Dodatek specjalny - Boże Narodzenie 2012

Polecamy dodatek specjalny przygotowany przez magazyn Pani domu - Boże Narodzenie 2012.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Dodatek specjalny - Boże Narodzenie 2012
 Drodzy Czytelnicy! Nim zaświeci pierwsza gwiazdka i zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy, sporo czasu musimy poświęcić na przygotowanie świątecznych potraw. Jak co roku zebraliśmy dla Was najciekawsze przepisy na dania, które mogą być hitami bożonarodzeniowych przyjęć. Przekonacie się, że te same wigilijne potrawy można przygotować w nieco odmienny sposób, a tradycyjny makowiec upiec inaczej niż zwykle. Zachęcamy do skorzystania z naszych przepisów i życzymy smacznego Waszym domownikom i gościom.

Wszystkim Czytelnikom spokojnych i dostatnich świąt życzy Redakcja


Zobacz co znajdziesz w dodatku:


Świąteczny obiad:

Kaczka z brzoskwiniami

Kremowa zupa brokułowa

Zupa krem z grochu

Tatar z łososia

Galaretka z nóżek wieprzowych

Tatar z polędwicy wołowej

Strudel z wołowiną

Sałatka małopolska

Rybna galaretka z warzywami

Roladki z wędzonego łososia

Grochowe kulebiaczki

Pstrąg faszerowany

Schab po warszawsku

Udka kaczki z gruszkami

Kurczak z ryżem

Mostek ze szpinakiem

Wołowina w migdałach

Pieczeń z indyka z suszonymi owocami

Polędwiczki z orzechami

Szynka pieczona z żurawinami
 

Zupy: 

Domowy barszcz z uszkami

Zupa z suszonych śliwek

Kremowa zupa rybna

Śledzie po kujawsku

Rolmopsy z orzechami

Korzenne rolmopsy w sosie curry

Sałatka z cytrusami

Ryba faszerowana

Sandacz po litewsku

Karp po gdańsku z pieczarkami

Karp w galarecie

Pierogi z kapustą i grzybami

Kulebiak z pieczarkami

Kapusta z grzybami

Kluski z makiem

Kisiel żurawinowy

Tradycyjna kutia z bakaliami

Kompot z suszonych owoców
 

Ciasta:

Duet makowo-serowy

Gwiazda orzechowo-kawowa

Ciasto czekoladowe z granatem

Ciasto migdałowo-czekoladowe

Kremowy przekładaniec

Keks z bakaliami

Kruche ciasteczka


Mięsa i pasztety:

Pieczeń z indyka ze szpinakiem

Pasztet grzybowy

Pasztet z wątróbek

Pieczeń wołowa

Faszerowany mostek cielęcy

Sosy do mięs



Przykładowy przepis:


 

Mostek ze szpinakiem


 

Składniki na 6 porcji:

- 1,5 kg wyluzowanego z kości mostka cielęcego

- 50 dag mrożonego szpinaku w liściach

- 1 cebula

- słoik suszonych pomidorów w oliwie

- 5–6 ząbków czosnku

- łyżka masła

- łyżka oliwy

- gałka muszkatołowa

- sól, pieprz



Sposób wykonania:

1. Mostek umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Przykryj, żeby nie wysychał i odstaw do lodówki  na kilka godzin.

2. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, pokrojone suszone pomidory osączone z oliwy i duś razem 5–6 minut. Doprawdo smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

3. Mięso wyjmij z lodówki, rozłóż na blacie i posmaruj ostudzonym farszem. Zwiń ciasno w roladę. Zepnij szpilkami lub owiąż sznurkiem. Obsmaż na rumiano na oliwie.

4. Roladę przełóż do brytfanki. Podlej kilkoma łyżkami wody, przykryj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około godziny

w temp. 160 stopni.