Są pewnie dania, których nie da się kupić gotowych w sklepie, a te znalezione w knajpie na mieście nigdy nie będą smakowały jak te przygotowane samodzielnie w domu. Mowa o racuchach, na które warto znać podstawowy przepis!
Najlepsze ciasto na racuchy
Wbrew pozorom to danie wcale nie jest trudne do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się plackami z owocami. Pora zatem wziąć się do roboty!
1. Przygotuj: 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 1 duże jajko, 1,5 szklanki mleka (powinno mieć temperaturę pokojową), owoce oraz 50 g świeżych drożdży.
2. Do miski wsyp przesianą mąkę, pokruszone drożdże, zasyp cukrem i podlej połową szklanki mleka.
3. Odstaw zaczyn na kwadrans w ciepłe miejsce, po czym wlej pozostałe mleko i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Odłóż ciasto w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Pamiętaj, żeby przykryć je ściereczką, aby wierzch nie wysechł.
5. Wyrośnięte ciasto wymieszaj z owocami, odstaw na kolejny kwadrans po czym smaż na rozgrzanej patelni (na oleju lub, jeśli posiadasz patelnię ceramiczną lub teflonową, bez dodatku tłuszczu).
6. Gotowe racuchy wyłóż na talerz i podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Fot. Fotolia
Jakie owoce wybrać do racuchów?
Dlaczego racuchy kojarzą nam się z latem? Ponieważ idealnie komponują się z sezonowymi owocami. I choć w najbardziej klasycznej wersji serwuje się je z dodatkiem jabłek, to nie trzeba się wcale do nich ograniczać.
Dobrym patentem jest wykorzystanie owoców leśnych i jagodowych: jagody, truskawki, poziomki, maliny czy jeżyny wspaniale komponują się z ciastem drożdżowym. Poza nimi warto sięgnąć po rabarbar, śliwki lub gruszki. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie bananów – jednak zamiast dodawać je w kawałkach do masy można nimi zastąpić mąkę.
Poza rodzimymi owocami istnieje sporo egzotycznych, które również mogą świetnie smakować. Przetestuj racuchy z mango, ananasem czy kawałkami papai. Z pewnością będzie to eksperyment wart zapamiętania! Szczególnie, że oprócz świeżych owoców masz do dyspozycji także te suszone i kandyzowane, które również mogą dać ciekawe efekty!
Racuchy czy bliny?
Na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią. Oba typy placków przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego, choć w przypadku blinów jest to kwestią sporną. Różnicą jest przede wszystkim konsystencja surowego ciasta. W przypadku racuchów musi być ono bardzo gęste, oblepiające wszystko, dzięki czemu owoce świetnie się w nim zatapiają i zachowują swoją formę.
Bliny z kolei przygotowuje się z lejącego się ciasta, do którego nie dorzuca się owoców. Czasem do ich przygotowania wykorzystuje się kefir, maślankę lub zsiadłe mleko, rezygnując przy okazji z drożdży.
Jak jednak je rozpoznać na talerzu? To proste – racuchy są zwyczajnie grubsze i bardziej puszyste. W dodatku podaje się je zazwyczaj z cukrem pudrem, bo owoce mają już schowane w swoim wnętrzu. Z kolei bliny mają swoje dodatki na wierzchu, zarówno te słone, jak i słodkie.
Fot. Fotolia
Nie tylko na słodko!
Choć racuchy kojarzą nam się głównie z owocami, wcale nie jest powiedziane, że tylko z nimi możemy je "swatać". Równie dobrym pomysłem jest wykorzystanie warzyw i innych słonych dodatków. Warto jednak wtedy pamiętać o tym, aby do ciasta dodać wtedy mniej cukru (wyłącznie tyle, aby drożdże zaczęły pracować) i wrzucić nieco soli.
To nie koniec przypraw – możesz się pokusić o słodką lub ostrą paprykę, kurkumę, imbir czy też łagodniejsze w smaku oregano, bazylię lub majeranek. No i oczywiście podstawowa sprawa: zamiast owoców dodaj to, co Ci tylko przyjdzie do głowy: warzywa, takie jak szpinak, kawałki brokuła, kalafiora lub szparagów czy też szynkę i ser.
Nie musisz się ograniczać – te placki są najlepsze wówczas, gdy są wypełnione dodatkami po brzegi. Takie racuchy najlepiej jest podać ze śmietaną, keczupem lub musztardą, dzięki którym staną się one świetną przekąską na spotkanie towarzyskie.
Jaką wersję racuchów lubicie najbardziej? Próbowaliście przygotowywać je na wytrawnie? Czekamy na Wasze sprawdzone przepisy na smaczne racuchy (nie tylko) z owocami!
