Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Kruche babeczki

Kruche babeczki

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik pulchny

Sernik pulchny

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort piaskowy I

Tort piaskowy I

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek kaszubski

Mazurek kaszubski

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort pischinger

Tort pischinger

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik "Naprędce"

Piernik "Naprędce"

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placek "Mikado"

Placek "Mikado"

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort makaronikowy

Tort makaronikowy

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka Głogowe

Ciasteczka Głogowe

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasteczka cebulowe

Ciasteczka cebulowe

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka piernikowe

Ciastka piernikowe

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka warszawskie

Ciastka warszawskie

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka drożdżowe

Ciastka drożdżowe

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciastka ryżowe

Ciastka ryżowe

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Biszkopciki Heli

Biszkopciki Heli

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Biszkopt z kisielu

Biszkopt z kisielu

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: