Sałatka cezar z kurczakiem to jedna z wielu odmian tej popularnej przekąski. W wersji podstawowej w jej skład wchodzą:
sałata rzymska, parmezan i grzanki.
W sałatce, szczególnie w wersjach dietetycznych, dobrze sprawdza się
grillowana pierś z kurczaka. Pikantny i aromatyczny parmezan jest składnikiem cudownie zaostrzającym smak. Można go zetrzeć, pokruszyć w palcach lub dodać pokrojony w cienkie paski.
Sałatki a la cezar mają w swoim składzie również takie składniki, jak: jajko na twardo, boczek i anchois. Idealny w tym zestawieniu jest również prowansalski sos aioli.
Caesar Salad, czyli
sałatka Cezara wymyślona przez włoskiego imigranta w Stanach Zjednoczonych to klasyka, która nigdy nie wyjdzie z mody. Obecnie to
popularna pozycja w menu wielu restauracji na całym świecie.
Głównymi składnikami sałatki cezar jest
sałata rzymska, grzanki, parmezan oraz sos Worchestershire. By sałatka była bardziej treściwa i sycąca dodaje się do niej
kawałki upieczonej lub zgrillowanej piersi kurczaka,
ugotowane jajka na twardo, krewetki, anchois lub kawałki łososia. Cezar
wspaniale smakuje podany także z pomidorkami koktajlowymi i boczkiem oraz awokado. Zamiast sosu Worchestershir można przygotować samemu
sałatkowy sos z majonezu, musztardy, czosnku.
Grzanki, aby była bardziej chrupiąca warto przed posypaniem nimi sałatki podsmażyć na patelni.
Sałatki a la cezar mają w swoim składzie również takie składniki, jak: jajko na twardo, boczek i anchois. Idealny w tym zestawieniu jest również
prowansalski sos aioli.