Mąka jest źródłem węglowodanów, dlatego ma duże właściwości sycące. Odpowiednio wykorzystana daje ogromne pole do popisu każdej Pani Domu.
Istnieje wiele rodzajów mąki: pszenna, żytnia, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana lub mąka orkiszowa. Potrawy mączne, takie jak uszka, pierogi, kluski lane, pyzy, bliny czy kopytka to podstawa polskiej kuchni.

Mąka znajduje także szerokie zastosowanie i występuje w ogromnej ilości potraw. Od zwykłych naleśników, placków, makaronów, racuchów aż po wypieki, ciasta i torty. Wyroby pochodne od zbóż - mąki wykorzystuje się także do zagęszczania wielu potraw: zup, sosów, zasmażek.

Przed użyciem należy przesiać ją przez sito w celu spulchnienia i usunięcia ewentualnych zanieczyszczeń, następnie łączyć z odpowiednimi składnikami tworząc w ten sposób docelowe danie. Istnieje bardzo wiele potraw, gdzie głównym składnikiem są mąki.

Dania mączne są wartościowe i zaspokajają głód. Zapraszamy do inspirowania się naszymi przepisami na smakołyki z udziałem mąki!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Mączne

Znaleźliśmy 3353 przepisów w kategorii Mączne

nalesniki z kapusta

nalesniki z kapusta

asika64 asika64

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Niby pizza

Niby pizza

glam89 glam89

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi

Pierogi

dzastina dzastina
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z budyniem

Pierogi z budyniem

dzastina dzastina
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

smazone kluseczki

smazone kluseczki

asika64 asika64

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kopytka

Kopytka

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Enchiladas

Enchiladas

montajka montajka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa Wan-Tan

Zupa Wan-Tan

montajka montajka
11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

naleśniki z serem

naleśniki z serem

kate1980 kate1980

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

ruskie pierogi

ruskie pierogi

kate1980 kate1980

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: