Przepis na omlet z owocami i bitą śmietaną
Omlet z owocami i bitą śmietaną stanowi delikatny w smaku i słodki deser. Danie przygotowuje się w kilka minut. Jajka należy rozbić do miski, a następnie dodać mąkę, odrobinę mleka, sól oraz cukier. Całość (po wymieszaniu) smaży się na maśle roztopionym na patelni. Gotowy omlet składa się na pół i dekoruje bitą śmietaną, listkami mięty, bakaliami, orzechami, pestkami słonecznika oraz świeżymi owocami. Z tych ostatnich najlepiej sprawdzą się: truskawki, jabłka, pomarańcze, jagody, borówki, kiwi, banany, brzoskwinie, winogrona, ananasy i maliny. Omlet należy podać od razu po przygotowaniu, gdyż w przeciwnym razie stanie się twardy.
Jak przygotować omlet z owocami i płatkami owsianymi
Omlet z owocami i płatkami owsianymi jest źródłem błonnika, aminokwasów, witaminy E i z grupy B oraz białka. Potrawa syci na wiele godzin. Płatki owsiane należy zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Następnie dodaje się do nich jajka, oliwę, cukier, szczyptę soli oraz ulubione przyprawy. Całość blenduje się na gładką masę i smaży na patelni. Surowe ciasto warto uzupełnić świeżymi lub mrożonymi owocami, na przykład truskawkami, jabłkami, bananami, jeżynami albo jagodami. Gotowy omlet dobrze jest też posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi bądź polać roztopioną czekoladą. Danie doskonale komponuje się z czarną herbatą oraz kawą z mlekiem.
Dietetyczny omlet z owocami krok po kroku
Dietetyczny omlet z owocami to doskonała propozycja dla osób, które dbają o linię. Taki posiłek można podać jako niskokaloryczny deser oraz pożywną przekąskę. Białka jaj oddziela się od żółtek i ubija na sztywną pianę. Dzięki temu omlet stanie się bardziej puszysty. Następnie dodaje się odrobinę cynamonu, mleka roślinnego, miodu lub stewii oraz szczyptę soli himalajskiej. Całość smaży się na oleju kokosowym. Gotowy omlet najlepiej obsypać świeżymi albo mrożonymi owocami: truskawkami, agrestem, kawałkami banana, malinami, porzeczkami i cząstkami pomarańczy. Danie można również polać jogurtem naturalnym albo musem cytrynowym.