vi

vi

Kucharz
[Przepisów: 13]

Musaka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prawdziwy smak greckiej zapiekanki

Musaka

Składniki:

Musaka

 

  • 2 bakłażany (pokroić w 5 mm krążki)
  • 2 średnie ziemniaki (obrać i pokroić w talarki)
  • 1 duża cebula (obrana i posiekana)
  • 3 ząbki czosnku (obrać i drobno posiekać)
  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowiny lub baraniny)
  • 2 puszki pomidorów bez skórek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g startego sera parmezan (ewentualnie możne lub inny)
  • 1/2 łyżki startej gałki muszkatołowej
  • olej z oliwek
  • sol i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Musaka
Plastry bakłażana posolić i odstawić na bok na ok 20 minut. W międzyczasie na niedużej ilości oleju podsmażyć cebule i czosnek do miękkości. Dodać mięso mielone i smażyć, ciągle mieszając, aż straci całkowicie różowy kolor. Dodać pokrojone pomidory z puszek, koncentrat, wino, natkę pietruszki, cukier, cynamon, szczyptę soli i pieprz. Gotować na małym ogniu często mieszając przez ok 30 minut. W międzyczasie wstawic na gaz plasterki ziemniakow na ok 8 min. Nie powinny sie rozgotowac.Po 8 min zostawić w wodzie aż będą potrzebne. Odcedzone bakłażany przelac lekko wodą, nasmarować olejem i wstawić do piekarnika do grillowania aż będą lekko brązowe, potem odwrócić na druga stronę. Przygotować sos serowy: roztopić masło, dosypać mąki i ciągle mieszając ściągnąć z ognia, dodać stopniowo mleko, wrócić na gaz i mieszać aż masa stężeje. Sciagnac z gazu dodac ser. Zostawić sos aż sie ochłodzi, potem dodać jajka i zamieszać porzadnie.
Zagrzać piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne nasmarować lekko olejem, układać po kolei warstwę bakłażana, mięso mielone, plastry ziemniaków i zakończyć warstwą bakłażanów. Wylać sos serowy na wierzch, posypać serem i gałką muszkatołową na wierzchu. Piec przez około 45 minut. Zanim będziemy kroić odczekać aż sos stężeje, inaczej przy wyciąganiu się wszystko "rozsypie". Smacznego!