Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Kluseczki waniliowe

Kluseczki waniliowe

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Miodownik

Miodownik

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki ruskie

Pączki ruskie

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierniczki miodowe

Pierniczki miodowe

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bisztopt z makiem

Bisztopt z makiem

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto Heli

Ciasto Heli

karita karita

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szarlotka najprostsza

Szarlotka najprostsza

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Andruty

Andruty

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki

Faworki

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wyciskane herbatniki

Wyciskane herbatniki

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kokosanki

Kokosanki

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

schab gotowany

schab gotowany

wio wio

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Napoleonka

Napoleonka

kiwi kiwi
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek z pulpetami

Żurek z pulpetami

misia53 misia53
9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki inne

Faworki inne

kasandra6 kasandra6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: