Spotykam się z wieloma opiniami typu: "mi babka wielkanocna nie wychodzi, dlatego wolę kupić gotową". T tak kiedyś miałam, że ilekroć piekłam babkę wychodził zakalec. Aż w końcu uzupełniłam braki w wiedzy, dzięki czemu mam babki swojej roboty, a te - jak wiadomo, są najpyszniejsze!
1) Najpierw należy przygotować rozczyn. Z mleka, drożdży, mąki, szczypty soli i cukru. Odkładamy go na około 20 minut w ciepłe miejsce, a po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: resztę mąki, tłuszcz i jajka.
Na koniec dodaje się do smaku rum, rodzynki, skórkę pomarańczy lub cytryny. Warto wspomnieć, że im więcej jajek, tym lepsze będzie ciasto.
Rodzynki warto jest wcześniej namoczyć. Dzięki temu uniemożliwimy im wciąganie wody z ciasta i ciasto nie będzie wtedy suche. Jeśli chcemy by babka była dobrze wilgotna, warto dodać do niej trochę więcej tłuszczu.
2) Później mieszamy ciasto, około 10-15 minut. Po tym czasie przykrywamy masę ściereczką i dajemy jej odpocząć, około 15 minut.
3) Po tym czasie masę przekłada się do natłuszczonej i oprószonej mąką dowolnej formy na babkę. Formę z ciastem przekładamy do temperatury około 30 stopni i czekamy około 30 minut, aż masa wyrośnie.
Leżakowanie pomoże nam w tym, aby ciasto później nie opadło. Następnie przekładamy je do pieca. Należy pamiętać, iż długość pieczenia bab zależy od ich wielkości. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Przed końcem patyczkiem sprawdzamy, czy nasza babka jest już upieczona.
4) Po upieczeniu babki odstawiamy ją aby ostygła (oczywiście wcześniej wykładamy ją z formy)
5) Teraz przyszedł czas na dekorację, zależną od naszych upodobań. Najczęstszą formą dekoracji jest posypanie jej cukrem pudrem lub polanie przygotowanym lukrem.
Ale można ją udekorować też polewą czekoladową, pomadą lub lukrem zabarwionym barwnikiem. Można też wykorzystać do posypania lukru kandyzowane skórki.
Efekt gwarantowany, a smak...nieziemski! Polecam!
Wypróbuj przepis na wielkanocne babki ponczowe!
agniesia369
weronikaS
Dinah