Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Mazurek porzeczkowy

Mazurek porzeczkowy

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek Dziad

Mazurek Dziad

jarekcheltam jarekcheltam

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mój sernik puszek

Mój sernik puszek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chlebek  cebulowy

Chlebek cebulowy

5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka - galaretki

Jajka - galaretki

halina halina
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Buraczki wielkanocne

Buraczki wielkanocne

Bahus Bahus
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Świąteczny żurek

Świąteczny żurek

misia53 misia53
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

Sarenka Sarenka
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

schab ze śliwką

schab ze śliwką

ewcik89 ewcik89

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

lara1908 lara1908

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

mega hamburger

mega hamburger

kurkaw1997 kurkaw1997

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka gotowana

Babka gotowana

misia53 misia53
13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki z twarogiem

Oponki z twarogiem

Persik Persik
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Inne koreczki

Inne koreczki

PaniMISIOWA PaniMISIOWA
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: