Sposób przygotowania:
Przyprawa curry dla wytrwałych
Do jednej miseczki wsypujemy przyprawy mielone.Do drugiej całe czyli 4 papryczki suszone ( nie mielone),kminek kolendrę , gorczycę, wszystkie rodzaje pieprzu, goździki,, kozieradkę, .czarnuszkę i ziele angielskie. Rozgrzewamy patelnię lub inne naczynie o grubym dnie, wsypujemy całe przyprawy ( nie mielone !!!) i prażymy na średnim ogniu około 3-4 minut. Po wystudzeniu mielimy i dodajemy resztę przypraw .Przechowywać w szczelnym słoiku. Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Ma barwę czerwoną lub żółtą, w zależności od doboru składników. Curry indonezyjskie jest ostrzejsze i bardziej aromayczne od indyjskiego. Hinduskie gospodynie same przygotowują tę ziołowo-korzenną mieszankę, biorąc do każdej potrawy inny zestaw składników. Niektóre odmiany curry od lat pozostają w Indiach ścisła tajemnicą rodzinną. Życzę wytrwałości a efekt murowany . Nie daję soli do mieszanki bo nie wszyscy lubią słone potrawy a dosolić zawsze można .
kasienka90ns