Jogurt naturalny to nic innego jak przetworzone, odtłuszczone mleko powstałe w wyniku procesu, jaki zachodzi podczas jego produkcji. Jogurt wytwarza się z mleka, które najpierw jest podgrzewane, potem pasteryzowane a następnie chłodzone - w odpowiednim czasie i warunkach wytwarzają się w nim bakterie.
Można go stosować do wielu potraw, co pomoże zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, a przy okazji zmieni smak i jakość potrawy.
Wykorzystywany jest do:
- ciasta na pizzę - ciasto będzie delikatne i mięciutkie
- ciasta na chleb czy bułki, pieczywo będzie delikatne, ze smakiem delikatnego jogurtu
- marynat do drobiu oraz ryb z grilla, świetnie zastępuje tłusty majonez. Wystarczy dodać przyprawy, wymieszać i posmarować drób lub rybę
- deserów, wystarczy dodać ulubione owoce lub galaretkę owocową (zamiast bitej śmietany)
- kluseczek typu kopytka, kluseczki z jogurtem będą delikatniejsze w smaku
- zup, można wymieszać go z zupą lub zrobić dekoracyjne wzorki lub kleksy. Zupa będzie mniej kaloryczna niż ze śmietaną
- sałatek jako dressing - mieszamy jogurt z ulubionymi przyprawami i polewamy sałatki ze świeżych warzyw lub sałaty oraz sałatek greckich
- musli, dodajemy do jogurtu płatki, suszone owoce, orzechy i mamy pyszne i zdrowe śniadanie lub przekąskę gdy zgłodniejemy
- koktajli - wrzucamy owoce, możemy lekko dosłodzić i zmiksować. A jakie dodamy owoce to już mamy tu duże pole do popisu. Koktajl możemy zrobić w połączeniu np. maślanki
- naleśników, do ciasta możemy dodać trochę jogurtu a naleśniki będą smaczniejsze
- chłodników na bazie owoców lub warzyw takich jak rzodkiewka, ogórek, czy młodej botwinki
- racuchów, tak jak w naleśnikach tak w racuchach świetnie się sprawdzi jogurt gdyż racuchy będą delikatniejsze
- tzatziki, dodajemy czosnek, świeżego ogórka, przyprawy i mamy super sos do wędlin i dań kuchni greckiej
Zbliża się okres wiosenny, warto więc wzbogacić naszą dietę o jogurt naturalny i poczuć się lżej na wiosnę.