Jak zrobić smaczne kluski śląskie?
Podstawą klusek śląskich są ziemniaki, mąka ziemniaczana, niewielka ilość masła, jajka i sól podkreślająca smak dania. Jak zabrać się za wyrobienie ciasta na ten ziemniaczane przysmak?
Przygotowanie klasycznych klusek śląskich zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Odcedzone z nadmiaru wody i nieco przestudzone, przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem.
Masę ziemniaczaną uklepujemy w naczyniu i przy pomocy noża dzielimy na 4 równe części. Jedną z nich wyjmujemy i umieszczamy na pozostałych, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak by zrównała się z powierzchnią ziemniaków.
Do miski wbijamy jeszcze jaja, dodajemy szczyptę soli i całość wyrabiamy na gładką masę.
Zdjęcie: Fotolia
Z powstałej masy odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy z niego kulkę, a na jej środku za pomocą palca robimy wgłębienie. Tak przygotowane kluski partiami umieszczamy w osolonym wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię (ok. 4 minut).
Ugotowane kluski wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i serwujemy polane sosem pieczeniowym lub grzybowym z mięsem i surówką.
Charakterystyka klusek śląskich
Kluski śląskie to regionalna potrawa Górnego i Dolnego Śląska, która wpisana jest na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i śląskiego. W tych miejscach kluski nazywane są: kluskami białymi, biołymi czy guminowymi.
Te niewielkie kulki z dziurką mają ok. 4-5 centymetrów średnicy i ok. 2 centymetrów wysokości. Zależnie od użytych ziemniaków i jaj, przyjmują one barwę od białawej do lekko żółtej. Dziurka na powierzchni klusek pełni funkcję dekoracyjną, ale jest także miejscem gdzie zbiera się sos, którym polewane są ziemniaczane kluski.
Dlaczego śląskie?
Przez wiele długich lat obyczaje regionu śląskiego mieszały się z wpływami Czech, Austrii i Niemiec. Taki stan rzeczy przyczynił się do powstawania oryginalnej kultury z odrębną gwarą, strojami i przede wszystkim kuchnią. Doskonale znane przez nas kluski śląskie początkowo spożywane były tylko w tych okolicach, dlatego nazywane są potocznie "śląskimi". Ślązacy serwują je z mięsnymi roladami i modrą kapustą (innymi typowymi dla tego regionu potrawami).
Na Górnym Śląsku poza tzw. kluskami "biołymi", występują również kluski "czorne", które pozyskuje się z dwóch rodzajów ziemniaków: ugotowanych oraz surowych (startych na tarce o drobnych oczkach).
Zdjęcia: Fotolia
Z czym serwować kluski śląskie?
Kluski śląskie podaje się w formie podstawowej - okraszone skwarkami i zeszkloną cebulką, ale często także z pieczonym mięsem, warzywami gotowanymi na parze, sałatami i buraczkami. Niejednokrotnie kluskom śląskim wykwintnego smaku dodaje również sos pieczeniowy bądź grzybowy.
Nasze przepisy
Kluski śląskie to doskonała alternatywa dla zwyczajnych, ugotowanych ziemniaków czy puree. Fantastycznie zaprezentują się zarówno na codziennych stołach czy przyjęciach i uroczystościach rodzinnych.
Czy w Waszych zbiorach przepisów brakuje idealnej receptury na tę potrawę? Jeśli tak, koniecznie sprawdźcie jak smakują delikatne kluski śląskie podane ze złocistą cebulą!
Jeśli zaś wolicie ciekawszą odmianę tego popularnego dania, przygotujcie na obiad kluski śląskie buraczkowe! Są nie tylko smakowite, ale i wartościowe!
Zdjęcie: Fotolia
W naszym dziale na kluski, znajdziecie wiele pomysłów na podanie ich w ciekawej odsłonie. Kluski śląskie, kopytka czy pyzy to jedynie wstęp do prawdziwych kuchennych wariacji! Zapraszamy do korzystania z naszych sprawdzonych przepisów!
Podstawą klusek śląskich są ziemniaki, mąka ziemniaczana, niewielka ilość masła, jajka i sól podkreślająca smak dania. Jak zabrać się za wyrobienie ciasta na ten ziemniaczane przysmak?
Przygotowanie klasycznych klusek śląskich zaczynamy od ugotowania ziemniaków. Odcedzone z nadmiaru wody i nieco przestudzone, przeciskamy przez praskę i mieszamy z masłem.
Masę ziemniaczaną uklepujemy w naczyniu i przy pomocy noża dzielimy na 4 równe części. Jedną z nich wyjmujemy i umieszczamy na pozostałych, a w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak by zrównała się z powierzchnią ziemniaków.
Do miski wbijamy jeszcze jaja, dodajemy szczyptę soli i całość wyrabiamy na gładką masę.
Zdjęcie: Fotolia
Z powstałej masy odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy z niego kulkę, a na jej środku za pomocą palca robimy wgłębienie. Tak przygotowane kluski partiami umieszczamy w osolonym wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię (ok. 4 minut).
Ugotowane kluski wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i serwujemy polane sosem pieczeniowym lub grzybowym z mięsem i surówką.
Charakterystyka klusek śląskich
Kluski śląskie to regionalna potrawa Górnego i Dolnego Śląska, która wpisana jest na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego i śląskiego. W tych miejscach kluski nazywane są: kluskami białymi, biołymi czy guminowymi.
Te niewielkie kulki z dziurką mają ok. 4-5 centymetrów średnicy i ok. 2 centymetrów wysokości. Zależnie od użytych ziemniaków i jaj, przyjmują one barwę od białawej do lekko żółtej. Dziurka na powierzchni klusek pełni funkcję dekoracyjną, ale jest także miejscem gdzie zbiera się sos, którym polewane są ziemniaczane kluski.
Dlaczego śląskie?
Przez wiele długich lat obyczaje regionu śląskiego mieszały się z wpływami Czech, Austrii i Niemiec. Taki stan rzeczy przyczynił się do powstawania oryginalnej kultury z odrębną gwarą, strojami i przede wszystkim kuchnią. Doskonale znane przez nas kluski śląskie początkowo spożywane były tylko w tych okolicach, dlatego nazywane są potocznie "śląskimi". Ślązacy serwują je z mięsnymi roladami i modrą kapustą (innymi typowymi dla tego regionu potrawami).
Na Górnym Śląsku poza tzw. kluskami "biołymi", występują również kluski "czorne", które pozyskuje się z dwóch rodzajów ziemniaków: ugotowanych oraz surowych (startych na tarce o drobnych oczkach).
Zdjęcia: Fotolia
Z czym serwować kluski śląskie?
Kluski śląskie podaje się w formie podstawowej - okraszone skwarkami i zeszkloną cebulką, ale często także z pieczonym mięsem, warzywami gotowanymi na parze, sałatami i buraczkami. Niejednokrotnie kluskom śląskim wykwintnego smaku dodaje również sos pieczeniowy bądź grzybowy.
Nasze przepisy
Kluski śląskie to doskonała alternatywa dla zwyczajnych, ugotowanych ziemniaków czy puree. Fantastycznie zaprezentują się zarówno na codziennych stołach czy przyjęciach i uroczystościach rodzinnych.
Czy w Waszych zbiorach przepisów brakuje idealnej receptury na tę potrawę? Jeśli tak, koniecznie sprawdźcie jak smakują delikatne kluski śląskie podane ze złocistą cebulą!
Jeśli zaś wolicie ciekawszą odmianę tego popularnego dania, przygotujcie na obiad kluski śląskie buraczkowe! Są nie tylko smakowite, ale i wartościowe!
Zdjęcie: Fotolia
W naszym dziale na kluski, znajdziecie wiele pomysłów na podanie ich w ciekawej odsłonie. Kluski śląskie, kopytka czy pyzy to jedynie wstęp do prawdziwych kuchennych wariacji! Zapraszamy do korzystania z naszych sprawdzonych przepisów!
marcinka
niezły kąsek
Weronika91
SylaUla