Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

Pierogi smażone

Pierogi smażone

wojtuś wojtuś
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

lena lena

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flan o smaku karmelowym

Flan o smaku karmelowym

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

judyta judyta
27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

judyta judyta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety z ryby

Krokiety z ryby

Asieczka Asieczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Naleśniki z wiśniami

Naleśniki z wiśniami

8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Racuchy 2

Racuchy 2

Babcia Halinka Babcia Halinka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leśne naleśniki

Leśne naleśniki

jagna jagna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rosyjskie kołduny

Rosyjskie kołduny

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: