Slowfoodowy Festiwal Kulinarny na Suwalszczyźnie odbędzie się w dniach 7-9 sierpnia 2015. W trakcie spotkań organizowanych w ramach festiwalu, oprócz wystąpień ekspertów kulinarnych, można będzie spróbować własnych sił w zajęciach praktycznych.
Warsztaty kulinarne będą obejmować m.in. naukę wyrabiania sera i masła, nalewek i naparów dla zdrowia, warsztat robienia sękacza oraz podstawy pszczelarstwa. Odbywać się będą w Mikołajewie, Augustowie, Suwałkach, Krasnopolu, Puńsku, Wiżajnach, Bachanowie, w siedzibie Wigierskiego Parku Narodowego oraz w siedzibie Suwalskiego Parku Krajobrazowego.
Organizatorom imprezy zależy, aby ich wydarzenie zebrało jak najwięcej ludzi pragnących choć na chwilę zatrzymać się w pędzącym świecie. Jest to główna idea slow food, która kładzie silny nacisk na świadomą postawę wobec spraw dotyczących jedzenia. W trakcie warsztatów uczestnicy poznają tradycyjne, jak i współczesne przepisy z Suwalszczyzny.
Kuchnie, które zostaną zaprezentowane na Slowfoodowym Festiwalu Kulinarnym to: suwalska, kresowa, tatarska, witariańska oraz polska z użyciem produktów regionalnych. W trakcie trwania festiwalu możliwe będzie odwiedzenie ekologicznego gospodarstwa.
Poszczególne warsztaty będą miały miejsce w różnych miastach, dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej podajemy listę warsztatów wraz z datami, miejscem gdzie się odbędą i krótkim opisem.
Zdjęcie: Fotolia
Warsztaty fotografii kulinarnej
7-10 sierpnia 2015
Suwałki
Podczas zajęć poznamy tajniki sztuki fotografowania jedzenia. Prowadzący zajęcia skupią się na podstawach fotografowania potraw i sposobie ich stylizowania. Omówione zostaną też kwestie robienia zdjęć w warunkach domowych. Pod koniec będzie można poprosić o komentarze na temat zrobionych przez siebie fotografii.
Warsztaty kuchni tatarskiej
7 sierpnia 2015 10:00 - 13:00
Suwałki, Kuchnia Tatarska u Alika
Wspólne gotowanie umilą uczestnikom opowieści o tradycji i kulturze Tatarów. Kuchnia ta, cechuje się ogromną różnorodnością przepisów na pierogi, dlatego to one podczas warsztatów będą grały pierwsze skrzypce. Nie zabraknie też przepisu na zupę i ciasto.
Zdjęcia: Fotolia
Zwiedzanie ekologicznego gospodarstwa rolnego Claudii i Thomasa Notter
7 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Bachanowo, Suwalski Park Krajobrazowy
Jeśli nigdy dotąd nie widzieliście ekologicznego gospodarstwa, to teraz macie okazję. Właściciele oprowadzą Was i pokażą w jaki sposób prowadzi się taki przybytek. Claudia i Thomas Notter produkują też własne sery i jogurty bez użycia konserwantów.
Warsztat kuchni suwalskiej
7 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Mikołajewo, Pensjonat Wigierski
Bardzo sycąca i treściwa kuchnia suwalska zawiera mnóstwo przepisów na dania ziemniaczano-mączno-mięsne. Podczas warsztatów poznamy sekretne przepisy na idealne kartacze, babkę ziemniaczaną oraz soczewiaki.
Nalewki i napary dla zdrowia
7 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Krasnopol
Jeśli zawsze chcieliście się nauczyć robić lecznicze syropy i rozgrzewające nalewki, to teraz macie idealną okazję. Razem z Małgorzatą Bielińską przygotujemy napoje z sezonowych owoców oraz napary dla zdrowia z wykorzystaniem ziół.
Zielarskie warsztaty
8 sierpnia 2015, godz. 8.30-11.00
Turtul, Suwalski Park Krajobrazowy, siedziba
W dobie powrotu do naturalnych metod leczenia, warsztaty z zielarstwa wydają się być bardzo interesujące. Podczas zajęć poznamy niezwykły świat ziół. Nauczymy się gdzie rosną, jak je rozpoznać, w jaki sposób przetwarzać i co najważniejsze, do czego wykorzystywać konkretne gatunki.
Zdjęcia: Fotolia
Warsztat bartniczo-pszczelarski
8 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Wigierski Park Narodowy, Krzywe
Warsztaty skierowane są do ludzi, którzy chcą się dowiedzieć więcej o zakładaniu i prowadzeniu pasieki. Możliwe będzie przyjrzenie się pracy pszczelarzy i obsługi braci. Prowadzący będą do Waszej dyspozycji - odpowiedzą na wszystkie pytania.
Kuchnia polska z Mistrzem Budynkiem
8 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Augustów
Kojarzycie go pewnie z programów telewizyjnych takich jak "Pytanie na śniadanie" i "Kawa czy herbata". Wraz z mistrzem kulinarnym Maciejem Budynkiem wykonamy kilka dań głównych i przystawek. Przygotujcie się na intensywny dzień!
Warsztat wyrobu sera i masła
8 sierpnia 2015, godz. 11.30-14.30
Wiżajny
Podczas tych fascynujących warsztatów nauczymy się jak przyrządzać prawdziwe sery i masła, w tradycyjny sposób, bez użycia konserwantów. Potrzebne będą do tego silne ramiona i trochę zacięcia.
Zdjęcia: Fotolia
RAW FOOD – surowa dieta
8 sierpnia 2015, godz. 11.30-14.30
Mikołajewo, Pensjonat Wigierski
Row Food to styl odżywiania bazujący tylko na owocach, warzywach, nasionach i orzechach nie przetworzonych termicznie powyżej 42'C. Poznamy sekrety przygotowania dań według tej filozofii oraz zbadamy jej założenia i idee.
Warsztat wypieku chleba
8 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Puńsk
Nauczymy się jak wykonywać tradycyjny chleb na zakwasie. Poznamy najważniejsze tajniki i sami zrobimy swój własny chleb. Co ciekawe, pieczywo zostanie wypieczone w prawdziwym piecu.
Słodka akademia Poduszki
8 sierpnia 2015, godz. 15.00-18.00/18.30
Suwałki, Klubokawiarnia Poduszka
Karolina Poduszka przedstawi nam cały repertuar słodkich przekąsek, ciast i babeczek. Nauczymy się tworzyć kremy i tarty, zachwycimy znajomych pysznymi koktajlami i szybkimi deserami. Warto wziąć udział w tych warsztatach.
Zamieńmy niecierpka kwiaty na malw rabaty – czyli rzecz o inwazji obcych
9 sierpnia 2015, godz. 10.30-13.30
Ośrodek Edukacji Środowiskowej Wigierskiego Parku Narodowego nad Zatoką Słupiańską jeziora Wigry
Dowiemy się jakie obce rośliny zagrażają naszym ogródkowym kwiatom i uprawą oraz poznamy jak skutecznie z nimi walczyć, nie niszcząc przy tym innych gatunków.
Zdjęcia: Fotolia
Warsztat kuchni kresowej
9 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Suwałki, Kuchnia Tatarska u Alika
Kuchnia kresowa łączy w sobie smaki ukraińskie, litewskie, białoruskie ale też tureckie i ormiańskie. Nauczymy się jak zrobić kugelis, kresowy gulasz, zupę drwala i wiele więcej.
Zapomniane produkty w Kuchni polskiej z Mistrzem Budynkiem
9 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Augustów
Ponownie spotkamy się ze znanym kucharzem z programów tv, Maciejem Budynkiem. Tym razem do przygotowania potraw wykorzystamy zapomniane produkty kuchni polskiej takie jak: biała malina, crosne i topinabur.
Warsztat robienia sękacza
9 sierpnia 2015, godz. 15.00-19.00
Wigry
Jeżeli lubicie sękacze i zawsze zastanawialiście się w jaki sposób powstają, to teraz macie idealną okazję, aby się tego dowiedzieć. Niekwestionowana mistrzyni w robieniu tego ciasta zdradzi nam jego sekrety i pokaże w jaki sposób powstaje.
\
Zdjęcia: http://www.alcha.pl/slow-food-festiwal/
Ceny poszczególnych warsztatów i dodatkowe informacje znajdziecie na stronie organizatorów: http://www.alcha.pl/slow-food-festiwal/
Polecamy : 5 najlepszych przepisów na dietetyczny chleb bezglutenowy >>>
Warsztaty kulinarne będą obejmować m.in. naukę wyrabiania sera i masła, nalewek i naparów dla zdrowia, warsztat robienia sękacza oraz podstawy pszczelarstwa. Odbywać się będą w Mikołajewie, Augustowie, Suwałkach, Krasnopolu, Puńsku, Wiżajnach, Bachanowie, w siedzibie Wigierskiego Parku Narodowego oraz w siedzibie Suwalskiego Parku Krajobrazowego.
Organizatorom imprezy zależy, aby ich wydarzenie zebrało jak najwięcej ludzi pragnących choć na chwilę zatrzymać się w pędzącym świecie. Jest to główna idea slow food, która kładzie silny nacisk na świadomą postawę wobec spraw dotyczących jedzenia. W trakcie warsztatów uczestnicy poznają tradycyjne, jak i współczesne przepisy z Suwalszczyzny.
Kuchnie, które zostaną zaprezentowane na Slowfoodowym Festiwalu Kulinarnym to: suwalska, kresowa, tatarska, witariańska oraz polska z użyciem produktów regionalnych. W trakcie trwania festiwalu możliwe będzie odwiedzenie ekologicznego gospodarstwa.
Poszczególne warsztaty będą miały miejsce w różnych miastach, dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Poniżej podajemy listę warsztatów wraz z datami, miejscem gdzie się odbędą i krótkim opisem.
Zdjęcie: Fotolia
Warsztaty fotografii kulinarnej
7-10 sierpnia 2015
Suwałki
Podczas zajęć poznamy tajniki sztuki fotografowania jedzenia. Prowadzący zajęcia skupią się na podstawach fotografowania potraw i sposobie ich stylizowania. Omówione zostaną też kwestie robienia zdjęć w warunkach domowych. Pod koniec będzie można poprosić o komentarze na temat zrobionych przez siebie fotografii.
Warsztaty kuchni tatarskiej
7 sierpnia 2015 10:00 - 13:00
Suwałki, Kuchnia Tatarska u Alika
Wspólne gotowanie umilą uczestnikom opowieści o tradycji i kulturze Tatarów. Kuchnia ta, cechuje się ogromną różnorodnością przepisów na pierogi, dlatego to one podczas warsztatów będą grały pierwsze skrzypce. Nie zabraknie też przepisu na zupę i ciasto.
Zdjęcia: Fotolia
Zwiedzanie ekologicznego gospodarstwa rolnego Claudii i Thomasa Notter
7 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Bachanowo, Suwalski Park Krajobrazowy
Jeśli nigdy dotąd nie widzieliście ekologicznego gospodarstwa, to teraz macie okazję. Właściciele oprowadzą Was i pokażą w jaki sposób prowadzi się taki przybytek. Claudia i Thomas Notter produkują też własne sery i jogurty bez użycia konserwantów.
Warsztat kuchni suwalskiej
7 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Mikołajewo, Pensjonat Wigierski
Bardzo sycąca i treściwa kuchnia suwalska zawiera mnóstwo przepisów na dania ziemniaczano-mączno-mięsne. Podczas warsztatów poznamy sekretne przepisy na idealne kartacze, babkę ziemniaczaną oraz soczewiaki.
Nalewki i napary dla zdrowia
7 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Krasnopol
Jeśli zawsze chcieliście się nauczyć robić lecznicze syropy i rozgrzewające nalewki, to teraz macie idealną okazję. Razem z Małgorzatą Bielińską przygotujemy napoje z sezonowych owoców oraz napary dla zdrowia z wykorzystaniem ziół.
Zielarskie warsztaty
8 sierpnia 2015, godz. 8.30-11.00
Turtul, Suwalski Park Krajobrazowy, siedziba
W dobie powrotu do naturalnych metod leczenia, warsztaty z zielarstwa wydają się być bardzo interesujące. Podczas zajęć poznamy niezwykły świat ziół. Nauczymy się gdzie rosną, jak je rozpoznać, w jaki sposób przetwarzać i co najważniejsze, do czego wykorzystywać konkretne gatunki.
Zdjęcia: Fotolia
Warsztat bartniczo-pszczelarski
8 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Wigierski Park Narodowy, Krzywe
Warsztaty skierowane są do ludzi, którzy chcą się dowiedzieć więcej o zakładaniu i prowadzeniu pasieki. Możliwe będzie przyjrzenie się pracy pszczelarzy i obsługi braci. Prowadzący będą do Waszej dyspozycji - odpowiedzą na wszystkie pytania.
Kuchnia polska z Mistrzem Budynkiem
8 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Augustów
Kojarzycie go pewnie z programów telewizyjnych takich jak "Pytanie na śniadanie" i "Kawa czy herbata". Wraz z mistrzem kulinarnym Maciejem Budynkiem wykonamy kilka dań głównych i przystawek. Przygotujcie się na intensywny dzień!
Warsztat wyrobu sera i masła
8 sierpnia 2015, godz. 11.30-14.30
Wiżajny
Podczas tych fascynujących warsztatów nauczymy się jak przyrządzać prawdziwe sery i masła, w tradycyjny sposób, bez użycia konserwantów. Potrzebne będą do tego silne ramiona i trochę zacięcia.
Zdjęcia: Fotolia
RAW FOOD – surowa dieta
8 sierpnia 2015, godz. 11.30-14.30
Mikołajewo, Pensjonat Wigierski
Row Food to styl odżywiania bazujący tylko na owocach, warzywach, nasionach i orzechach nie przetworzonych termicznie powyżej 42'C. Poznamy sekrety przygotowania dań według tej filozofii oraz zbadamy jej założenia i idee.
Warsztat wypieku chleba
8 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Puńsk
Nauczymy się jak wykonywać tradycyjny chleb na zakwasie. Poznamy najważniejsze tajniki i sami zrobimy swój własny chleb. Co ciekawe, pieczywo zostanie wypieczone w prawdziwym piecu.
Słodka akademia Poduszki
8 sierpnia 2015, godz. 15.00-18.00/18.30
Suwałki, Klubokawiarnia Poduszka
Karolina Poduszka przedstawi nam cały repertuar słodkich przekąsek, ciast i babeczek. Nauczymy się tworzyć kremy i tarty, zachwycimy znajomych pysznymi koktajlami i szybkimi deserami. Warto wziąć udział w tych warsztatach.
Zamieńmy niecierpka kwiaty na malw rabaty – czyli rzecz o inwazji obcych
9 sierpnia 2015, godz. 10.30-13.30
Ośrodek Edukacji Środowiskowej Wigierskiego Parku Narodowego nad Zatoką Słupiańską jeziora Wigry
Dowiemy się jakie obce rośliny zagrażają naszym ogródkowym kwiatom i uprawą oraz poznamy jak skutecznie z nimi walczyć, nie niszcząc przy tym innych gatunków.
Zdjęcia: Fotolia
Warsztat kuchni kresowej
9 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Suwałki, Kuchnia Tatarska u Alika
Kuchnia kresowa łączy w sobie smaki ukraińskie, litewskie, białoruskie ale też tureckie i ormiańskie. Nauczymy się jak zrobić kugelis, kresowy gulasz, zupę drwala i wiele więcej.
Zapomniane produkty w Kuchni polskiej z Mistrzem Budynkiem
9 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Augustów
Ponownie spotkamy się ze znanym kucharzem z programów tv, Maciejem Budynkiem. Tym razem do przygotowania potraw wykorzystamy zapomniane produkty kuchni polskiej takie jak: biała malina, crosne i topinabur.
Warsztat robienia sękacza
9 sierpnia 2015, godz. 15.00-19.00
Wigry
Jeżeli lubicie sękacze i zawsze zastanawialiście się w jaki sposób powstają, to teraz macie idealną okazję, aby się tego dowiedzieć. Niekwestionowana mistrzyni w robieniu tego ciasta zdradzi nam jego sekrety i pokaże w jaki sposób powstaje.
\
Zdjęcia: http://www.alcha.pl/slow-food-festiwal/
Ceny poszczególnych warsztatów i dodatkowe informacje znajdziecie na stronie organizatorów: http://www.alcha.pl/slow-food-festiwal/
Polecamy : 5 najlepszych przepisów na dietetyczny chleb bezglutenowy >>>