Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

kopytka pikantne

kopytka pikantne

mona3 mona3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

mona3 mona3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki

zuzi zuzi
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuchy

Racuchy

zuzi zuzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placki twarogowe

Placki twarogowe

Querubinn Querubinn
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Uszka

Uszka

aneciulka151 aneciulka151

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety serowe

Krokiety serowe

Natala1210 Natala1210
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Omlet po chłopsku

Omlet po chłopsku

Mario Mario
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyzy

Pyzy

Amberr8 Amberr8
11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: