Vinarius zlokalizowany jest w Warszawie przy ul. Bednarskiej 28/30. W kameralnym zakątku, usytuowanym w bliskim sąsiedztwie Placu Zamkowego, serwowane są starannie wyselekcjonowane wina oraz dania kuchni śródziemnomorskiej. Restauracja połączona jest z punktem sprzedaży win, w których doborze pomaga wykwalifikowana obsługa m.in. znany polski dziennikarz, krytyk winiarski oraz wykładowca w szkole sommelierów – Sławomir Chrzczonowicz.
Vinarius został stworzony przez wielkiego pasjonata win, prezesa ArchiDoc, Piotra Cholewę. Piotr Cholewa od 1994 roku oddaje się kolekcjonowaniu win, a do jego ulubionych należą wybitne wina z włoskiej apelacji Amarone i hiszpańskiej apelacji Ribera del Duero. W swojej piwniczce posiada zbiór ok. 1200 butelek wina, nad którym czuwa unikatowy system informatyczny zaprojektowany przez ekspertów z ArchiDoc. W aplikacji wspomagającej zarządzanie tak dużymi zasobami zapisane są wszelkie dane dotyczące każdej butelki, takie jak: nazwa, kraj , data produkcji, miejsce na półce i rekomendowany czas degustacji.
„Kultura picia wina w Polsce rozwija się niezwykle szybko. Konsumpcja tego alkoholu rośnie, ale moim zdaniem nadal brakuje miejsc, w których można delektować się nim bez kompleksów, dla czystej przyjemności. Moim celem jest stworzenie na winiarskiej mapie Warszawy miejsca, gdzie będzie podawane i sprzedawane najwyżej jakości wino. Restauracja Vinarius to dla mnie spełnione marzenie – pasja, która stała się zawodem” – powiedział Piotr Cholewa.
Firma Vinarius została założona w 1998 roku we Francji przez Cecile Bergasse córkę właściciela winnicy w Langwedocji, która na stałe zamieszkała w Polsce. Z racji rodowodu spółka specjalizuje się w imporcie i sprzedaży win francuskich, jednak w ofercie posiada również nieznane szerzej na polskim rynku pozycje z Austrii, Hiszpanii, Włoch, USA, Chile i Maroko.Restaurację i punkt sprzedaży wina charakteryzują jasne i przestronne wnętrza zdobione freskami, które tworzą elegancką i niezobowiązująca atmosferę.
Aranżacja wnętrza w Vinariusie stanowi połączenie minimalistycznej formy i elegancji. Sale są jasne, przestronne, dominuje kolor biały i jasne drewno. Freski są autorskimi kompozycjami prof. Jozefa Budki. Artysta posłużył się techniką collage zestawiając fragmenty swoich rysunków i grafik z realistycznymi przedstawieniami zwierząt i ptaków.
Całość stanowi oryginalny tryptyk łącznie z elementami zdobień na sklepieniach. Kompozycja malarska została wykonana w technice akrylowej.
„Wykonanie malowideł było jedną z najbardziej czasochłonnych prac wykończeniowych w Vinariusie. Wnętrza zaprojektowało biuro architektów plus8, jednak freski były od początku największym przedsięwzięciem. Wybraliśmy profesora Budkę jako wykonawcę ze względu na zamiłowanie do jego prac. Mamy nadzieję, że goście i klienci lokalu docenią tę niekonwencjonalną grafikę, która zdecydowanie nadaje charakter i klimat naszej restauracji” – Piotr Cholewa, twórca i właściciel restauracji Vinarius.
Vinarius posiada specjalną ofertę eventów dla firm. W lokalu organizowane są imprezy zamknięte nawet dla 100 gości, degustacje czy akademie wina.
Vinarius został stworzony przez wielkiego pasjonata win, prezesa ArchiDoc, Piotra Cholewę. Piotr Cholewa od 1994 roku oddaje się kolekcjonowaniu win, a do jego ulubionych należą wybitne wina z włoskiej apelacji Amarone i hiszpańskiej apelacji Ribera del Duero. W swojej piwniczce posiada zbiór ok. 1200 butelek wina, nad którym czuwa unikatowy system informatyczny zaprojektowany przez ekspertów z ArchiDoc. W aplikacji wspomagającej zarządzanie tak dużymi zasobami zapisane są wszelkie dane dotyczące każdej butelki, takie jak: nazwa, kraj , data produkcji, miejsce na półce i rekomendowany czas degustacji.
„Kultura picia wina w Polsce rozwija się niezwykle szybko. Konsumpcja tego alkoholu rośnie, ale moim zdaniem nadal brakuje miejsc, w których można delektować się nim bez kompleksów, dla czystej przyjemności. Moim celem jest stworzenie na winiarskiej mapie Warszawy miejsca, gdzie będzie podawane i sprzedawane najwyżej jakości wino. Restauracja Vinarius to dla mnie spełnione marzenie – pasja, która stała się zawodem” – powiedział Piotr Cholewa.
Firma Vinarius została założona w 1998 roku we Francji przez Cecile Bergasse córkę właściciela winnicy w Langwedocji, która na stałe zamieszkała w Polsce. Z racji rodowodu spółka specjalizuje się w imporcie i sprzedaży win francuskich, jednak w ofercie posiada również nieznane szerzej na polskim rynku pozycje z Austrii, Hiszpanii, Włoch, USA, Chile i Maroko.Restaurację i punkt sprzedaży wina charakteryzują jasne i przestronne wnętrza zdobione freskami, które tworzą elegancką i niezobowiązująca atmosferę.
Aranżacja wnętrza w Vinariusie stanowi połączenie minimalistycznej formy i elegancji. Sale są jasne, przestronne, dominuje kolor biały i jasne drewno. Freski są autorskimi kompozycjami prof. Jozefa Budki. Artysta posłużył się techniką collage zestawiając fragmenty swoich rysunków i grafik z realistycznymi przedstawieniami zwierząt i ptaków.
Całość stanowi oryginalny tryptyk łącznie z elementami zdobień na sklepieniach. Kompozycja malarska została wykonana w technice akrylowej.
„Wykonanie malowideł było jedną z najbardziej czasochłonnych prac wykończeniowych w Vinariusie. Wnętrza zaprojektowało biuro architektów plus8, jednak freski były od początku największym przedsięwzięciem. Wybraliśmy profesora Budkę jako wykonawcę ze względu na zamiłowanie do jego prac. Mamy nadzieję, że goście i klienci lokalu docenią tę niekonwencjonalną grafikę, która zdecydowanie nadaje charakter i klimat naszej restauracji” – Piotr Cholewa, twórca i właściciel restauracji Vinarius.
Vinarius posiada specjalną ofertę eventów dla firm. W lokalu organizowane są imprezy zamknięte nawet dla 100 gości, degustacje czy akademie wina.
Gość
http://www.restauracjavinarius.pl/pliki/image/YL0D8722a_573_577.jpg