Jak zrobić kartacze?

Kartacze robi się z ugotowanych i surowych ziemniaków, mąki, jajka i mięsa wołowego. Wyglądem przypominają pyzy i serwuje się je z okrasą

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić kartacze?
fot. Fotolia
Kartacze, inaczej zwane też cepelinami, to potrawa wywodząca się z Litwy i uznawana za regionalną Podlasia. Podawane ze skwarkami i kiszoną kapustą stanowią znakomite danie obiadowe. Czym dokładnie są?

Co to są kartacze?

Kartacze to nic innego jak podłużna pyza z mięsem. Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z surowymi, mąki ziemniaczanej, jajka, cebuli, czosnku i przypraw. Gotowe kartacze gotuje się w lekko osolonej wodzie i serwuje po odcedzeniu.

Jak zrobić kartacze z mięsem?

Kartacze z mięsem to znakomity pomysł na posiłek. Szczególnie, jeśli mamy pod ręką ugotowane dzień wcześniej ziemniaki. Wystarczy godzina, by cieszyć się pysznym obiadem!
  • Do zrobienia kartaczy będą potrzebne: ziemniaki – surowe i ugotowane (proporcja pół na pół), mąka ziemniaczana (1 łyżka na każdy 1 kg ziemniaków), jajko (1 na 1 kg), dowolne mięso wołowe, czosnek, cebula, sól i pieprz. Opcjonalnie: majeranek, lubczyk, cynamon, kminek.
  • Surowe ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odsączamy z nadmiaru płynu.
  • Ugotowane rozgniatamy, mieszamy z surowymi, dodajemy mąkę i jajko.
  • Mieszamy, tworząc jednolite ciasto.
  • Mięso mielimy (w blenderze lub maszynce do mięsa) razem z cebulą i czosnkiem.
  • Mięsną masę mieszamy z przyprawami.
  • Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy w placki i na każdy nakładamy nieco mięsa.
  • Następnie formujemy podłużne „pociski” i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
  • Kartacze są gotowe po 20 minutach gotowania (liczonego od wypłynięcia ich na powierzchnię).
  • Danie serwujemy z kiszoną kapustą i okrasą ze skwarkami. Smacznego!