Jak zrobić kopytka leniwe?

Do kopytek leniwych dodaje się mąkę, jajka, a także ser bądź ziemniaki i podaje się je na gorąco. Można jeść je od razu po ulepieniu oraz ugotowaniu lub podsmażyć z bułką tartą.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kopytka leniwe?
fot. Fotolia
Leniwe kopytka najsmaczniejsze są na gorąco, tuż po ugotowaniu. Warto wypróbować zasmażki z bułki tartej i masła bądź dodatku jogurtu i cynamonu.

Jak zrobić kopytka leniwe z serem i ziemniakami

Kopytka leniwe najlepiej smakują polane zrumienioną na złoto na odrobinie masła bułką tartą. Oto sposób na samodzielne przyrządzenie najpyszniejszych kopytek:
  • Ciasto przygotowuje się z rozdrobnionego białego sera z utłuczonymi, ugotowanymi wcześniej ziemniakami, mąką i całymi jajkami.
  • Im szybciej zagniecie się ciasto, tym mniej mąki wchłonie soczysty i dość wilgotny biały ser.
  • Po uformowaniu wałków z ciasta kroi się je ostrym nożem na mniejsze kawałki (około 2-3 cm).
  • Kopytka gotuje się w osolonym wrzątku przez maksymalnie 2 minuty, aż do ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
  • Po wyłowieniu ich łyżką cedzakową można jeść gorące kopytka prosto z wody bądź podsmażyć na patelni na maśle.

Kopytka leniwe, kluski leniwe i pierogi leniwe – czym się różnią

Nazwa pierogi leniwe bywa często myląca. Pierogi zwykle oznaczają potrawę, w której farsz zawijany jest w ciasto. W przypadku „leniwych” jest to synonim leniwych kopytek oraz klusek, robionych bez nadziewania mącznych wyrobów. Czasem spotyka się masę z samym serem twarogowym, a niekiedy w skład kopytek leniwych wchodzą również rozdrobnione, gotowane ziemniaki.