Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Chlodnik z krokietami.

Chlodnik z krokietami.

Jojo Jojo
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi ruskie :P

Pierogi ruskie :P

Kajoza Kajoza
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pizza

Pizza

czarownica czarownica

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiosenne pierogi

Wiosenne pierogi

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy makaron

Domowy makaron

kasik12 kasik12
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek brokułowy

Placek brokułowy

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kieszonki schabowe wg ejla

Kieszonki schabowe wg ejla

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jabłkowe kluski

Jabłkowe kluski

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

gvlba gvlba

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: