Mięso drobiowe to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania.

Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych. Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 7295 przepisów w kategorii Drób

Pasztet z Grzybami

Pasztet z Grzybami

maxiuq maxiuq

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

elegancka rolada

elegancka rolada

batabeja batabeja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gyros

Gyros

ptychu ptychu
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz drobiowy

Gulasz drobiowy

Leo Leo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mielone po włosku

Mielone po włosku

karita karita

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placki drobiowe

Placki drobiowe

maga445 maga445
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faszerowane udka

Faszerowane udka

Persik Persik
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serca z warzywami

Serca z warzywami

lara1908 lara1908
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faszerowany kurczak

Faszerowany kurczak

kinga kinga

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: