Jak zrobić racuchy?

Tradycyjne racuchy przygotowuje się z mąki, mleka, drożdży i jajek. Możemy też zrobić je bez użycia drożdży. Racuchy smażymy na rozgrzanym tłuszczu do momentu aż się zarumienią.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić racuchy?
fot. Fotolia
Istnieją dwa sposoby na zrobienie dobrych racuchów. Tradycyjny z użyciem drożdży oraz drugi, w którym rezygnujemy z dodawania tego składnika do ciasta.

Jak zrobić racuchy drożdżowe?

Przepis na racuchy drożdżowe jest bardzo prosty. Ogranicza się do przygotowania ciasta drożdżowego (na bazie drożdży świeżych lub drożdży instant, mąki pszennej, jajka i mleka) oraz do usmażenia placuszków na tłuszczu - do tego celu można użyć dowolnego oleju roślinnego lub masła.

Racuchy na drożdżach świeżych
  • Podstawa racuchów to udane ciasto drożdżowe. Jeśli przygotowujemy je w tradycyjny sposób tzn. używając świeżych drożdży, na samym początku musimy zrobić zaczyn.
  • Zaczyn drożdżowy powstaje w wyniku połączenia składników np. w takich proporcjach: do 25 dag drożdży dodajemy 1 łyżkę cukru, całość zalewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, na koniec wsypujemy 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potrwa to około 25-30 minut.
  • Powstały rozczyn dodajemy do mąki i jajka. Składniki delikatnie mieszamy. Miskę, w której znajduje się ciasto możemy przykryć ściereczką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość, a następnie porcjami wykładamy je łyżką na rozgrzaną patelnię. Racuchy smażymy po kilka minut z każdej strony, do momentu aż osiągną złoty kolor.
Racuchy na drożdżach instant
  • Jeżeli do zrobienia racuchów drożdżowych używamy drożdży instant, wystarczy, że wymieszamy je z mąką, jajkiem, zalejmy ciepłym mlekiem i poczekamy aż ciasto wyrośnie.
  • Wyrośnięte ciasto porcjami nakładamy łyżką (dobrze ją wcześniej namoczyć w wodzie - wówczas unikniemy przyklejania się ciasta) na rozgrzany tłuszcz. Po kilku minutach, placuszki przerzucamy na drugą stronę.
  • Placki drożdżowe powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatnie mięsiste w środku.

Jak zrobić racuchy bez drożdży

Warto wiedzieć, że pulchne racuchy da się przygotować także bez dodatku drożdży. Tajemnica idealnego ciasta tkwi w ubiciu puszystego kremu z jajek i cukru. Powstały krem łączymy z mąką i mlekiem. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy rumiane placuszki. Atutem racuchów bez drożdży jest krótki czas przygotowania. Racuchy te robi się naprawdę szybko. Przygotowując je, oszczędzamy czas, który musielibyśmy przeznaczyć na wyrastanie ciasta.

Z czym podawać racuchy?

Racuchy same w sobie są pyszne. Niestety są też dość kaloryczne - 100 g racuchów ma około 217 kalorii. Mniej kalorii mają racuchy z mąki graham. Smak placków drożdżowych można dodatkowo wzbogacić poprzez dodanie do ciasta owoców, takich jak jabłka, śliwki, czy banany. Ciekawą wersją są również racuchy z serem lub kefirem. Gotowe racuchy warto posypać cukrem pudrem, polać czekoladą lub konfiturą.