Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Jajka z kawiorem

Jajka z kawiorem

IwonaF IwonaF

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zakwas żytni

Zakwas żytni

IwonaF IwonaF
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Baba do koszyczka

Baba do koszyczka

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kurczak w plastry

Kurczak w plastry

IwonaF IwonaF
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik krakowski z kratką

Sernik krakowski z kratką

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka puchowa

Babka puchowa

mp112 mp112

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wiatraczki

Wiatraczki

Pyza Pyza
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha

Pascha

dotka dotka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek

Mazurek

jovi jovi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek z toffi

Mazurek z toffi

jovi jovi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rogaliki wiedeńskie

Rogaliki wiedeńskie

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z serem feta

Sałatka z serem feta

kober kober

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ptysie

Ptysie

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ananasowiec

Ananasowiec

mirkakropka mirkakropka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wykwintne jaja

Wykwintne jaja

ka5iaa ka5iaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: