Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Pierozki

Pierozki

iwa643 iwa643

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki

Naleśniki

pinecha pinecha
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pierogi z jagodami

pierogi z jagodami

Smarkaty Smarkaty
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi ze sliwkami

Pierogi ze sliwkami

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chlebek z Ardei

Chlebek z Ardei

Shaera Shaera

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety z ryżu

Krokiety z ryżu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kopytka

kopytka

buziaczek_p buziaczek_p

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

makaronowe slimaki z miesem

makaronowe slimaki z miesem

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuchy z kapustą

Racuchy z kapustą

Lechu Lechu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knedle serowe

Knedle serowe

misia53 misia53

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: