Jak zrobić kluski?

Do przygotowania klusek potrzebujemy przede wszystkim mąki, wody, jajek. Do niektórych dodajemy także gotowane lub surowe ziemniaki czasami twaróg.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kluski?
fot. Fotolia
Kluski to potrawy mączne, które są tradycyjnie przyrządzane w naszej kuchni. Jest ich wiele rodzajów, dzięki temu za każdym razem możemy przygotować inne. Podajemy je na słodko z owocami lub na wytrawnie z gulaszem lub ulubionym sosem.

Jak zrobić kluski?

Kluski śląskie

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
  • Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę.
  • Łączymy je  z mąką ziemniaczaną i wyrabiamy delikatne ciasto.
  • Odrywamy porcje ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • Lekko je spłaszczamy i robimy dziurkę.
  • Kluski śląskie gotujemy w osolonej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia.
  • Wyławiam łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą
 
Kluski lane

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 5 łyżek mąki
Wykonanie:
  • W garnku zagotowujemy wodę, gdy zacznie wrzeć solimy.
  •  Do garnuszka wbijamy jajka i roztrzepujemy mikserem, dodajemy wodę i cały czas miksując dodajemy mąkę, ciasto ma być dość gęste.
  • Ciasto wlewamy do wody, cienkim strumieniem, przemieszczając naczynie nieco nad powierzchnią wody.
  • Gdy  wszystkie kluski wypłyną na powierzchnię, mieszamy i zagotowujemy.
  • Gotowe kluski wykładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.
Kluski leniwe

Składniki:
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 8 g cukru wanilinowego
Wykonanie:
  • Twaróg mielimy, dodajemy żółtko, mąkę, cukier wanilinowy i ubitą pianę z białka.
  • Ciasto wkładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, formujemy wałek, lekko spłaszczamy.
  • Nożem odkrawamy kawałki, wrzucamy na lekko posolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia.
Kopytka

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej lub poznańskiej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • Sól
Wykonanie:
  • Ziemniaki zmielić w maszynce i pozostawić do ostudzenia.
  • Do ostudzonych ziemniaków dodajemy jajko i krótko wyrabiamy masę.
  • Wsypujemy wymieszane mąki, szczyptę soli i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto wkładamy na stolnicę oprószoną mąką pszenną, formujemy wałek, lekko spłaszczamy.
  • Nożem odkrawamy kawałki, wrzucamy na lekko posolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia.