Zobacz co znajdziesz w dodatku:
Barszcz z uszkami
Pierogi wigilijne
Smażone kapelusze grzybów
Muszle z grzybami,
Kremowa zupa z borowików
Wigilijny bigos
Kapusta z grochem
Modra sałatka
Wigilijne ryby
Karp tradycyjny
Karp nadziewany,
Karp w galarecie
Sosy do ryb
Śledzie z kawiorem
Roladki śledziowe z papryką
Pstrąg z ziołami
Zupa z karpia z warzywami
Węgierska zupa rybna – halaszle
Kutia z łamańcami
Makowiec
Gwiazda z bakaliami
Tarta mascarpone
Keks orzechowy
Ciasto makowe z jabłkami
Klasyczny keks
Sernik z rodzynkami
Deser z jabłek
Adwentowe ciasteczka
Czekoladowe pałeczki
Trufle czekoladowe
Szynka pieczona ze skórką
Pasztet z żurawiną
Pieczarki z farszem
Koszyczki z mięsem
Sałatka na liściach cykorii
Sałatka jarzynowa
Sałatka z buraka
Sałatka ze śledziem i fasolką
Schab z ananasem
Jagnięcina z ziołami
Pieczeń w cieście
Pałki w boczku
Indyk z nadzieniem
Podróże kulinarne
Kaczka lub gęś po wiedeńsku
Cielęcina po włosku
Zupa grzybowa po czesku
Udziec z indyka po francusku
Przekąski na zimno i na gorąco
Babeczki nadziewane
Warzywa z kremem
Paluszki z szynką
Muchomorki
Słodka babka
Gulasz z winem
Kuleczki mięsne
Zupa z fasoli
Żurek
Słodkości i drinki
Chrust
Cytrusowy szok
Margarita
oraz
Nastrojowe dekoracje:
Propozycje ozdabiania stołu
Przygotowania stroików
Przykładowy przepis:
Gwiazda z Bakaliami
Składniki:
- po 5 łyżek orzechów laskowych, brazylijskich i pistacjowych, obranych ze skórki migdałów
- 12 dag masła
- 15 dag cukru
- torebka proszku do pieczenia oraz cukru wanilinowego
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek zmielonego maku
- tabliczka mlecznej czekolady
- jasna polewa czekoladowa
Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania kolejno dodawać jajko i żółtka. Połączyć z drożdżami wcześniej rozpuszczonymi w ciepłym mleku. Stopniowo wsypywać przesianą przez sito mąkę oraz cukier wanilinowy. Wyrobić gładkie lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąty i posmarować masa makową, pozostawiając trzycentymetrowy brzeg. Zrolować. Ułożyć na natłuszczonej olejem blasze.
3. Piec godzinę w temp. 200 st. C. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem. Można też polukrować: cukier puder wymieszać na gładko z sokiem z cytryny, ozdobić ciasto. Odstawić do zastygnięcia.
Źródło: dodatek specjalny magazynu Przyjaciółka - Boże Narodzenie
Gość