Jak zrobić placki z jabłkami?

  • 1

Placki z jabłkami robi się z mąki, jajek, mleka i spulchniacza: drożdży, proszku do pieczenia lub sody. Całość smaży się na patelni na złoty kolor - to naprawdę takie proste!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić placki z jabłkami?
fot. Fotolia
Stanowią idealny pomysł na obiad dla dzieci. Słodkie, sycące, puszyste – naprawdę trudno się im oprzeć. Placki z jabłkami można przyrządzić na wiele sposobów. Najpopularniejszą wersją są racuchy, czyli placki z ciasta drożdżowego.

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Racuchy drożdżowe są proste w przygotowaniu a przy tym bardzo efektowne. Wykorzystanie drożdży sprawia, że placki są bardzo pulchne i świetnie smakują.
  • Do przygotowania racuchów z jabłkami będą potrzebne: mąka, mleko, drożdże świeże lub instant, jajka, sól, cukier i jabłka.
Jeśli używamy świeżych drożdży:
  • Mąkę łączymy z solą, rozkruszamy do niej drożdże i zasypujemy cukrem. Całość należy zalać ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie masę łączymy z pozostałym mlekiem i jajkiem. Mieszamy, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto należy wymieszać z kawałkami jabłek.
  • Masę nabiera się łyżką i smaży na patelni z obu stron na rumiany kolor. Gotowe!

Jeśli używamy drożdży instant:
  • Mąkę mieszamy z solą, cukrem i drożdżami. Całość łączymy z ciepłym mlekiem i jajkami, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie ciasto łączymy z pokrojonymi jabłkami.
  • Masę nabiera się łyżką i smaży na patelni z obu stron na rumiany kolor. Gotowe!

Jak zrobić placki z jabłkami bez drożdży?

Racuchami często nazywa się także placki z jabłkami, do których nie wykorzystuje się drożdży. To z pewnością szybsze wersje, które wychodzą równie puszyste!
  • Do przygotowania placków bez drożdży będą potrzebne: mąka, jajka, kefir, proszek do pieczenia lub soda oczyszczona, cukier i jabłka.
  • Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną a następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
  • Gotową masę wylewa się na rozgrzaną patelnię, tworząc małe placki, i smaży z obu stron na rumiany kolor.

Z czym podawać placki z jabłkami?

Te danie z jabłkami najlepiej komponuje się z cukrem pudrem. Popularnym dodatkiem jest także bita śmietana. Można się także posłużyć polewą czekoladową, płynnym karmelem, miodem lub syropem klonowym.

Z posypek warto sięgnąć także po startą na drobnych oczkach gorzką czekoladę, cynamon, kruszone orzechy lub zwykłą posypkę cukrową do ciast. Dodatek zależy tak naprawdę od tego, czy placki mają stanowić danie główne czy deser.