Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Faworki domowe

Faworki domowe

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rożki piwne

Rożki piwne

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pyszny jabłecznik

Pyszny jabłecznik

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki serowe

Pączki serowe

kiwi kiwi
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zebra

Zebra

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

wielkanocny sernik

wielkanocny sernik

lalunia lalunia
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jaja nadziewane pasztetem

Jaja nadziewane pasztetem

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki

Oponki

kindzia kindzia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz wiejski

Barszcz wiejski

Leo Leo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka z tuńczykiem

Jajka z tuńczykiem

misia13 misia13
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka z papryką

Jajka z papryką

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka z majonezem

Jajka z majonezem

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Wielkanocna

Babka Wielkanocna

Julia2603 Julia2603
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

kober kober

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czarny mazurek

Czarny mazurek

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

misia13 misia13

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z majonezem

Babka z majonezem

Maniutka Maniutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

ptychu ptychu

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: