Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Piernik

Piernik

rozanka rozanka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledź po polsku

Śledź po polsku

sikora sikora
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa z rzeżuchy

Zupa z rzeżuchy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żurek na zakwasie:

Żurek na zakwasie:

pinecha pinecha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zakwas na żurek:

Zakwas na żurek:

pinecha pinecha
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

kinguś kinguś
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kanapki jajeczne

kanapki jajeczne

emkalowicz emkalowicz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Niby-piernik

Niby-piernik

Pyza Pyza
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Henia Henia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Karp smażony

Karp smażony

Henia Henia
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czysty barszczyk

Czysty barszczyk

Henia Henia
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: