Kluski śląskie - tani i smaczny pomysł na obiad

  • 1

Nieodzowny dodatek do dania głównego, najbardziej znany w regionie Śląska. Charakterystyczna jest dziurka, w której zmieści się dużo pieczeniowego sosu. Klasyczne danie z wieloma możliwościami zaserwowania.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kluski śląskie - tani i smaczny pomysł na obiad
fot. Fotolia

Kluski śląskie, zwane w gwarze śląskiej „gumiklyjzami” stanowiły i stanowią nadal podstawę niedzielnego, tradycyjnego śląskiego obiadu. Należy zwrócić uwagę, że różne rodzaje klusek / różne nazwy występują na terenie całej Polski, jednak mimo to, są one kojarzone z właściwym dla ich nazwy regionem. To bardzo łatwe w przygotowaniu kluski na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, najczęściej z dziurką w środku.

Potrzebnymi składnikami do przygotowania klusek są ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana (najczęściej w proporcji 4:1) oraz dodatek niewielkiej ilości soli. W niektórych przepisach na kluski można spotkać dodatkowy składnik jakim jest jajko.

Dużym plusem tego dania jest brak konieczności dokładnego odmierzania składników, a dodatkowo do ich przygotowania można zużyć ziemniaki jakie pozostały z poprzedniego dnia. Niektóre gospodynie uważają, że z takich ziemniaków powstają najlepsze kluski.

Odmianą klusek śląskich są ciemne / szare kluski, które przyrządza się z ziemniaków ugotowanych i surowych w proporcji 1:1. W tym przypadku należy odcedzić starte i surowe ziemniaki np. na ściereczce i połączyć je z porcją ugotowanych. Istotne jest, aby dodać do masy skrobię, która osiądzie na dnie miski z odcedzoną wodą z ziemniaków.

Dobrze dobrane ziemniaki (mączyste) i zachowanie proporcji gwarantują kształtne i apetyczne kluski, jednak jeśli ktoś obawia się, czy będą udane można uformować 1-2 kluski i je ugotować - jeśli nie zachowają kształtu warto dodać do masy jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej.

Najczęściej kluski serwowane są tradycyjnie jako dodatek do duszonego mięsa w sosie z dodatkiem czerwonej kapusty lubburaczków, ale można także podać je w inny sposób, np.:

- okraszone skwarkami,
- z dodatkiem bazyliowego lub pietruszkowego pesto,
- zabarwione np. sokiem z buraków lub koncentratem pomidorowym