Przyjaciółka poleca dodatek - Boże Narodzenie

  • 1

Przyjaciółka poleca dodatek - Boże Narodzenie, w którym znajdziamy przepisy na świąteczne dania.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Przyjaciółka poleca dodatek - Boże Narodzenie
Kiedy na niebie zaświeci pierwsza gwiazdka – zasiądźmy, jak każe obyczaj – do tej najważniejszej w roku wieczerzy. Dzieląc się opłatkiem, życzmy sobie zdrowia i pomyślności. Skosztujmy wszystkich przygotowanych potraw. Potem odpakujmy prezenty, odśpiewajmy kolędy i cieszmy się tym wyjątkowym magicznym czasem, pełnym rodzinnego ciepła i pyszności. Zatem wesołych Świąt Kochani! Elżbieta Augustyniak redaktor odpowiedzialna

 

 

Zobacz co znajdziesz w dodatku:

 

Barszcz z uszkami

Pierogi wigilijne

Smażone kapelusze grzybów

Muszle z grzybami,

Kremowa zupa z borowików

Wigilijny bigos

Kapusta z grochem

Modra sałatka

Wigilijne ryby

Karp tradycyjny

Karp nadziewany,

Karp w galarecie

Sosy do ryb

Śledzie z kawiorem

Roladki śledziowe z papryką

Pstrąg z ziołami

Zupa z karpia z warzywami

Węgierska zupa rybna – halaszle

Kutia z łamańcami

Makowiec

Gwiazda z bakaliami

Tarta mascarpone

Keks orzechowy

Ciasto makowe z jabłkami

Klasyczny keks

Sernik z rodzynkami

Deser z jabłek

Adwentowe ciasteczka

Czekoladowe pałeczki

Trufle czekoladowe

Szynka pieczona ze skórką

Pasztet z żurawiną

Pieczarki z farszem

Koszyczki z mięsem

Sałatka na liściach cykorii

Sałatka jarzynowa

Sałatka z buraka

Sałatka ze śledziem i fasolką

Schab z ananasem

Jagnięcina z ziołami

Pieczeń w cieście

Pałki w boczku

Indyk z nadzieniem

Podróże kulinarne

Kaczka lub gęś po wiedeńsku

Cielęcina po włosku

Zupa grzybowa po czesku

Udziec z indyka po francusku

Przekąski na zimno i na gorąco

Babeczki nadziewane

Warzywa z kremem

Paluszki z szynką

Muchomorki

Słodka babka

Gulasz z winem

Kuleczki mięsne

Zupa z fasoli

Żurek

Słodkości i drinki

Chrust

Cytrusowy szok

Margarita

 

oraz

 

Nastrojowe dekoracje:

Propozycje ozdabiania stołu

Przygotowania stroików

 

 

Przykładowy przepis:

 

Gwiazda z Bakaliami

 

Składniki:

- po 5 łyżek orzechów laskowych, brazylijskich i pistacjowych, obranych ze skórki migdałów

- 12 dag masła 

- 15 dag cukru

- torebka proszku do pieczenia oraz cukru wanilinowego

- 5 łyżek mleka 

- 5 łyżek zmielonego maku

- tabliczka mlecznej czekolady

- jasna polewa czekoladowa


Wykonanie:
 

1. Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania kolejno dodawać jajko i żółtka. Połączyć z drożdżami wcześniej rozpuszczonymi w ciepłym mleku. Stopniowo wsypywać przesianą przez sito mąkę oraz cukier wanilinowy. Wyrobić gładkie lśniące ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

2. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąty i posmarować masa makową, pozostawiając trzycentymetrowy brzeg. Zrolować. Ułożyć na natłuszczonej olejem blasze.

 

3. Piec godzinę w temp. 200 st. C. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem. Można też polukrować: cukier puder wymieszać na gładko z sokiem z cytryny, ozdobić ciasto. Odstawić do zastygnięcia.



Źródło: dodatek specjalny magazynu Przyjaciółka - Boże Narodzenie