Z tradycyjnego niedzielnego rosołu nierzadko przygotowuje się inną zupę. Jest to niemalże zwyczaj panujący wśród polskich gospodyń. Najczęściej z rosołu przyrządza się pyszną zupę pomidorową, ale tym sposobem można uzyskać również inne dania.
Zupa pomidorowa na rosole
Najczęstszą zupą, którą przygotowuje się na bazie rosołu jest zupa pomidorowa.
Pierwszą czynnością jest zagotowanie rosołu, do którego następnie dodaje się obrany i drobno posiekany czosnek. Do gotującej się zupy należy wrzucić ryż lub makaron, w zależności od preferencji. Zupę gotuje się aż makaron lub ryż stanie się miękki. Koncentrat lub przecier pomidorowy dokładnie miesza się z zimną wodą i dodaje do zupy. Śmietanę należy zahartować gorącym wywarem, a następnie dolać ją do całości. W tym momencie zupę powinno się przez cały czas mieszać, aby się nie zważyła. Na koniec pomidorówkę należy przyprawić.
Krupnik na rosole
Z niedzielnego rosołu można z powodzeniem przyrządzić także krupnik. Dolewa się do niego wody, dodaje pokrojone warzywa i kaszę. Zupę należy mieszać, żeby nie przywarła do dna garnka i się nie przypaliła.
Zupa ogórkowa z rosołu
Jedną z tradycyjnych polskich zup jest zupa ogórkowa, którą można przyrządzić na niedzielnym rosole:
Zupa pomidorowa na rosole
Najczęstszą zupą, którą przygotowuje się na bazie rosołu jest zupa pomidorowa.
- Niezbędnym składnikiem do przemienienia rosołu w pomidorówkę jest koncentrat lub przecier pomidorowy.
- Potrzebna jest również gęsta śmietana oraz przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki oraz ząbek czosnku.
Pierwszą czynnością jest zagotowanie rosołu, do którego następnie dodaje się obrany i drobno posiekany czosnek. Do gotującej się zupy należy wrzucić ryż lub makaron, w zależności od preferencji. Zupę gotuje się aż makaron lub ryż stanie się miękki. Koncentrat lub przecier pomidorowy dokładnie miesza się z zimną wodą i dodaje do zupy. Śmietanę należy zahartować gorącym wywarem, a następnie dolać ją do całości. W tym momencie zupę powinno się przez cały czas mieszać, aby się nie zważyła. Na koniec pomidorówkę należy przyprawić.
Krupnik na rosole
Z niedzielnego rosołu można z powodzeniem przyrządzić także krupnik. Dolewa się do niego wody, dodaje pokrojone warzywa i kaszę. Zupę należy mieszać, żeby nie przywarła do dna garnka i się nie przypaliła.
Zupa ogórkowa z rosołu
Jedną z tradycyjnych polskich zup jest zupa ogórkowa, którą można przyrządzić na niedzielnym rosole:
- Składnikami potrzebnymi są: ziemniaki, ogórki kiszone (starte na tarce o grubych oczkach), śmietana oraz sól i pieprz. Dodatkiem do zupy ogórkowej może być również ryż.
- Sposób przygotowania jest niezwykle prosty. Wystarczy zagotować rosół, a następnie wrzucić do niego obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość gotuje się około 20 minut. Po tym czasie do rosołu należy dodać starte ogórki.
- Zupę gotuje się, aż dodane ziemniaki staną się miękkie. Na koniec ogórkową zabiela się za pomocą śmietany i przyprawia.