Bazylia Genoese, cytrynowa, armeńska, cynamonowa i inne
Kiedy pierwsze pęczki aromatycznej bazylii pojawiły się na rynku, kucharze zaczęli rozgniatać powszechnie dostępny gatunek bazylii Genoese z czosnkiem i oliwą z oliwek, aby przygotować sos pesto. Darli też listki bazylii na kawałki i układali na plastrach aromatycznych, dojrzałych pomidorów i soczystej, kremowej mozarelli. Natomiast ocimum basilicum, gatunek wywodzący się z Indii, Afryki i Azji dostępny jest pod różnymi, często zaskakującymi i egzotycznymi nazwami takimi jak: thai siam queen, fioletowe fale, bazylia cytrynowa Pana Burnsa, bazylia armeńska (niezwykle intensywnie fioletowa i zielona odmiana), bazylia limonowa, cynamonowa oraz lukrecjowa.
Królowa przypraw
Przyrządzanie potraw z dowolnym gatunkiem bazylii polega przede wszystkim na zachowaniu intensywnej woni ziela, co oznacza stosowanie możliwie jak najniższej temperatury. Intensywną bazylię Genoese należy dodać do sosu pomidorowego i zapiec w wysokiej temperaturze w ostatniej chwili, aby zachować jej pieprzowy smak. Ostre i cytrynowe odmiany bazylii charakteryzują się tym, że ich aromat jest niezwykle ulotny i krótkotrwały. Dopiero kiedy patelnia będzie zdjęta z ognia, bazylię cytrynową oraz oliwę z oliwek należy dodawać do grillowanego okonia morskiego. Odmiana cytrynowa doskonale pasuje też do kremu budyniowego. Aby przygotować aromatycznego drinka, bazylię cytrynową należy zmieszać z cukrem i kawałkami limonki. Do pokrojonych w ćwiartki truskawek i miodu można dodawać pociętą w paseczki bazylię lukrecjową. Natomiast bazylia fioletowa ma najdelikatniejszy aromat ze wszystkich gatunków i jest używana jako bardzo kolorowa dekoracja.
Bazylia w roli głównej
Przepis na udane przyjęcie? Wyśmienite jedzenie i pyszne drinki. Duet bazylii i wódki na pewno je zagwarantują. Poniżej kilka propozycji szybkich i łatwych dań oraz pasujące do nich drinki.
Watermelon Basil & Mint Gazpacho czyli Gazpacho z melonem, bazylią i miętą
Składniki:
- 4 filiżanki pokrojonego w kostkę melona
- 1/4 filiżanki pokrojonego drobno arbuza do dekoracji
- sok i skórka z limonki
- 1 papryczka jalapeno bez nasion, drobno pokrojona
- 2 zielone cebulki, posiekane w drobne krążki
- 1/4 filiżanki bazylii, drobne listki do dekoracji
- 1/8 filiżanki listków mięty
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- można podawać w kieliszkach do shotów
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, dobrze zmiksować blenderem. Schłodzić i podawać z przygotowanymi składnikami do dekoracji.
Parmesan Basil Twist czyli parmezanowo-bazyliowe zawijasy
Składniki:
1/2 filiżanki mąki uniwersalnej
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki sody
1/4 filiżanki zimnego masła w kawałkach
1/8 filiżanki kwaśniej śmietany
1/2 filiżanki świeżo startego parmezanu
1/2 jajka ubitego z jedną łyżką stołową śmietany
3 łyżki stołowe małych listków bazylii pokrojonych w drobne słupki
spray do pieczenia
Sposób przygotowania:
W mikserze zmieszać suche składniki na niskich obrotach i miksować, pomału zwiększając obroty. Dodać masło i miksować przez jedną minutę. Następnie dodać kwaśną śmietanę i mieszać przez około 30 sekund, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od brzegów miski. Przenieść ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką, zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Podgrzać piekarnik do 375 stopni. Wyjąć ciasto i pozostawić na 10 minut, żeby doszło do temperatury pokojowej. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto na niezbyt gruby placek. Za pomocą noża pociąć na paski o szerokości około 1,5 cm. Rozdzielić paski i za pomocą pędzelka do ciasta delikatnie posmarować obie strony rozbity jajkiem. Wymieszać dokładnie starty parmezan z bazylią. Posypać paski mieszanką parmezanu i bazylii, przycisnąć, żeby przywarła do ciasta. Skręcić ciasto 4 lub 5 razy i umieścić na pergaminie. Następnie włożyć do piekarnika na blachę. Piec przez 10 minut, do zrumienienia. Schłodzić na blasze.
