Wszystkim Czytelnikom spokojnych i dostatnich świąt życzy Redakcja
Zobacz co znajdziesz w dodatku:
Świąteczny obiad:
Kaczka z brzoskwiniami
Kremowa zupa brokułowa
Zupa krem z grochu
Tatar z łososia
Galaretka z nóżek wieprzowych
Tatar z polędwicy wołowej
Strudel z wołowiną
Sałatka małopolska
Rybna galaretka z warzywami
Roladki z wędzonego łososia
Grochowe kulebiaczki
Pstrąg faszerowany
Schab po warszawsku
Udka kaczki z gruszkami
Kurczak z ryżem
Mostek ze szpinakiem
Wołowina w migdałach
Pieczeń z indyka z suszonymi owocami
Polędwiczki z orzechami
Szynka pieczona z żurawinami
Zupy:
Domowy barszcz z uszkami
Zupa z suszonych śliwek
Kremowa zupa rybna
Śledzie po kujawsku
Rolmopsy z orzechami
Korzenne rolmopsy w sosie curry
Sałatka z cytrusami
Ryba faszerowana
Sandacz po litewsku
Karp po gdańsku z pieczarkami
Karp w galarecie
Pierogi z kapustą i grzybami
Kulebiak z pieczarkami
Kapusta z grzybami
Kluski z makiem
Kisiel żurawinowy
Tradycyjna kutia z bakaliami
Kompot z suszonych owoców
Ciasta:
Duet makowo-serowy
Gwiazda orzechowo-kawowa
Ciasto czekoladowe z granatem
Ciasto migdałowo-czekoladowe
Kremowy przekładaniec
Keks z bakaliami
Kruche ciasteczka
Mięsa i pasztety:
Pieczeń z indyka ze szpinakiem
Pasztet grzybowy
Pasztet z wątróbek
Pieczeń wołowa
Faszerowany mostek cielęcy
Sosy do mięs
Przykładowy przepis:
Mostek ze szpinakiem
Składniki na 6 porcji:
- 1,5 kg wyluzowanego z kości mostka cielęcego
- 50 dag mrożonego szpinaku w liściach
- 1 cebula
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 5–6 ząbków czosnku
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Mostek umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Przykryj, żeby nie wysychał i odstaw do lodówki na kilka godzin.
2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, pokrojone suszone pomidory osączone z oliwy i duś razem 5–6 minut. Doprawdo smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3. Mięso wyjmij z lodówki, rozłóż na blacie i posmaruj ostudzonym farszem. Zwiń ciasno w roladę. Zepnij szpilkami lub owiąż sznurkiem. Obsmaż na rumiano na oliwie.
4. Roladę przełóż do brytfanki. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około godziny
w temp. 160 stopni.