Kluski to potrawy mączne, które są tradycyjnie przyrządzane w naszej kuchni. Jest ich wiele rodzajów, dzięki temu za każdym razem możemy przygotować inne. Podajemy je na słodko z owocami lub na wytrawnie z gulaszem lub ulubionym sosem.
Jak zrobić kluski?
Kluski śląskie
Składniki:
Kluski lane
Składniki:
Składniki:
Składniki:
Jak zrobić kluski?
Kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę.
- Łączymy je z mąką ziemniaczaną i wyrabiamy delikatne ciasto.
- Odrywamy porcje ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Lekko je spłaszczamy i robimy dziurkę.
- Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia.
- Wyławiam łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą
Kluski lane
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka wody
- 5 łyżek mąki
- W garnku zagotowujemy wodę, gdy zacznie wrzeć solimy.
- Do garnuszka wbijamy jajka i roztrzepujemy mikserem, dodajemy wodę i cały czas miksując dodajemy mąkę, ciasto ma być dość gęste.
- Ciasto wlewamy do wody, cienkim strumieniem, przemieszczając naczynie nieco nad powierzchnią wody.
- Gdy wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię, mieszamy i zagotowujemy.
- Gotowe kluski wykładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.
Składniki:
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki pszennej
- 8 g cukru wanilinowego
- Twaróg mielimy, dodajemy żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka.
- Ciasto wkładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, formujemy wałek, lekko spłaszczamy.
- Nożem odkrawamy kawałki, wrzucamy na lekko posolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej lub poznańskiej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- Sól
- Ziemniaki zmielić w maszynce i pozostawić do ostudzenia.
- Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajko i krótko wyrabiamy masę.
- Wsypujemy wymieszane mąki, szczyptę soli i zagniatamy ciasto.
- Ciasto wkładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, formujemy wałek, lekko spłaszczamy.
- Nożem odkrawamy kawałki, wrzucamy na lekko posolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia.