Aby przygotować ryż w mikrofalówce, należy wyposażyć się w naczynie do mikrofali, ryż, sól i olej bądź masło. Trzeba ustawić moc mikrofalówki na około 700-800 W i po kilku minutach zmienić ją na mniejszą.
Gotowanie ryżu w mikrofali
Sposób przygotowania ryżu w mikrofali:
Dolana woda wsiąknie w ryż. Potrawa na pewno się nie przypali, nie trzeba będzie też odlewać ryżu z gotowania.
Ryż na sypko w mikrofali można przygotować w następujący sposób:
Tak ugotowany ryż w mikrofali możesz podawać z mięsem, np. kurczakiem i surówką. Będzie również idealnym dodatkiem do sałatek, przykładowo z tuńczykiem, kukurydzą konserwową i majonezem.
Gotowanie ryżu w mikrofali
Sposób przygotowania ryżu w mikrofali:
- Wsyp ryż do naczynia, które można wstawić do mikrofalówki.
- Dolej do ryżu wodę i olej (zamiast oleju możesz dodać masło). Dosyp soli.
- Przykryj (ale nie do końca) naczynie i wstaw do mikrofali.
- Nastaw urządzenie na 800 W na 4 minuty. W tym czasie ryż powinien się zacząć gotować.
- Po 4 minutach zmniejsz moc do 600 W i zostaw ryż na 11 minut.
Dolana woda wsiąknie w ryż. Potrawa na pewno się nie przypali, nie trzeba będzie też odlewać ryżu z gotowania.
Ryż na sypko w mikrofali można przygotować w następujący sposób:
- Wstaw ryż na 900 W na 6 minut.
- Po tym czasie zmniejsz moc na 650W i zostaw naczynie z ryżem na około 10 minut.
- Ryż będzie gotowy, ewentualnie trzeba go będzie wstawić do mikrofalówki na dodatkowe 2 minuty.
Tak ugotowany ryż w mikrofali możesz podawać z mięsem, np. kurczakiem i surówką. Będzie również idealnym dodatkiem do sałatek, przykładowo z tuńczykiem, kukurydzą konserwową i majonezem.