Najlepsze ciasto na racuchy
Wbrew pozorom to danie wcale nie jest trudne do przygotowania. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się plackami z owocami. Pora zatem wziąć się do roboty!
1. Przygotuj: 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 1 duże jajko, 1,5 szklanki mleka (powinno mieć temperaturę pokojową), owoce oraz 50 g świeżych drożdży.
2. Do miski wsyp przesianą mąkę, pokruszone drożdże, zasyp cukrem i podlej połową szklanki mleka.
3. Odstaw zaczyn na kwadrans w ciepłe miejsce, po czym wlej pozostałe mleko i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj.
4. Odłóż ciasto w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Pamiętaj, żeby przykryć je ściereczką, aby wierzch nie wysechł.
5. Wyrośnięte ciasto wymieszaj z owocami, odstaw na kolejny kwadrans po czym smaż na rozgrzanej patelni (na oleju lub, jeśli posiadasz patelnię ceramiczną lub teflonową, bez dodatku tłuszczu).
6. Gotowe racuchy wyłóż na talerz i podawaj z cukrem pudrem. Smacznego!
Fot. Fotolia
Jakie owoce wybrać do racuchów?
Dlaczego racuchy kojarzą nam się z latem? Ponieważ idealnie komponują się z sezonowymi owocami. I choć w najbardziej klasycznej wersji serwuje się je z dodatkiem jabłek, to nie trzeba się wcale do nich ograniczać.
Dobrym patentem jest wykorzystanie owoców leśnych i jagodowych: jagody, truskawki, poziomki, maliny czy jeżyny wspaniale komponują się z ciastem drożdżowym. Poza nimi warto sięgnąć po rabarbar, śliwki lub gruszki. Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie bananów – jednak zamiast dodawać je w kawałkach do masy można nimi zastąpić mąkę.
Poza rodzimymi owocami istnieje sporo egzotycznych, które również mogą świetnie smakować. Przetestuj racuchy z mango, ananasem czy kawałkami papai. Z pewnością będzie to eksperyment wart zapamiętania! Szczególnie, że oprócz świeżych owoców masz do dyspozycji także te suszone i kandyzowane, które również mogą dać ciekawe efekty!
Racuchy czy bliny?
Na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią. Oba typy placków przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego, choć w przypadku blinów jest to kwestią sporną. Różnicą jest przede wszystkim konsystencja surowego ciasta. W przypadku racuchów musi być ono bardzo gęste, oblepiające wszystko, dzięki czemu owoce świetnie się w nim zatapiają i zachowują swoją formę.
Bliny z kolei przygotowuje się z lejącego się ciasta, do którego nie dorzuca się owoców. Czasem do ich przygotowania wykorzystuje się kefir, maślankę lub zsiadłe mleko, rezygnując przy okazji z drożdży.
Jak jednak je rozpoznać na talerzu? To proste – racuchy są zwyczajnie grubsze i bardziej puszyste. W dodatku podaje się je zazwyczaj z cukrem pudrem, bo owoce mają już schowane w swoim wnętrzu. Z kolei bliny mają swoje dodatki na wierzchu, zarówno te słone, jak i słodkie.
Fot. Fotolia
Nie tylko na słodko!
Choć racuchy kojarzą nam się głównie z owocami, wcale nie jest powiedziane, że tylko z nimi możemy je "swatać". Równie dobrym pomysłem jest wykorzystanie warzyw i innych słonych dodatków. Warto jednak wtedy pamiętać o tym, aby do ciasta dodać wtedy mniej cukru (wyłącznie tyle, aby drożdże zaczęły pracować) i wrzucić nieco soli.
To nie koniec przypraw – możesz się pokusić o słodką lub ostrą paprykę, kurkumę, imbir czy też łagodniejsze w smaku oregano, bazylię lub majeranek. No i oczywiście podstawowa sprawa: zamiast owoców dodaj to, co Ci tylko przyjdzie do głowy: warzywa, takie jak szpinak, kawałki brokuła, kalafiora lub szparagów czy też szynkę i ser.
Nie musisz się ograniczać – te placki są najlepsze wówczas, gdy są wypełnione dodatkami po brzegi. Takie racuchy najlepiej jest podać ze śmietaną, keczupem lub musztardą, dzięki którym staną się one świetną przekąską na spotkanie towarzyskie.
Jaką wersję racuchów lubicie najbardziej? Próbowaliście przygotowywać je na wytrawnie? Czekamy na Wasze sprawdzone przepisy na smaczne racuchy (nie tylko) z owocami!