Sałatka gruszkowa z koprem włoskim

Szef kuchni Robert Sowa poleca prostą i efektowną sałatkę z gruszką i koprem włoskim.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Sałatka gruszkowa z koprem włoskim
Zachwyca połączeniem goryczki sałaty i lekko anyżkowego kopru włoskiego z pikantnym serem pleśniowym, słodkimi truskawkami i wybornymi, chrupiącymi orzechami.

 

Przepis na 2 porcje:

- 2 gruszki

- bulwa kopru włoskiego

- główka strzępiastej czerwonej sałaty (lollo rosso)

- 3 dag uprażonych orzechów nerkowca

- 10 dag dowolnego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę

- 2 truskawki

- kilka gałązek świeżego tymianku

 

Sos:

- 5 dag sosu włoskiego do sałatek w proszku 

- łyżka czerwonego kremu balsamicznego 

- 150 ml oliwy z oliwek

- 2 drobno posiekane szalotki

 

1. Przygotowanie sosu i gruszek

Składniki sosu wymieszaj, na końcu dodaj posiekane szalotki. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w podłużne kawałki.


 

2. Przygotowanie kopru

Bulwę kopru przekrój wzdłuż, usuń głąb, pokrój w cienkie plasterki, lekko posól. Sałatę opłucz i porwij, wymieszaj ją z koprem i polej sosem.
 

 
 

3. Dekorowanie, podawanie

Na wierzchu ułóż cząstki gruszki i sera pleśniowego. Całość posyp uprażonymi na patelni orzechami. Udekoruj tymiankiem i pokrojonymi truskawkami.

 


 

Złote rady Roberta Sowy - Pomysły na fenkuł

 

Fenkuł, czyli koper włoski pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Mimo dużych wartości odżywczych (zawiera wiele witamin i minerałów) i oryginalnego smaku nie jest u nas zbyt popularny. Czas to zmienić! Oto 3 sposoby na to pyszne warzywo.

 

Duszony z pomidorami: koper pokrój w poprzek w plasterki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj koper, duś 10 min. Dodaj 3 pokrojone pomidory i 100 ml bulionu warzywnego. Duś 15 min. Dopraw.

 

Pieczony z szynką: koper przekrój na pół, gotuj 20 min w osolonej wodzie. Osącz, przekrój na ćwiartki, pomiędzy warstwy włóż plasterki szynki. Posyp tymiankiem, pokrop oliwą, posyp startym serem. Zapiekaj 15 min.

 

Z pomarańczą: koper pokrój w plastry, lekko posól. 2 pomarańcze obierz, wykrój fileciki miąższu, wymieszaj z koprem. Polej winegretem, odstaw na 5 min.

 

 

Tekst: Robert Grotkowski. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska