Jaka zupa na rosole?

Rosół często wykorzystuje się jako bazę do zrobienia zupy: pomidorowej, ogórkowej, cebulowej, gulaszowej lub krupniku. Dzięki temu zrobiony wcześniej rosół nie marnuje się.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jaka zupa na rosole?
fot. Fotolia
Z tradycyjnego niedzielnego rosołu nierzadko przygotowuje się inną zupę. Jest to niemalże zwyczaj panujący wśród polskich gospodyń. Najczęściej z rosołu przyrządza się pyszną zupę pomidorową, ale tym sposobem można uzyskać również inne dania.

Zupa pomidorowa na rosole

Najczęstszą zupą, którą przygotowuje się na bazie rosołu jest zupa pomidorowa.
  • Niezbędnym składnikiem do przemienienia rosołu w pomidorówkę jest koncentrat lub przecier pomidorowy.
  • Potrzebna jest również gęsta śmietana oraz przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki oraz ząbek czosnku.
Jak zrobić zupę pomidorową z rosołu?

Pierwszą czynnością jest zagotowanie rosołu, do którego następnie dodaje się obrany i drobno posiekany czosnek. Do gotującej się zupy należy wrzucić ryż lub makaron, w zależności od preferencji. Zupę gotuje się aż makaron lub ryż stanie się miękki. Koncentrat lub przecier pomidorowy dokładnie miesza się z zimną wodą i dodaje do zupy. Śmietanę należy zahartować gorącym wywarem, a następnie dolać ją do całości. W tym momencie zupę powinno się przez cały czas mieszać, aby się nie zważyła. Na koniec pomidorówkę należy przyprawić.

Krupnik na rosole

Z niedzielnego rosołu można z powodzeniem przyrządzić także krupnik. Dolewa się do niego wody, dodaje pokrojone warzywa i kaszę. Zupę należy mieszać, żeby nie przywarła do dna garnka i się nie przypaliła.

Zupa ogórkowa z rosołu

Jedną z tradycyjnych polskich zup jest zupa ogórkowa, którą można przyrządzić na niedzielnym rosole:
  • Składnikami potrzebnymi są: ziemniaki, ogórki kiszone (starte na tarce o grubych oczkach), śmietana oraz sól i pieprz. Dodatkiem do zupy ogórkowej może być również ryż.
  • Sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Wystarczy zagotować rosół, a następnie wrzucić do niego obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość gotuje się około 20 minut. Po tym czasie do rosołu należy dodać starte ogórki.
  • Zupę gotuje się, aż dodane ziemniaki staną się miękkie. Na koniec ogórkową zabiela się za pomocą śmietany i przyprawia.