Jogurt naturalny i jego zastosowanie

Nie od dziś wiadomo, że jogurt naturalny jest zdrowszy i mniej kaloryczny od tłustej śmietany. Warto wiedzieć, jak można go wykorzystać w kuchni.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Jogurt naturalny i jego zastosowanie
fot. Fotolia

Jogurt naturalny to nic innego jak przetworzone, odtłuszczone mleko powstałe w wyniku procesu, jaki zachodzi podczas jego produkcji. Jogurt wytwarza się z mleka, które najpierw jest podgrzewane, potem pasteryzowane a następnie chłodzone - w odpowiednim czasie i warunkach wytwarzają się w nim bakterie.

Zawiera dużo wapnia, co pozytywnie wpływa na nasze kości. Wspaniale zastępuje leki osłonowe podczas kuracji antybiotykami. Ma korzystny wpływ na florę bakteryjną. Jest niskokaloryczny, dzięki czemu chętnie sięgają po niego osoby dbające o linię.

Można go stosować do wielu potraw, co pomoże zmniejszyć ilość spożywanych kalorii, a przy okazji zmieni smak i jakość potrawy.

Wykorzystywany jest do:
- ciasta na pizzę - ciasto będzie delikatne i mięciutkie
- ciasta na chleb czy bułki, pieczywo będzie delikatne, ze smakiem delikatnego jogurtu
- marynat do drobiu oraz ryb z grilla, świetnie zastępuje tłusty majonez. Wystarczy dodać przyprawy, wymieszać i posmarować drób lub rybę
- deserów, wystarczy dodać ulubione owoce lub galaretkę owocową (zamiast bitej śmietany)
- kluseczek typu kopytka, kluseczki z jogurtem będą delikatniejsze w smaku
- zup, można wymieszać go z zupą lub zrobić dekoracyjne wzorki lub kleksy. Zupa będzie mniej kaloryczna niż ze śmietaną
- sałatek jako dressing - mieszamy jogurt z ulubionymi przyprawami i polewamy sałatki ze świeżych warzyw lub sałaty oraz sałatek greckich
- musli, dodajemy do jogurtu płatki, suszone owoce, orzechy i mamy pyszne i zdrowe śniadanie lub przekąskę gdy zgłodniejemy
- koktajli - wrzucamy owoce, możemy lekko dosłodzić i zmiksować. A jakie dodamy owoce to już mamy tu duże pole do popisu. Koktajl możemy zrobić w połączeniu np. maślanki
- naleśników, do ciasta możemy dodać trochę jogurtu a naleśniki będą smaczniejsze
- chłodników na bazie owoców lub warzyw takich jak rzodkiewka, ogórek, czy młodej botwinki
- racuchów, tak jak w naleśnikach tak w racuchach świetnie się sprawdzi jogurt gdyż racuchy będą delikatniejsze
- tzatziki, dodajemy czosnek, świeżego ogórka, przyprawy i mamy super sos do wędlin i dań kuchni greckiej

Zbliża się okres wiosenny, warto więc wzbogacić naszą dietę o jogurt naturalny i poczuć się lżej na wiosnę.