Przepis na 2 porcje:
- 2 gruszki
- bulwa kopru włoskiego
- główka strzępiastej czerwonej sałaty (lollo rosso)
- 3 dag uprażonych orzechów nerkowca
- 10 dag dowolnego sera pleśniowego pokrojonego w kostkę
- 2 truskawki
- kilka gałązek świeżego tymianku
Sos:
- 5 dag sosu włoskiego do sałatek w proszku
- łyżka czerwonego kremu balsamicznego
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2 drobno posiekane szalotki
1. Przygotowanie sosu i gruszek
Składniki sosu wymieszaj, na końcu dodaj posiekane szalotki. Gruszki obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w podłużne kawałki.
2. Przygotowanie kopru
Bulwę kopru przekrój wzdłuż, usuń głąb, pokrój w cienkie plasterki, lekko posól. Sałatę opłucz i porwij, wymieszaj ją z koprem i polej sosem.
3. Dekorowanie, podawanie
Na wierzchu ułóż cząstki gruszki i sera pleśniowego. Całość posyp uprażonymi na patelni orzechami. Udekoruj tymiankiem i pokrojonymi truskawkami.
Złote rady Roberta Sowy - Pomysły na fenkuł
Fenkuł, czyli koper włoski pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Mimo dużych wartości odżywczych (zawiera wiele witamin i minerałów) i oryginalnego smaku nie jest u nas zbyt popularny. Czas to zmienić! Oto 3 sposoby na to pyszne warzywo.
Duszony z pomidorami: koper pokrój w poprzek w plasterki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę, dodaj koper, duś 10 min. Dodaj 3 pokrojone pomidory i 100 ml bulionu warzywnego. Duś 15 min. Dopraw.
Pieczony z szynką: koper przekrój na pół, gotuj 20 min w osolonej wodzie. Osącz, przekrój na ćwiartki, pomiędzy warstwy włóż plasterki szynki. Posyp tymiankiem, pokrop oliwą, posyp startym serem. Zapiekaj 15 min.
Z pomarańczą: koper pokrój w plastry, lekko posól. 2 pomarańcze obierz, wykrój fileciki miąższu, wymieszaj z koprem. Polej winegretem, odstaw na 5 min.
Tekst: Robert Grotkowski. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska