Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Omlet

Omlet

stokrotka10_2010 stokrotka10_2010

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierotruski

Pierotruski

justynak223 justynak223

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bliny ze śledziem

Bliny ze śledziem

Pyza Pyza
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

s-belata s-belata
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Knysze z kapustą

Knysze z kapustą

luna19 luna19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mini pierożki

Mini pierożki

buciol78 buciol78
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

naleśniki z makiem

naleśniki z makiem

bogda46 bogda46
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serowe leniwe pierogi

Serowe leniwe pierogi

Henia Henia
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka z mięsem

Uszka z mięsem

czarownica czarownica
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizzerinki z salami

Pizzerinki z salami

8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: