Restauracja z winami w Warszawie

  • 1

Vinarius – wyjątkowa restauracja połączona z punktem sprzedaży win – to nowe miejsce na winiarskiej mapie Warszawy.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Restauracja z winami w Warszawie
Vinarius zlokalizowany jest w Warszawie przy ul. Bednarskiej 28/30. W kameralnym zakątku, usytuowanym w bliskim sąsiedztwie Placu Zamkowego, serwowane są starannie wyselekcjonowane wina oraz dania kuchni śródziemnomorskiej. Restauracja połączona jest z punktem sprzedaży win, w których doborze pomaga wykwalifikowana obsługa m.in. znany polski dziennikarz, krytyk winiarski oraz wykładowca w szkole sommelierów – Sławomir Chrzczonowicz. 

Vinarius został stworzony przez wielkiego pasjonata win, prezesa ArchiDoc, Piotra Cholewę. Piotr Cholewa od 1994 roku oddaje się kolekcjonowaniu win, a do jego ulubionych należą wybitne wina z włoskiej apelacji Amarone i hiszpańskiej apelacji Ribera del Duero. W swojej piwniczce posiada zbiór ok. 1200 butelek wina, nad którym czuwa unikatowy system informatyczny zaprojektowany przez ekspertów z ArchiDoc. W aplikacji wspomagającej zarządzanie tak dużymi zasobami zapisane są wszelkie dane dotyczące każdej butelki, takie jak: nazwa, kraj , data produkcji, miejsce na półce i rekomendowany czas degustacji.

„Kultura picia wina w Polsce rozwija się niezwykle szybko. Konsumpcja tego alkoholu rośnie, ale moim zdaniem nadal brakuje miejsc, w których można delektować się nim bez kompleksów, dla czystej przyjemności. Moim celem jest stworzenie na winiarskiej mapie Warszawy miejsca, gdzie będzie podawane i sprzedawane najwyżej jakości wino. Restauracja Vinarius to dla mnie spełnione marzenie – pasja, która stała się zawodem” – powiedział Piotr Cholewa.

Firma Vinarius została założona w 1998 roku we Francji przez Cecile Bergasse córkę właściciela winnicy w Langwedocji, która na stałe zamieszkała w Polsce. Z racji rodowodu spółka specjalizuje się w imporcie i sprzedaży win francuskich, jednak w ofercie posiada również nieznane szerzej na polskim rynku pozycje z Austrii, Hiszpanii, Włoch, USA, Chile i Maroko.
Restaurację i punkt sprzedaży wina charakteryzują jasne i przestronne wnętrza zdobione freskami, które tworzą elegancką i niezobowiązująca atmosferę.

 Aranżacja wnętrza w Vinariusie stanowi połączenie minimalistycznej formy i elegancji. Sale są jasne, przestronne, dominuje kolor biały i jasne drewno. Freski są autorskimi kompozycjami prof. Jozefa Budki. Artysta posłużył się techniką collage zestawiając fragmenty swoich rysunków i grafik z realistycznymi przedstawieniami zwierząt i ptaków.

Całość stanowi oryginalny tryptyk łącznie z elementami zdobień na sklepieniach. Kompozycja malarska została wykonana w technice akrylowej.

„Wykonanie malowideł było jedną z najbardziej czasochłonnych prac wykończeniowych w Vinariusie. Wnętrza zaprojektowało biuro architektów plus8, jednak freski były od początku największym przedsięwzięciem. Wybraliśmy profesora Budkę jako wykonawcę ze względu na zamiłowanie do jego prac. Mamy nadzieję, że goście i klienci lokalu docenią tę niekonwencjonalną grafikę, która zdecydowanie nadaje charakter i klimat naszej restauracji” – Piotr Cholewa, twórca i właściciel restauracji Vinarius.

Vinarius posiada specjalną ofertę eventów dla firm. W lokalu organizowane są imprezy zamknięte nawet dla 100 gości, degustacje czy akademie wina.