Po przystawkach, kolejnym etapem przygotowań są pyszne drinki z bazylią na bazie francuskiej wódki.
Basil and Key Lim Gimlet - Bazyliowo-limonkowy Gimlet
Składniki:
- 2 porcje wódki Grey Goose Original
- 3/4 porcji świeżego soku z limonki
- 1 porcja syropu z bazylii
Syrop z bazylii:
- 1 filiżanka cukru
- 1 filiżanka wody
- 10 dużych listków bazylii
Sposób przygotowania:
Lód umieścić w shakerze koktajlowym. Dodać wódkę, sok z limonki oraz syrop z bazylii. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych lodem. Udekorować listkami bazylii.
Syrop z bazylii:
W małym rondelku zmieszać cukier z wodą. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia mieszając prze około 3 minuty, aby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia. Dodać listki bazylii i zostawić do ostygnięcia. Przelać do pojemnika
i wstawić na noc do lodówki. Syrop można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Basil Watermelon Cooler
Składniki:
- 2 porcje wódki Grey Goose Original
- 3 duże listki bazylii, plus kilka do dekoracji
- 1-2 kawałki arbuza
- imbir
- 1/2 porcji syropu ziołowego
- 1/2 porcji świeżego soku z limonki
- piwo imbirowe (ginger ale)
- trójkątny kawałek arbuza i listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
W shakerze koktajlowym zmieszać 3 listki bazylii, z plasterkiem imbiru, 1 kawałkiem arbuza i syropem ziołowym. Dodać lód, wódkę i sok z limonki. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych lodem. Dopełnić piwem imbirowym. Udekorować pozostałym kawałkiem arbuza i listkami bazylii.
Zaproponowane przekąski i drinki doskonale sprawdzą się podczas letniego, odprężającego weekendu z rodziną i przyjaciółmi. Smak bazylii dopieści podniebienie, a drinki przywołają na myśl świeżość i piękne kolory, które są nieodłącznym elementem lata.
Źródło: materiały prasowe
Kiedy pierwsze pęczki aromatycznej bazylii pojawiły się na rynku, kucharze zaczęli rozgniatać powszechnie dostępny gatunek bazylii Genoese z czosnkiem i oliwą z oliwek, aby przygotować sos pesto. Darli też listki bazylii na kawałki i układali na plastrach aromatycznych, dojrzałych pomidorów i soczystej, kremowej mozarelli. Natomiast ocimum basilicum, gatunek wywodzący się z Indii, Afryki i Azji dostępny jest pod różnymi, często zaskakującymi i egzotycznymi nazwami takimi jak: thai siam queen, fioletowe fale, bazylia cytrynowa Pana Burnsa, bazylia armeńska (niezwykle intensywnie fioletowa i zielona odmiana), bazylia limonowa, cynamonowa oraz lukrecjowa.
Królowa przypraw
Przyrządzanie potraw z dowolnym gatunkiem bazylii polega przede wszystkim na zachowaniu intensywnej woni ziela, co oznacza stosowanie możliwie jak najniższej temperatury. Intensywną bazylię Genoese należy dodać do sosu pomidorowego i zapiec w wysokiej temperaturze w ostatniej chwili, aby zachować jej pieprzowy smak. Ostre i cytrynowe odmiany bazylii charakteryzują się tym, że ich aromat jest niezwykle ulotny i krótkotrwały. Dopiero kiedy patelnia będzie zdjęta z ognia, bazylię cytrynową oraz oliwę z oliwek należy dodawać do grillowanego okonia morskiego. Odmiana cytrynowa doskonale pasuje też do kremu budyniowego. Aby przygotować aromatycznego drinka, bazylię cytrynową należy zmieszać z cukrem i kawałkami limonki. Do pokrojonych w ćwiartki truskawek i miodu można dodawać pociętą w paseczki bazylię lukrecjową. Natomiast bazylia fioletowa ma najdelikatniejszy aromat ze wszystkich gatunków i jest używana jako bardzo kolorowa dekoracja.
Bazylia w roli głównej
Przepis na udane przyjęcie? Wyśmienite jedzenie i pyszne drinki. Duet bazylii i wódki na pewno je zagwarantują. Poniżej kilka propozycji szybkich i łatwych dań oraz pasujące do nich drinki.
