Babka piaskowa to najczęściej pojawiające się ciasto na wielkanocnym stole. Dlatego, że jest mocno zakorzenionym w naszej tradycji wypiekiem, istnieje tak wiele jego odmian. Jeden z najpopularniejszych wariantów piaskowych placków to babka piaskowa na oleju. Na święta babki polewane są lukrem lub czekoladą oraz aromatyzowane migdałami, rumem lub cytrusami. W wersji bezglutenowej babkę można przygotować z mąki ziemniaczanej i mąki bezglutenowej (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością) lub mąki kukurydzianej, gryczanej, jaglanej, ryżowej, itp.
Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Marmurki na cieście są łatwe do zrobienia. Wystarczy do formy wlać warstwami jasne i ciemne ciasto a następnie całość wymieszać delikatnie patyczkiem tworząc esy-floresy. Taka babka marmurkowa łączy naturalnie dwa smaki, dając przy okazji ciekawy przekrój wypieku. Te ciasto ucierane robi się równie szybko, co zwykłą babkę. Wystarczy zmiksowaną bazę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao. Później już zostaje tylko przełożyć całość do formy i zapiec.

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Wśród tradycyjnych ciast wielkanocnych obowiązkowo musi się znaleźć babka. Może być piaskowa, drożdżowa lub cytrynowa – w każdej wersji dopełni świąteczny stół. Babki wielkanocne pieczone w mniejszych formach można bez problemu dodać do koszyczka ze święconką. To bowiem nie tylko świetny element dekoracyjny, lecz również symbol naszych umiejętności!

Babka bez jajek

Babka bez jajek

Babka bez jajek i mleka to dobry pomysł na deser dla osób uczulonych na nabiał. Taki deser sprowadzi się o każdej porze dnia. Jest miękka, subtelnie wilgotna, wręcz rozpływa się w ustach. Złocistą i pachnąca babkę można przygotować w wersji czekoladowej – z odrobiną kakao, cytrynowej – z nutą soku z cytryny lub wyjątkowo kruchym – piaskowym wydaniu. Tajemnica smaku i sypkiej struktury babki piaskowej tkwi w połączeniu dwóch rodzajów mąk – pszennej i ziemniaczanej. To właśnie one nadają ciastu tę aksamitną konsystencję. Ciasto babkowe najlepiej smakuje oblane białym lukrem lub oprószone cukrem pudrem.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Babka piaskowa to najczęściej pojawiające się ciasto na wielkanocnym stole. Dlatego, że jest mocno zakorzenionym w naszej tradycji wypiekiem, istnieje tak wiele jego odmian. Jeden z najpopularniejszych wariantów piaskowych placków to babka piaskowa na oleju. Na święta babki polewane są lukrem lub czekoladą oraz aromatyzowane migdałami, rumem lub cytrusami.

W wersji bezglutenowej babkę można przygotować z mąki ziemniaczanej i mąki bezglutenowej (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością) lub mąki kukurydzianej, gryczanej, jaglanej, ryżowej, itp.

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to idealny deser dla miłośników czekolady. Ciasto piecze się w formach do babek lub keksu. Miękkie masło uciera się z cukrem na puszysty krem. Do masy dodaje jajka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz mleko. Najważniejszym składnikiem babki jest czekolada. Można ją pokruszyć na mniejsze kawałki, połączyć z ciastem i piec całość w piekarniku. Babkę polewa się rozpuszczoną czekoladą z mlekiem i masłem. Jeszcze ciepłą polewę można oprószyć wiórkami kokosowymi, kolorową posypką lub płatkami migdałów.

Babka z białek

Babka z białek

Babkę przygotowuje się z białek jajek, które ubija się na sztywną pianę z cukrem. Do piany dodaje się roztopioną i ostudzoną margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Babka z białek będzie mieć intensywny cytrynowy aromat, gdy do ciasta doda się startą skórkę z cytryny lub limonki. Babkę piecze się w wysokiej formie z wycięciem w środku. Po upieczeniu, ciasto można oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladową lub lukrem. Tradycyjną babkę można piec również z kakao, makiem albo rodzynkami.

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa to puszyste i delikatne ciasto, które przygotowuje się najczęściej na święta wielkanocne. Tradycyjną babkę piecze się w specjalnej wysokiej formie z wycięciem w środku. Składniki na ciasto to: jajka, mąka tortowa i ziemniaczana, cukier oraz proszek do pieczenia. Zamiast oleju lub masła do ciasta dodaje się majonez, który powoduje, że babka jest wilgotna. Po upieczeniu ciasto polewa się białą czekoladą lub lukrem. Jeszcze ciepłą polewę można obsypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.

Polecane przepisy do kategorii Babka piaskowa

Znaleźliśmy 372 przepisów w kategorii Babka piaskowa

Babka Piaskowa

Babka Piaskowa

Koralko Koralko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

giggy giggy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka cytrynowa

babka cytrynowa

gocha irl gocha irl

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

tratatatra tratatatra

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka piaskowa

babka piaskowa

bogda46 bogda46
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka cytrynowa

babka cytrynowa

bogda46 bogda46
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

magi18 magi18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Piaskowa

Babka Piaskowa

omka omka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

 Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Termar Termar
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa.

Babka piaskowa.

krystel krystel

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

justynak223 justynak223

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

kasandra6 kasandra6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa-makowa

Babka piaskowa-makowa

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

lara1908 lara1908

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

lena lena
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: