Zróbmy omlet!
Do przygotowania klasycznego omletu niezbędne okażą się jajka, mąka, odrobina mleka, olej lub oliwa z oliwek, a także przyprawy i słodkie lub wytrawne dodatki.
Robienie omletu zacząć należy od oddzielenia żółtek od białek. Umieszczone w osobnym naczyniu żółtka roztrzepujemy z mlekiem i mąką, białka zaś solimy i ubijamy na sztywną pianę . Gdy będą już gotowe, dodajemy je do masy z żółtkami i delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy połączone składniki, a kiedy wierzch omletu zacznie się ścinać, posypujemy go ulubionymi dodatkami: szynką, serem, warzywami, grzybami lub owocami. Podpieczony omlet po chwili przewracamy na drugą stronę przy pomocy łopatki do smażenia. Jajeczne danie podajemy w formie płaskiego lub złożonego na pół placka!
Zdjęcia: Fotolia
Jak powstał omlet?
Nie od dziś wiadomo, że wiele dań obecnych w naszym menu powstało zupełnie przypadkiem. Podobnie było również z popularnym omletem!
Stare książki kucharskie głoszą, że powstał on dzięki cesarzowej Sisi, która w obawie o swoją figurę poprosiła kucharza o przyrządzenie dla niej lekkiego deseru. Ten by zadowolić swoją panią, dodał do ubitych jaj odrobinę mąki, mleka oraz cukru, a następnie usmażył na patelni puszysty placek. Powstały deser nie przypadł do gustu cesarzowej, za to zachwycił Franciszka Józefa, który kazał przygotowywać go regularnie na śniadanie!
Rodzaje omletów
Głównym składnikiem omletów są jaja, jednak można przygotowywać je na różne sposoby. Jakie rodzaje omletów wyróżniamy?
Omlet francuski – to jajeczny rarytas, który przygotowuje się na maśle. Kiedy masa jajeczna się ścina, na jej wierzch nakładane są ulubione dodatki. Po usmażeniu omlet zwija się w rulon i w takiej postaci podaje do spożycia.
Zdjęcie: Fotolia
Omlet biszkoptowy – ten pulchny przysmak przyrządza się w bardzo szybki sposób! Żółtka łączy się ze śmietanką i mąką, a następnie miesza z ubitą na sztywno pianą. Omlet podawać można zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Znakomicie zasmakuje z pomidorami, papryką, twarożkiem lub z konfiturą, bitą śmietaną i owocami!
Omlet hiszpański – nazywany jest inaczej tortillą. Przygotowuje się go z rozmąconych jaj, ugotowanych ziemniaków i ulubionych dodatków. Pokrojone na plastry ziemniaki podsmaża się na maśle, a potem zalewa mają jajeczną, dodaje warzywa, wędlinę, boczek przyprawy i voila!
Dlaczego warto jeść omlet?
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to podstawa naszego dnia. W roli takiego posiłku doskonale spisze się więc omlet, którego bazę stanowią jajka. Zawierają one łatwo przyswajalne białko, które zwiększy uczucie sytości, przyspieszy przemianę materii i ułatwi spalanie tłuszczów. Obecne w omlecie jajka ponadto zawierają witaminę A, D, E, K, witaminy z grupy B oraz cynk, wapń, fosfor i potas!
Wartościowy omlet to danie polecane wszystkim uprawiającym sport, a także osobom z syndromem metabolicznym, kobietom w ciąży, starszym i dzieciom.
Pomysły na omlet
W naszym dziale na omlety znajdziecie mnóstwo przepisów na te jajeczne rarytasy idealne na śniadanie, przekąskę lub deser.
Naszą propozycja na dziś jest wiosenny omlet z fetą i szpinakiem, urozmaicony dodatkowo o oliwki i młodą cebulkę, a także warzywny omlet z szynką, który przypadnie do gustu wszystkim kochającym połączenia warzyw, szynki i pieczarek!
Zdjęcie: Fotolia
Czy w Waszych przepisownikach znajdują się jakieś oryginalne pomysły na smakowite omlety? Z niecierpliwością czekamy zwłaszcza na wiosenne odsłony tych sycących przysmaków!
Do przygotowania klasycznego omletu niezbędne okażą się jajka, mąka, odrobina mleka, olej lub oliwa z oliwek, a także przyprawy i słodkie lub wytrawne dodatki.
Robienie omletu zacząć należy od oddzielenia żółtek od białek. Umieszczone w osobnym naczyniu żółtka roztrzepujemy z mlekiem i mąką, białka zaś solimy i ubijamy na sztywną pianę . Gdy będą już gotowe, dodajemy je do masy z żółtkami i delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy połączone składniki, a kiedy wierzch omletu zacznie się ścinać, posypujemy go ulubionymi dodatkami: szynką, serem, warzywami, grzybami lub owocami. Podpieczony omlet po chwili przewracamy na drugą stronę przy pomocy łopatki do smażenia. Jajeczne danie podajemy w formie płaskiego lub złożonego na pół placka!
Zdjęcia: Fotolia
Jak powstał omlet?
Nie od dziś wiadomo, że wiele dań obecnych w naszym menu powstało zupełnie przypadkiem. Podobnie było również z popularnym omletem!
Stare książki kucharskie głoszą, że powstał on dzięki cesarzowej Sisi, która w obawie o swoją figurę poprosiła kucharza o przyrządzenie dla niej lekkiego deseru. Ten by zadowolić swoją panią, dodał do ubitych jaj odrobinę mąki, mleka oraz cukru, a następnie usmażył na patelni puszysty placek. Powstały deser nie przypadł do gustu cesarzowej, za to zachwycił Franciszka Józefa, który kazał przygotowywać go regularnie na śniadanie!
Rodzaje omletów
Głównym składnikiem omletów są jaja, jednak można przygotowywać je na różne sposoby. Jakie rodzaje omletów wyróżniamy?
Omlet francuski – to jajeczny rarytas, który przygotowuje się na maśle. Kiedy masa jajeczna się ścina, na jej wierzch nakładane są ulubione dodatki. Po usmażeniu omlet zwija się w rulon i w takiej postaci podaje do spożycia.
Zdjęcie: Fotolia
Omlet biszkoptowy – ten pulchny przysmak przyrządza się w bardzo szybki sposób! Żółtka łączy się ze śmietanką i mąką, a następnie miesza z ubitą na sztywno pianą. Omlet podawać można zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Znakomicie zasmakuje z pomidorami, papryką, twarożkiem lub z konfiturą, bitą śmietaną i owocami!
Omlet hiszpański – nazywany jest inaczej tortillą. Przygotowuje się go z rozmąconych jaj, ugotowanych ziemniaków i ulubionych dodatków. Pokrojone na plastry ziemniaki podsmaża się na maśle, a potem zalewa mają jajeczną, dodaje warzywa, wędlinę, boczek przyprawy i voila!
Dlaczego warto jeść omlet?
Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to podstawa naszego dnia. W roli takiego posiłku doskonale spisze się więc omlet, którego bazę stanowią jajka. Zawierają one łatwo przyswajalne białko, które zwiększy uczucie sytości, przyspieszy przemianę materii i ułatwi spalanie tłuszczów. Obecne w omlecie jajka ponadto zawierają witaminę A, D, E, K, witaminy z grupy B oraz cynk, wapń, fosfor i potas!
Wartościowy omlet to danie polecane wszystkim uprawiającym sport, a także osobom z syndromem metabolicznym, kobietom w ciąży, starszym i dzieciom.
Pomysły na omlet
W naszym dziale na omlety znajdziecie mnóstwo przepisów na te jajeczne rarytasy idealne na śniadanie, przekąskę lub deser.
Naszą propozycja na dziś jest wiosenny omlet z fetą i szpinakiem, urozmaicony dodatkowo o oliwki i młodą cebulkę, a także warzywny omlet z szynką, który przypadnie do gustu wszystkim kochającym połączenia warzyw, szynki i pieczarek!
Zdjęcie: Fotolia
Czy w Waszych przepisownikach znajdują się jakieś oryginalne pomysły na smakowite omlety? Z niecierpliwością czekamy zwłaszcza na wiosenne odsłony tych sycących przysmaków!
SylaUla
niezły kąsek
marcinka