różne przepisy oraz odmiany majonezu. Oliwę zastępuje się najczęściej olejami roślinnymi, natomiast surowe żółtko bywa zamienione na gotowane (niektórzy dodają również całe jajka). Oprócz tego, składnikiem sosu majonezowego może być cukier czy musztarda, która zaostrza smak.
Majonez znany jest od wielu tysięcy lat. Ten prosty sos składa się z produktów, które już od czasów prehistorycznych były znane i popularne nad Morzem Śródziemnym. Pod obecną nazwą, stosowaną powszechnie, majonez pojawił się na początku XIX wieku. Istnieje wiele różnych legend, które opisują jak powstał ten sos i skąd się wzięła jego nazwa. Jedna z nich mówi, że słowo majonez pochodzi od starofrancuskiego słowa moyeu, które oznacza "żółtko". To teoria słynnego francuskiego kucharza - Prospera Montagné. Oczywiście, tych teorii jest wiele.
Najlepszy majonez domowy
Majonez, który dostępny jest na sklepowych półkach, bardzo często wzbogacony jest o niepotrzebne konserwanty czy barwniki. Jedną z nich jest na przykład przeciwutleniacz E 385 (sól wapniowo-disodowa EDTA). Niestety, składnik ten, spożywamy w nadmiernych ilościach, szkodzi naszemu zdrowiu - powoduje dolegliwości jelitowe, może doprowadzić także do uszkodzenia nerek. Sztucznym dodatkiem są jaja w proszku. W majonezie można znaleźć również skrobię modyfikowaną, kwas mlekowy, benzoesan sodu czy sorbinian potasu. Są to składniki, które nie są zdrowe i naturalne i których z całą pewnością najlepiej jest unikać.
Zatem, jeżeli chcesz kupić majonez, zwracaj uwagę na etykiety i wybieraj ten produkt, który ma najmniej składników dodatkowych. Tak uchronisz swoje zdrowie. Jednak najlepsza alternatywa, to rzecz jasna majonez, który przyrządzisz własnoręcznie w domu. Smak na pewno Cię pozytywnie zaskoczy, a co najważniejsze, będziesz wiedzieć co zawiera przyrządzony przez Ciebie sos. Pamiętaj tylko, że przygotowany własnoręcznie majonez nie ma żadnych konserwantów, dlatego nie może on zbyt długo znajdować się w lodówce.
Zapoznaj się z naszymi przepisami na pyszny i zdrowy majonez domowy!
Pomysły na domowy majonez
Mycha poleca przepis na bardzo smaczny domowy majonez, który zawsze się udaje. Opisuje krok po kroku jak go przyrządzić. Jest to klasyczny przepis z dodatkiem cukru.
Do majonezu można dodać także musztardę. Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę, to bardzo ważne, bo wtedy majonez na pewno wyjdzie smaczny. Przepis na ten domowy majonez proponuje luna76.
Lubisz czosnek, nie mówiąc już o sosie czosnkowym? Igraszki LOsu proponuje przepis na pyszny sos majonezowy z dodatkiem czosnku. Tak przyrządzony majonez rewelacyjnie pasuje do pieczonych mięs.
Reniz z kolei poleca, żeby do domowego majonezu dodać jedną lub dwie łyżki gęstej śmietany. Według niego taki majonez smakuje naprawdę super - warto się zatem przekonać.
Redakcja gotujmy.pl proponuje przepis na trzy różne warianty majonezu ziołowego oraz przepis podstawowy na majonez, autorstwa Grzegorza Łapanowskiego. Możemy zatem przyrządzić majonez z pieczonymi warzywami, z czosnkiem i cytryną oraz chilli i kolendrą.
Więcej na temat kulinarnych ciekawostek o majonezie >>>
Dinah