Leniwe kopytka najsmaczniejsze są na gorąco, tuż po ugotowaniu. Warto wypróbować zasmażki z bułki tartej i masła bądź dodatku jogurtu i cynamonu.
Jak zrobić kopytka leniwe z serem i ziemniakami
Kopytka leniwe najlepiej smakują polane zrumienioną na złoto na odrobinie masła bułką tartą. Oto sposób na samodzielne przyrządzenie najpyszniejszych kopytek:
Kopytka leniwe, kluski leniwe i pierogi leniwe – czym się różnią
Nazwa pierogi leniwe bywa często myląca. Pierogi zwykle oznaczają potrawę, w której farsz zawijany jest w ciasto. W przypadku „leniwych” jest to synonim leniwych kopytek oraz klusek, robionych bez nadziewania mącznych wyrobów. Czasem spotyka się masę z samym serem twarogowym, a niekiedy w skład kopytek leniwych wchodzą również rozdrobnione, gotowane ziemniaki.
Jak zrobić kopytka leniwe z serem i ziemniakami
Kopytka leniwe najlepiej smakują polane zrumienioną na złoto na odrobinie masła bułką tartą. Oto sposób na samodzielne przyrządzenie najpyszniejszych kopytek:
- Ciasto przygotowuje się z rozdrobnionego białego sera z utłuczonymi, ugotowanymi wcześniej ziemniakami, mąką i całymi jajkami.
- Im szybciej zagniecie się ciasto, tym mniej mąki wchłonie soczysty i dość wilgotny biały ser.
- Po uformowaniu wałków z ciasta kroi się je ostrym nożem na mniejsze kawałki (około 2-3 cm).
- Kopytka gotuje się w osolonym wrzątku przez maksymalnie 2 minuty, aż do ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Po wyłowieniu ich łyżką cedzakową można jeść gorące kopytka prosto z wody bądź podsmażyć na patelni na maśle.
Kopytka leniwe, kluski leniwe i pierogi leniwe – czym się różnią
Nazwa pierogi leniwe bywa często myląca. Pierogi zwykle oznaczają potrawę, w której farsz zawijany jest w ciasto. W przypadku „leniwych” jest to synonim leniwych kopytek oraz klusek, robionych bez nadziewania mącznych wyrobów. Czasem spotyka się masę z samym serem twarogowym, a niekiedy w skład kopytek leniwych wchodzą również rozdrobnione, gotowane ziemniaki.