Szampan i potrawy
Planując sylwestrowe i karnawałowe przyjęcia warto pamiętać, że szampan to jedno z najbardziej „elastycznych” win. Oznacza to, że bez trudu dopasujemy do niego szereg dań, także ze świątecznego menu. Przeważnie, gdy myślimy o trunkach z bąbelkami na myśl przychodzi nam kawior, ale znacznie lepiej szampan sprawdza się w towarzystwie ostryg i innych skorupiaków. Także dania rybne to dobrze podkreślić kieliszkiem musującego trunku. Oczywiście, tłuste i bardziej złożone sosy wymagać będą starszego i lepiej zbudowanego szampana. Młody, wytrawny i rześki sprawdzi się natomiast jako aperitif.
Na dobry początek
Szampan czy wytrawne wino musujące doskonale zaostrza apetyt, warto, więc , wbrew tradycji rozpocząć sylwestrowo karnawałowe szaleństwo, od lampki czegoś musującego. Ważne, by wybierać wina wytrawne, młode o niewielkiej kwasowości. Gdy dopadnie nas pierwszy głód możemy spokojnie przegryźć taki trunek grzankami z oliwkami i oliwą.
Do drinków
Szampan i wino musujące to doskonała podstawa do drinków. Na bazie bąbelkowych trunków przyrządzimy szereg prostych i pysznych koktajli – Mimoza, Kir Royal, Czarna perła – to tylko niektóre przykłady. Szampan doskonale pasuje do większości owocowych likierów, wódek smakowych a nawet owocowych soków. Co ważne, dodatek słodkiego likieru łagodzi smak i sprawia, że wytrawne wino musujące staje się przystępne, także dla osób lubiących słodkie alkohole.
Do dania głównego
Dania, do których podajemy wino musujące czy szampana nie wymagają wcale ekskluzywnej oprawy. Delikatny kebab, tosty czy wykwitne kanapki mogą stanowić dostatecznie dobrą parę dla win z bąbelkami. Wina musujące ze względu na swoją kwasowość idealnie nadają się do dań rybnych. Młode i wytrawne trunki stworzą dobry duet z rybami saute lub w lekkim sosie. Tłuste i gęste sosy będą wymagały win bardziej złożonych. Ryby wędzone doskonale sprawdzą się z popularnymi w naszym kraju włoskie Spumante. Dobrym połączeniem dla win z bąbelkami będzie też umiarkowanie przyprawiona kuchnia azjatycka, dania bardziej pikatne będą wymagały wina o wysokiej kwasowości i owocowym charakterze. Do takich dań warto dobrać dobrej klasy Prosecco, które nie tylko świetnie smakuje, ale także nie zrujnuje naszego portfela. Otwarte do kolacji butelki mogą towarzyszyć nam cały wieczór, aż do północy. Pamiętajmy, aby wstawić je jedynie do wiaderka z zimną wodą i lodem, w przeciwnym razie wino zbyt szybko się ogrzeje.