Sękacz to ciasto, które wyglądem przypomina ścięty pień drzewa, przygotowywane jest z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego. Ten tradycyjny jest wysoki na około 70 centymetrów. Do przygotowania sękacza o takich gabarytach potrzeba około 50 żółtek jaj i po kilogramie

Oryginalny sękacz pieczony jest na rożnie nad otwartym ogniem na obracającym się drewnianym wałku lub stożku. W wyniku polewania wałka lub stożka kolejnymi warstwami ciasta w przekroju sękacza widać grubsze warstwy jasnego i cieńsze ciemniejszego spieczonego ciasta, który przypominają słoje roczne w pniu drzewa. Nadmiar ciasta, który spływa w trakcie pieczenia sękacza przypomina zastygające sople. Gotowy sękacz można jeść bez polewy lub pokryć lukrem lub czekoladą.

Sękacz nie jest typowo polskim wypiekiem. Niemiecka nazwa sękacza - "baumkuchen" (Baum - drzewo, Kuchen - ciasto), która była używane w starych polskich książkach kucharskich, wskazuje na jego niemieckie pochodzenie. Sękacz był tradycyjnym ciastem tatarskim popularnym na terenach dawnych Kresów Wschodnich. W Polsce obecnie sękacz to regionalna specjalność Podlasia wpisana na listę produktów tradycyjnych.

Sękacz możemy także przygotować w domu i upiec w formie baby lub w tortownicy. W naszym serwisie znajdziecie przepisy na sękacz, który zachwyci smakiem Was i Waszych bliskich i idealnie będzie pasował jako ciasto na deser nie tylko na Wielkanoc.


Obecnie do przygotowania sękacza używana jest specjalna maszyna wyposażona w drewniany bal obracany nad paleniskiem.
Sękacz domowy

Sękacz domowy

Sękacz można przygotować w warunkach domowych bez konieczności opiekania masy z żółtek i masła nad ogniskiem. W tym celu najlepiej wykorzystać piekarnik. Przed przystąpieniem do czasochłonnego pieczenia bamkuchena najpierw należy sporządzić ciasto. Przygotowuje się je z żółtek, cukru, mąki i cukru waniliowego lub naturalnej wanilii. Cukier z jajkami uciera się w taki sposób, że każde żółtko dodawane jest stopniowo. Z białek ubija się pianę i delikatnie dodaje do jajecznej masy. Na natłuszczoną blaszkę lub foremkę wylewa się cienkie warstwy ciasta i zapieka każdą przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmuje się naczynie z piekarnika, na już upieczoną wylewa kolejną warstwę ciasta i powtarza tę czynność aż do wyczerpania masy. Im więcej warstw, tym lepiej.

Sękacz z piekarnika

Sękacz z piekarnika

Piekąc sękacz w piekarniku, warto pamiętać o kilku zasadach. W modelach z wersją nagrzewania górnego i dolnego najlepiej wyłączyć dolne. Dzięki temu cały proces będzie przebiegał sprawnie i spód się nie przypiecze. W kuchence z termoobiegiem sękacz najlepiej upiecze się właśnie na tej funkcji. Piekarnik powinien być nagrzany do 160-180 stopni Celsjusza. Każda warstwa ciasta powinna piec się około 5 minut – do momentu delikatnego przyrumienienia. W czasie pieczenia sękacza w piekarniku najważniejszą kwestią jest uzyskanie jak najcieńszych warstw ciasta. Najlepsza forma do bamkuchena to ta o średnicy 23 centymetrów lub forma keksowa 10 x 26 cm. Upieczony w ten sposób sękacz można udekorować polewą czekoladową.

Sękacz litewski

Sękacz litewski

Smakiem i teksturą sękacza zachwycają się od wieków mieszkańcy różnych zakątków świata. Legendy dotyczące jego pochodzenia wskazują na obszary Berlina, Litwy oraz północnego Podlasia. To wyśmienite i efektowne ciasto znane jest we Francji, Szwecji a nawet Japonii. W Polsce i na Litwie tym oryginalnym przysmakiem uświetnia się najczęściej czas świąt wielkanocnych lub ślubu.

Sękacz wielkanocny

Sękacz wielkanocny

Sękacz to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe z dużej ilości żółtek, tradycyjnie pieczone na rożnie wyposażonym w drewniany wałek lub stożek nad otwartym ogniem. Kolejne warstwy sękacza tworzą się przez polewanie płynnym ciastem wałka powoli obracanego nad ogniem. W celu powiększenia sęków do środka czasem wkładane są migdały. Sękacz wielkanocny można upiec w piekarniku. Po ostudzeniu warto polać go lukrem i udekorować bakaliami.

Sękacz podlaski

Sękacz podlaski

Sękacz to typowy smakołyk Podlasia. Stamtąd wywodzą się najstarsze polskie receptury dotyczące sposobu przyrządzania tego dekoracyjnego ciasta.

Sękacz tradycyjny

Sękacz tradycyjny

Jest wiele odmian nazw sękacza, ale sposoby jego wykonania są niemal identyczne. Bywa oblewany lukrem, czekoladą lub podawany bez niczego. Jest to ciasto bardzo słodkie o przyjemnej, wilgotnej teksturze. 100 gramów tradycyjnego sękacza to około 470 kcal. Wartości te mogą się wahać w zależności od tego, czy sękacz ma polewę, orzechy lub inne dodatki.

Znaleźliśmy 22 przepisów w kategorii Sękacz

Sękacz a'la zebra

Sękacz a'la zebra

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sękacz niczym zebra

Sękacz niczym zebra

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

mój sękacz

mój sękacz

paula231406 paula231406

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka jak sękacz

Babka jak sękacz

iziona iziona
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy sękacz

Domowy sękacz

misiabe misiabe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sękaczek

Sękaczek

bogusia19 bogusia19

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sękacz

Sękacz

Danuta Prorok Danuta Prorok

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sękacz.

Sękacz.

anula250 anula250

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sękacz

Sękacz

angelusia angelusia
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sękacze drobiowe.

Sękacze drobiowe.

marietta marietta

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sękacze

Sękacze

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: