Sposób przygotowania:
Musaka
Plastry bakłażana posolić i odstawić na bok na ok 20 minut. W międzyczasie na niedużej ilości oleju podsmażyć cebule i czosnek do miękkości. Dodać mięso mielone i smażyć, ciągle mieszając, aż straci całkowicie różowy kolor. Dodać pokrojone pomidory z puszek, koncentrat, wino, natkę pietruszki, cukier, cynamon, szczyptę soli i pieprz. Gotować na małym ogniu często mieszając przez ok 30 minut. W międzyczasie wstawic na gaz plasterki ziemniakow na ok 8 min. Nie powinny sie rozgotowac.Po 8 min zostawić w wodzie aż będą potrzebne. Odcedzone bakłażany przelac lekko wodą, nasmarować olejem i wstawić do piekarnika do grillowania aż będą lekko brązowe, potem odwrócić na druga stronę. Przygotować sos serowy: roztopić masło, dosypać mąki i ciągle mieszając ściągnąć z ognia, dodać stopniowo mleko, wrócić na gaz i mieszać aż masa stężeje. Sciagnac z gazu dodac ser. Zostawić sos aż sie ochłodzi, potem dodać jajka i zamieszać porzadnie.
Zagrzać piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne nasmarować lekko olejem, układać po kolei warstwę bakłażana, mięso mielone, plastry ziemniaków i zakończyć warstwą bakłażanów. Wylać sos serowy na wierzch, posypać serem i gałką muszkatołową na wierzchu. Piec przez około 45 minut. Zanim będziemy kroić odczekać aż sos stężeje, inaczej przy wyciąganiu się wszystko "rozsypie". Smacznego!
Zagrzać piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne nasmarować lekko olejem, układać po kolei warstwę bakłażana, mięso mielone, plastry ziemniaków i zakończyć warstwą bakłażanów. Wylać sos serowy na wierzch, posypać serem i gałką muszkatołową na wierzchu. Piec przez około 45 minut. Zanim będziemy kroić odczekać aż sos stężeje, inaczej przy wyciąganiu się wszystko "rozsypie". Smacznego!
Barbara Malafouris
vi
ziemniaki powinny być lekko podgotowane, nie ugotowane do miękkości. Sos serowy to nic innego jak beszamelowy z dodatkiem sera. Gałkę muszkatołową to jak kto lubi, bo faktycznie jest mocna w smaku - ładnie się sosik z wierzchu rumieni, ja ją lubię.Dawno nie robiłam musaki, jak tylko będę robić to załączę zdjęcia.