TREŚĆ SPONSOROWANA

Przepisy na śniadanie, obiad i kolację przygotowane na parze!

To urządzenie nie tylko rozmraża, podgrzewa, paruje czy miksuje - za jego pomocą przygotujesz wiele różnych dań. Oto propozycje na śniadanie obiad i kolację. Wykorzystaj gotowe przepisy!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przepisy na śniadanie, obiad i kolację przygotowane na parze!
fot. Beata Jasina-Wojtalak

Dla kogo jest Nutribaby+?


Znasz już urządzenie Babymoov All in One Nutribaby+ i wiesz, jak bardzo ułatwia pracę w kuchni? Świetnie! Dziś chcę przekonać Cię do tego , że wbrew nazwie wcale nie jest ono dedykowane wyłącznie rodzicom małych dzieci. Za pomocą tego urządzenia przygotujesz wiele różnych posiłków, w dodatku możesz korzystać z niego przez cały dzień. Dlaczego? Bo zajmuje bardzo mało miejsca.

Na czas testowania wygospodarowałam trochę miejsca na blacie kuchennym i nie martwię się o to, że zabiera przestrzeń, której tak bardzo potrzebuję przygotowując obiad czy kolację.

F:\DCIM\100MSDCF\DSC08792.JPG

Pomyśl tylko, ile miejsca musiałabym wygospodarować na wszystkie sprzęty, które ono zastępuje – blender kielichowy, parowar, podgrzewacz do słoiczków… jako mama małego dziecka zdecydowanie wybiorę jeden sprzęt, któremu powierzę wykonanie większości prac.

Posiadanie sprzętu niewielkich rozmiarów ma oczywiście swoje minusy – nie spodziewaj się, że „naraz” przygotujesz z jego pomocą posiłek dla sześcioosobowej rodziny, jednak moja rodzina (2+1) nie narzeka na rozmiar porcji. Chyba jedyne, czego mi tutaj brakuje to funkcja zapiekania. Miłośnicy chrupiącej skórki będą musieli ostatnią fazę przygotowania potrawy wykonać w piekarniku.

Kilka słów o funkcjach i odczuciach dotyczących testów


Do głównych funkcji urządzenia należą:
  • parowanie
  • odmrażanie pokarmów
  • miksowanie (mamy 3 prędkości do wyboru)
  • sterylizowanie (funkcja przydatna zwłaszcza rodzicom małych dzieci, ale nie tylko: można jej użyć m.in. do sterylizowania pojemników na żywność, którą zabieramy do pracy)
  • podgrzewanie (idealne do odgrzewania zawartości butelek i słoiczków).

Tym, co okazało się zdecydowanie najbardziej istotne była funkcja parowania - zwykle to w dolnym koszyczku umieszczałam produkty, które wymagają dłuższego gotowania. Płyn, który ociekał do naczynia umieszczonego pod płytką izolacyjną mogłam wykorzystać później do przygotowania musu z warzyw i owoców, dzięki temu zabiegowi w ogóle nie dochodziło do utraty witamin, a sam mus lub zupa zyskiwały pożądaną konsystencję.

Niewątpliwym atutem jest możliwość mycia wielu elementów w zmywarce, to oszczędność czasu i sił. Praktyczną funkcją okazał się czujnik braku wody - urządzenie alarmowało, kiedy należy jej dolać, dzięki czemu nie musiałam monitorować tego sama (co podczas parowania nie byłoby zbyt wygodne).

Parowanie i miksowanie przez cały dzień


Chcę Ci pokazać, jak wykorzystać Babymoov All in One Nutribaby+ do przygotowania śniadania, obiadu i kolacji. Zacznijmy od początku, a więc od śniadania. Koniecznie wykorzystaj sezon na kurki (ja je uwielbiam!) ew. zastąp je na przykład pieczarkami.

Pozostałe składniki z pewnością znajdziesz w swojej lodówce, dlatego polecam ten przepis osobom, które rano nie dysponują wielkim zapasem czasu, bo jak wiadomo czytanie gazety przy śniadaniu i beztroskie rodzinne pogawędki znamy raczej z amerykańskich seriali familijnych, a nie z własnego doświadczenia.

Jajka z kurkami i szynką w kokilkach

C:\Users\Dom\Desktop\moje\DSC08766.JPG

Składniki na 2 porcje:
  • 3 jajka
  • 2 garści kurek
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • Kilka plastrów szynki
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 100 g mozzarelli
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano
Opis przygotowania:
Kurki oczyść i umyj, umieść w jednym z koszyczków do parowania. Wlej wodę do zbiorniczka, następnie nałóż koszyczek i paruj przez 13 minut.

F:\DCIM\100MSDCF\DSC08747.JPG


Śmietankę wlej do miski, dodaj połowę pokrojonej drobno mozzarelli oraz 1 jajko. Wymieszaj za pomocą rózgi, dopraw solą, pieprzem i oregano.

Szynkę pokrój na kawałki, pomidorki na plasterki, pozostałą połówkę mozzarelli także pokrój w grube plastry.

W kokilkach ułóż kurki, następnie szynkę i część pomidorków, zalej masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzch wybij jajko.


F:\DCIM\100MSDCF\DSC08754.JPG
 
Wstaw kokilki do urządzenia i gotuj przez 7 – 15 minut w zależności od tego, czy żółtko ma być ścięte całkowicie, czy półpłynne.

F:\DCIM\100MSDCF\DSC08755.JPG


Teraz kolej na propozycję obiadową. W tym przypadku wyjątkowo wspomogłam się patelnią, by nieco podsmażyć mięso. Jeśli zdecydujesz się użyć surowego mięsa (wołowinę z powodzeniem możesz zastąpić tutaj zarówno cielęciną jak i filetem z piersi indyka) proces gotowania należy znacząco wydłużyć.

Paczuszki z boćwiny z wołowiną i orzechami

C:\Users\Dom\Desktop\moje\DSC08734.JPG
Składniki:
  • 2 pęczki boćwiny
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • pół czerstwej bułki
  • 50 ml mleka
  • garść orzechów włoskich
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki
  • sznurek do związywania
Dodatki:
  • fasolka szparagowa
  • truskawki do dekoracji
Opis przygotowania:

Orzechy zalej gorącą wodą, aby nieco zmiękły. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj mięso i zioła, pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek i orzechy. Bułkę namocz w mleku i dodaj do podsmażonego mięsa.

Liście boćwiny opłucz i zblanszuj (zanurz je na minutę w gorącej, a następnie w zimnej wodzie), osusz.

Farsz zawijaj w liście i związuj sznurkiem kuchennym.

F:\DCIM\100MSDCF\DSC08728.JPG

 
Fasolkę szparagową oczyść, usuń twarde ogonki, umyj i umieść w koszyczku. Paruj przez 20 minut.


F:\DCIM\100MSDCF\DSC08722.JPG

 
Paczuszki z boćwiny z farszem układaj na tackach koszyczków i paruj przez 15 minut.


F:\DCIM\100MSDCF\DSC08731.JPG

 
Kolejny przepis możesz potraktować jako kolację, podwieczorek, a nawet deser, bo tutaj wszystko zależy od dodatków. Warto wykorzystać sezonowe owoce, u mnie wersja słodka z pysznym dojrzałym agrestem.

Kluski na parze z musem agrestowym

F:\DCIM\100MSDCF\DSC08787.JPG

Składniki na ciasto:
  • 550 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 5 g drożdży instant
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
Składniki na mus:
  • 1 szklanka agrestu
  • 3 łyżki brązowego cukru
Opis przygotowania:

Wymieszaj mąkę z solą, zrób w niej zagłębienie, następnie wsyp drożdże i cukier, zalej ciepłym mlekiem, dodaj oliwę i wymieszaj.

Zagnieć ręką ciasto i przykryj miskę ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uformuj z niego kulki (około 15 sztuk), rozłóż  i ponownie przykryj ściereczką, aby podrosły.

F:\DCIM\100MSDCF\DSC08778.JPG

Kiedy kluski rosną, przygotuj mus agrestowy. Agrest i cukier umieść w pojemniku z nożem i zmiksuj.

agrest w nutribaby
 
Kluski wkładaj do koszyczków i paruj przez 15 minut. Podawaj na ciepło, polane sosem.

F:\DCIM\100MSDCF\DSC08780.JPG