Kartacze, inaczej zwane też cepelinami, to potrawa wywodząca się z Litwy i uznawana za regionalną Podlasia. Podawane ze skwarkami i kiszoną kapustą stanowią znakomite danie obiadowe. Czym dokładnie są?
Co to są kartacze?
Kartacze to nic innego jak podłużna pyza z mięsem. Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z surowymi, mąki ziemniaczanej, jajka, cebuli, czosnku i przypraw. Gotowe kartacze gotuje się w lekko osolonej wodzie i serwuje po odcedzeniu.
Jak zrobić kartacze z mięsem?
Kartacze z mięsem to znakomity pomysł na posiłek. Szczególnie, jeśli mamy pod ręką ugotowane dzień wcześniej ziemniaki. Wystarczy godzina, by cieszyć się pysznym obiadem!
Co to są kartacze?
Kartacze to nic innego jak podłużna pyza z mięsem. Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z surowymi, mąki ziemniaczanej, jajka, cebuli, czosnku i przypraw. Gotowe kartacze gotuje się w lekko osolonej wodzie i serwuje po odcedzeniu.
Jak zrobić kartacze z mięsem?
Kartacze z mięsem to znakomity pomysł na posiłek. Szczególnie, jeśli mamy pod ręką ugotowane dzień wcześniej ziemniaki. Wystarczy godzina, by cieszyć się pysznym obiadem!
- Do zrobienia kartaczy będą potrzebne: ziemniaki – surowe i ugotowane (proporcja pół na pół), mąka ziemniaczana (1 łyżka na każdy 1 kg ziemniaków), jajko (1 na 1 kg), dowolne mięso wołowe, czosnek, cebula, sól i pieprz. Opcjonalnie: majeranek, lubczyk, cynamon, kminek.
- Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru płynu.
- Ugotowane rozgniatamy, mieszamy z surowymi, dodajemy mąkę i jajko.
- Mieszamy, tworząc jednolite ciasto.
- Mięso mielimy (w blenderze lub maszynce do mięsa) razem z cebulą i czosnkiem.
- Mięsną masę mieszamy z przyprawami.
- Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy w placki i na każdy nakładamy nieco mięsa.
- Następnie formujemy podłużne „pociski” i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
- Kartacze są gotowe po 20 minutach gotowania (liczonego od wypłynięcia ich na powierzchnię).
- Danie serwujemy z kiszoną kapustą i okrasą ze skwarkami. Smacznego!