Babka wielkanocna to ciasto bardzo znane i lubiane! Na naszych stołach zajmuje zaszczytne miejsce, zwłaszcza w okresie Świąt Wielkanocnych. Tej doskonały deser pieczono już w XV wieku. Drożdżowe ciasto z dodatkiem miodu, wzbudzało zachwyt nawet u władców.
Tajemnica udanego wypieku tkwi w odpowiednim doborze składników. Puszystą babę otrzymamy łącząc składniki, które mają pokojową temperaturę, ważne by produkty te, było jak najlepszej jakości! Bielutka mąka, świeże jaja, drożdże lub margaryna, a także wyborne bakalie. W czasie świątecznej Paschy, poza babką przygotowaną w tradycyjny sposób, w naszych domach goszczą całkiem nowatorskie odmiany tego ciasta: babki czekoladowe, cytrynowe czy aromatyczne babki kawowe.
Zdjęcie: Fotolia
Obowiązkowy smakołyk!
Planując świąteczne menu, pamiętać należy o przyrządzeniu babki. Aby deser ten był udany konieczny jest do tego sprawdzony przepis! My proponujemy Wam pyszną pomarańczową babkę. Jest ona niezwykle wilgotna i aromatyczna, na pewno zasmakuje zarówno domownikom jak i gościom. Kolejnym wypiekiem godnym, polecenia jest babka czekoladowa z szampanem i babka adwokatowa. Na Waszych wielkanocnych stołach, nie może zabraknąć również pasiastej babki z lukrem! Jest ona prosta w wykonaniu, a przy tym smakuje i wygląda wyśmienicie.
Smaczną i kolorową propozycją odświętnego wypieku, będzie wiosenna baba z rodzynkami. Ta prawdziwa ucierana baba uda się nawet początkującej gospodyni! Dla wielbicieli delikatnych smaków mamy babkę z maślanką z kawałkami pysznej mlecznej czekolady.
Sprawdź nasze najlepsze przepisy i zainspiruj się kulinarnie! Pamiętaj, że każdy dodany przepis nagradzany jest wirtualami, które zwiększają Twoją szanse na zdobycie cennych nagród!
Przepisy na idealne babki wielkanocne
Nie masz sprawdzonego przepisu na tradycyjny wielkanocny wypiek? Upiecz wymarzoną babkę według poniższej receptury. Zapraszamy!
ocena: 4/5 głosów: 5
Nina W.
weronikaS
Magdalena88