Jak ugotować ryż w mikrofalówce?

Gotowanie ryżu w mikrofali trwa około 10-15 minut. Do ryżu dodaje się sól i masło lub olej. Można tak ugotować również ryż na sypko.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować ryż w mikrofalówce?
fot. Fotolia
Aby przygotować ryż w mikrofalówce, należy wyposażyć się w naczynie do mikrofali, ryż, sól i olej bądź masło. Trzeba ustawić moc mikrofalówki na około 700-800 W i po kilku minutach zmienić ją na mniejszą.

Gotowanie ryżu w mikrofali

Sposób przygotowania ryżu w mikrofali:
  • Wsyp ryż do naczynia, które można wstawić do mikrofalówki.
  • Dolej do ryżu wodę i olej (zamiast oleju możesz dodać masło). Dosyp soli.
  • Przykryj (ale nie do końca) naczynie i wstaw do mikrofali.
  • Nastaw urządzenie na 800 W na 4 minuty. W tym czasie ryż powinien się zacząć gotować.
  • Po 4 minutach zmniejsz moc do 600 W i zostaw ryż na 11 minut.

Dolana woda wsiąknie w ryż. Potrawa na pewno się nie przypali, nie trzeba będzie też odlewać ryżu z gotowania.

Ryż na sypko w mikrofali można przygotować w następujący sposób:
  • Wstaw ryż na 900 W na 6 minut.
  • Po tym czasie zmniejsz moc na 650W i zostaw naczynie z ryżem na około 10 minut.
  • Ryż będzie gotowy, ewentualnie trzeba go będzie wstawić do mikrofalówki na dodatkowe 2 minuty.

Tak ugotowany ryż w mikrofali możesz podawać z mięsem, np. kurczakiem i surówką. Będzie również idealnym dodatkiem do sałatek, przykładowo z tuńczykiem, kukurydzą konserwową i majonezem.