Watermelon Basil & Mint Gazpacho czyli Gazpacho z melonem, bazylią i miętą
Składniki:
- 4 filiżanki pokrojonego w kostkę melona
- 1/4 filiżanki pokrojonego drobno arbuza do dekoracji
- sok i skórka z limonki
- 1 papryczka jalapeno bez nasion, drobno pokrojona
- 2 zielone cebulki, posiekane w drobne krążki
- 1/4 filiżanki bazylii, drobne listki do dekoracji
- 1/8 filiżanki listków mięty
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- można podawać w kieliszkach do shotów
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, dobrze zmiksować blenderem. Schłodzić i podawać z przygotowanymi składnikami do dekoracji.
Parmesan Basil Twist czyli parmezanowo-bazyliowe zawijasy
Składniki:
1/2 filiżanki mąki uniwersalnej
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki sody
1/4 filiżanki zimnego masła w kawałkach
1/8 filiżanki kwaśniej śmietany
1/2 filiżanki świeżo startego parmezanu
1/2 jajka ubitego z jedną łyżką stołową śmietany
3 łyżki stołowe małych listków bazylii pokrojonych w drobne słupki
spray do pieczenia
Sposób przygotowania:
W mikserze zmieszać suche składniki na niskich obrotach i miksować, pomału zwiększając obroty. Dodać masło i miksować przez jedną minutę. Następnie dodać kwaśną śmietanę i mieszać przez około 30 sekund, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od brzegów miski. Przenieść ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką, zwinąć w kulkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Podgrzać piekarnik do 375 stopni. Wyjąć ciasto i pozostawić na 10 minut, żeby doszło do temperatury pokojowej. Na powierzchni lekko posypanej mąką rozwałkować ciasto na niezbyt gruby placek. Za pomocą noża pociąć na paski o szerokości około 1,5 cm. Rozdzielić paski i za pomocą pędzelka do ciasta delikatnie posmarować obie strony rozbity jajkiem. Wymieszać dokładnie starty parmezan z bazylią. Posypać paski mieszanką parmezanu i bazylii, przycisnąć, żeby przywarła do ciasta. Skręcić ciasto 4 lub 5 razy i umieścić na pergaminie. Następnie włożyć do piekarnika na blachę. Piec przez 10 minut, do zrumienienia. Schłodzić na blasze.
Po przystawkach, kolejnym etapem przygotowań są pyszne drinki z bazylią na bazie francuskiej wódki.
Basil and Key Lim Gimlet - Bazyliowo-limonkowy Gimlet
Składniki:
- 2 porcje wódki Grey Goose Original
- 3/4 porcji świeżego soku z limonki
- 1 porcja syropu z bazylii
Syrop z bazylii:
- 1 filiżanka cukru
- 1 filiżanka wody
- 10 dużych listków bazylii
Sposób przygotowania:
Lód umieścić w shakerze koktajlowym. Dodać wódkę, sok z limonki oraz syrop z bazylii. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych lodem. Udekorować listkami bazylii.
Syrop z bazylii:
W małym rondelku zmieszać cukier z wodą. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia mieszając prze około 3 minuty, aby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia. Dodać listki bazylii i zostawić do ostygnięcia. Przelać do pojemnika
i wstawić na noc do lodówki. Syrop można przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Basil Watermelon Cooler
Składniki:
- 2 porcje wódki Grey Goose Original
- 3 duże listki bazylii, plus kilka do dekoracji
- 1-2 kawałki arbuza
- imbir
- 1/2 porcji syropu ziołowego
- 1/2 porcji świeżego soku z limonki
- piwo imbirowe (ginger ale)
- trójkątny kawałek arbuza i listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
W shakerze koktajlowym zmieszać 3 listki bazylii, z plasterkiem imbiru, 1 kawałkiem arbuza i syropem ziołowym. Dodać lód, wódkę i sok z limonki. Dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanek z grubym dnem wypełnionych lodem. Dopełnić piwem imbirowym. Udekorować pozostałym kawałkiem arbuza i listkami bazylii.
Zaproponowane przekąski i drinki doskonale sprawdzą się podczas letniego, odprężającego weekendu z rodziną i przyjaciółmi. Smak bazylii dopieści podniebienie, a drinki przywołają na myśl świeżość i piękne kolory, które są nieodłącznym elementem lata.
Źródło: materiały prasowe
cris