W XVII wieku Grzegorz Korab, zbudował na warszawskim rynku kamienicę i założył winiarnię. W XVIII wieku trafiła ona w ręce rodziny Fukierow. Do dziś restauracja „U Fukiera” jest jedyną, historyczną restauracją w Warszawie, która bezkompromisowo kontynuuje tradycje nie tylko przedwojenne, ale i te sięgające XVII wieku. Restauracja „U Fukiera” jest pierwszą przestrzenią „namalowaną” w całości przez Magdę Gessler. Miejsce to, jak żadne inne, posiada harmonijnie określoną formę, w której skład na równi z wystrojem wnętrza wchodzą smak, zapach, kolor i dźwięk. Kuchnia Magdy Gessler to wirtuozerskie połączenie pozornie mocno oddalonych od siebie światów zachodu, wschodu i południa. Również Fukier scala najbardziej od siebie oddalone światy i przestrzenie. Gości wielkich polityków, arystokrację, artystów i dziennikarzy. Wspólnym mianownikiem wszystkich odwiedzających to magiczne miejsce jest chęć poznania prawdziwej Polski – jej smaku, zapachu i koloru. Fukierowskie stoły gromadzą codziennie codziennie wielu znakomitych gości. Fukierowskie wnętrza Wnętrza restauracji u Fukiera pomieszczą ok. 100 gości. Na codzień do dyspozycji gości posiada trzy sale: dwie na parterze i jedną w piwnicy. Dodatkowo za dodatkową opłatą sali można na pierwszym piętrze ustawić duży, bardzo elegancki stół dla maksymalnie 30 osób lub 50 osób przy imprezie w formie bufetu.. Latem restauracja oferuje urocze patio dla około 25 osób oraz ogródek na Rynku Starego Miasta dla około 70 osób. Ponadto, w VIP-roomie istniej możliwość zorganizowania kolacji zasiadanej dla maksymalnie 15 osób w odosobnieniu.
Fukierowskie specjały
W fukierowskich kuchniach przyrządza się słynne na cały świat dania sporządzone na bazie produktów wysokiej jakości. Restauracja „U Fukiera” to magiczne połączenie smaków, zapachów, kolorów i wspomnień. Doświadczą tu Państwo etnicznej, polskiej kuchni – z jednej strony skrajnie ortodoksyjnej, z drugiej zaś niepozbawionej charakterystycznej dla Magdy południowej lekkości życia. Warto skosztować tej magii.
Fukierowskie specjały
Zakąski
- Śledź zagrycha w oleju lub śmietanie z jabłuszkiem-co łaska
- Tatar po polsku z polędwicy z wiejskim żółtkiem na bogato
- Tatar po francusku z musztardą dijon i armaniakiem
- Tatar ze śledzi pocztowych na razowym i miodowym chlebie
- Nóżki marynowane octem z prawdziwków i grzybkami
- Deska z domowej spiżarni pełna niespodzianek i marynat
- Polski wędzony łosoś z czerwonym kawiorem
- Tatar z łososia na różowo bogato doprawiony sezamkami i tartym chrzanem
- Pasztet z dziczyzny u nas pieczony w towarzystwie
- Węgorz wędzony Mazurski na miodowo-koprowym
Ciepły początek
- Kołduny litewskie w zabajone z lubczykiem lub na maśle
- Nereczka cielęca na chrupiąco podana z shery i czosnkiem
- Krewetki w glinie na oliwie z oliwek z czosnkiem i papryczka
- Foie gras na chałce na grzance z pomocą calvadosu i jabłek
- Szpinak na oliwie z czosnkiem i płatkami parmezanu
- Placki ziemniaczane z kawiorem czerwonym, jajem twardym i cebulką
- Pierogi z cielęciną okraszone skwarkami
Zupy
- Flaki po warszawsku na giczach cielęcych z pulpetem
- Żur na prawdziwkach z krótką biała kiełbasą
- Gulaszowa węgierska na prawdziwej papryce warzona z zacierkami
- Rumiany rosół na wielu mięsach i jarzynach
- Barszcz czerwony jak rubin na zakwasie i skórkach z antonówek z pasztecikiem
- Zupa dnia
Sałaty
- Sałata wiosenna tak jak dawniej chrupiąca z rzodkiewką i słodką śmietaną
- Sałata provance z serem kozim zapieczony miodem i rozmarynem
- Zielono mi... czyli Zielone ogrody sałata rzymska, roszponka, szpinak, bazylia, rukola, championy, awokado, cukinia, zielone jabłko
- Carska Rosja z krabami chatka i aksamitną emulsją z pomidorów i koniaku
- Sałata romantyczna z piersi kaczki w różanym i malinowym winegrecie
Dania Oli - mamy pani Magdy - jak zwykle w Sobotę i Niedzielę
- Gołąbki jak u mamy z bitymi ziemniakami i skwarkami okraszone
- Garnek cielęcy pełny dobroci z kaszą
- Potrawka z kurcząt na koprze z białym ryżem
- Sztuka mięsa z kwiatkiem w dwóch odsłonach, cebulowym i chrzanowym, młode ziemniaki i pieczonym jabłkiem pełnym chrzanu
- Kurczak po polsku puszysty biszkoptem i pietruszką faszerowany
Ryby nasze polskie
- Karp z pieca w borowikach i śmietanie
- Sandacz na musie z porów w gnieździe ze szpinaku
- Łosoś różowy na parze pachnący korzennymi warzywami
- Naleśniki z krabami
- „Chatka” na łożu pomidorowym
- Cały pstrąg marynowany sokiem z ogórków solonych, przekładany koprem, w papilocie pieczony
- Jesiotr zamknięty w kawiorowej otulinie ze szczypiorkiem na szampanie
A na drugie...
- Kotleciki cielęce polskie z jajem przepiórczym i mizerią
- Polędwica na leśno w sosie winno-grzybowym z kopytkami Kotleciki jagnięce z cruste z orzechów włoskich i bazylii na konfiturze z papryki
- Udziec jagnięcy pieczony w zaprawie z rozmarynu i tymianku i białego wina Aldor
- Kaczka bardzo po polsku z pieczoną antonówką, cała połówka
- Pierś z kaczki różowa na musie z casisu z modrą na miodzie i rodzynkach
- Sarnina na własnym śmietanowym sosie z borowikami
- Comber z sarny z całym dworem
- Kotlet schabowy z kapustą na całą patelnię
- Wątróbka cielęca mleczna z sosem balsamicznym i antonówką ,kartofelki i koper
- Papardelle ze świeżymi pomidorami ,pieczoną papryka i prawdziwkami
A na koniec rozkosznie i słodko
- Zupa nic z chmurkami i czerwonymi owocami
- Parfe chałwowe z bezą pistacjową na soku z pomarańczy
- Naleśniki Gundel wyborne z orzechami włoskimi i gorąca czekoladą z rumem i chantilly
- Laskowy walc – tort po którym tańczysz bez przerwy
- Szarlotka na gorąco z lodami i już i z cynamonem
- Sernik z Krakowa w drodze do Wiednia
- Lody...
- Ciastko dnia
Czasami gdy pora roku...
- Chłodnik nasz litewski z rakami i cielęciną w paski
- Gaspacho chłodnik andaluzyjski
- Krem z białych warzyw z kalarepką i bitą śmietaną
- Szparagi białe lub zielone na masełku z rumiana bułką lub holendrem
- Łosoś marynowany w ziołach i nasionach kopru włoskiego
- Prawdziwki w kwaśnej wiejskiej śmietanie
- Foie gras wędzone gęsie z konfiturą z papryki
- Kurki w śmietanie z dużym koprem
- Polędwica po pańsku z foie gras
- Pierogomania czyli różne pierogi-ze skwarkami lub ziołami
- Pierś z gęsi chrupiąca na czarnej polewce z koniakiem i kluskami śląskimi
- Gęś cała pieczona – faszerowana cielęciną i chałką,jak Irek przywiezie ją z Węgier
W fukierowskich kuchniach przyrządza się słynne na cały świat dania sporządzone na bazie produktów wysokiej jakości. Restauracja „U Fukiera” to magiczne połączenie smaków, zapachów, kolorów i wspomnień. Doświadczą tu Państwo etnicznej, polskiej kuchni – z jednej strony skrajnie ortodoksyjnej, z drugiej zaś niepozbawionej charakterystycznej dla Magdy południowej lekkości życia. Warto skosztować tej magii.
Gość