Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

pierogi ruskie

pierogi ruskie

kate1980 kate1980
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Mysiunia Mysiunia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczone pory

Pieczone pory

makarena1011 makarena1011

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalesniki  inaczej.

Nalesniki inaczej.

grazka grazka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety  z  mięsem

Krokiety z mięsem

Henia Henia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mega pierogi Eli

Mega pierogi Eli

eli_555 eli_555
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluseczki z twarogu

Kluseczki z twarogu

misia53 misia53
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paszteciki

Paszteciki

Madija Madija

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Paszteciki z ryb

Paszteciki z ryb

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: