Restauracja u Fukiera w Warszawie

  • 1

Dzieje tego miejsca sięgają poczatków XVI wieku.Do dziś restauracja „U Fukiera” jest jedyną, historyczną restauracją w Warszawie.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Restauracja u Fukiera w Warszawie
W XVII wieku Grzegorz Korab, zbudował na warszawskim rynku kamienicę i założył winiarnię. W XVIII wieku trafiła ona w ręce rodziny Fukierow. Do dziś restauracja „U Fukiera” jest jedyną, historyczną restauracją w Warszawie, która bezkompromisowo kontynuuje tradycje nie tylko przedwojenne, ale i te sięgające XVII wieku. Restauracja „U Fukiera” jest pierwszą przestrzenią „namalowaną” w całości przez Magdę Gessler. Miejsce to, jak żadne inne, posiada harmonijnie określoną formę, w której skład na równi z wystrojem wnętrza wchodzą smak, zapach, kolor i dźwięk. Kuchnia Magdy Gessler to wirtuozerskie połączenie pozornie mocno oddalonych od siebie światów zachodu, wschodu i południa. Również Fukier scala najbardziej od siebie oddalone światy i przestrzenie. Gości wielkich polityków, arystokrację, artystów i dziennikarzy. Wspólnym mianownikiem wszystkich odwiedzających to magiczne miejsce jest chęć poznania prawdziwej Polski – jej smaku, zapachu i koloru. Fukierowskie stoły gromadzą codziennie codziennie wielu znakomitych gości. Fukierowskie wnętrza Wnętrza restauracji u Fukiera pomieszczą ok. 100 gości. Na codzień do dyspozycji gości posiada trzy sale: dwie na parterze i jedną w piwnicy. Dodatkowo za dodatkową opłatą sali można na pierwszym piętrze ustawić duży, bardzo elegancki stół dla maksymalnie 30 osób lub 50 osób przy imprezie w formie bufetu.. Latem restauracja oferuje urocze patio dla około 25 osób oraz ogródek na Rynku Starego Miasta dla około 70 osób. Ponadto, w VIP-roomie istniej możliwość zorganizowania kolacji zasiadanej dla maksymalnie 15 osób w odosobnieniu.

Fukierowskie specjały

Zakąski

  • Śledź zagrycha w oleju lub śmietanie z jabłuszkiem-co łaska
  • Tatar po polsku z polędwicy z wiejskim żółtkiem na bogato
  • Tatar po francusku z musztardą dijon i armaniakiem
  • Tatar ze śledzi pocztowych na razowym i miodowym chlebie
  • Nóżki marynowane octem z prawdziwków i grzybkami
  • Deska z domowej spiżarni pełna niespodzianek i marynat
  • Polski wędzony łosoś z czerwonym kawiorem
  • Tatar z łososia na różowo bogato doprawiony sezamkami i tartym chrzanem
  • Pasztet z dziczyzny u nas pieczony w towarzystwie
  • Węgorz wędzony Mazurski na miodowo-koprowym


Ciepły początek

  • Kołduny litewskie w zabajone z lubczykiem lub na maśle
  • Nereczka cielęca na chrupiąco podana z shery i czosnkiem
  • Krewetki w glinie na oliwie z oliwek z czosnkiem i papryczka
  • Foie gras na chałce na grzance z pomocą calvadosu i jabłek
  • Szpinak na oliwie z czosnkiem i płatkami parmezanu
  • Placki ziemniaczane z kawiorem czerwonym, jajem twardym i cebulką
  • Pierogi z cielęciną okraszone skwarkami

Zupy

  • Flaki po warszawsku na giczach cielęcych z pulpetem
  • Żur na prawdziwkach z krótką biała kiełbasą
  • Gulaszowa węgierska na prawdziwej papryce warzona z zacierkami
  • Rumiany rosół na wielu mięsach i jarzynach
  • Barszcz czerwony jak rubin na zakwasie i skórkach z antonówek z pasztecikiem
  • Zupa dnia

Sałaty

  • Sałata wiosenna tak jak dawniej chrupiąca z rzodkiewką i słodką śmietaną
  • Sałata provance z serem kozim zapieczony miodem i rozmarynem
  • Zielono mi... czyli Zielone ogrody sałata rzymska, roszponka, szpinak, bazylia, rukola, championy, awokado, cukinia, zielone jabłko
  • Carska Rosja z krabami chatka i aksamitną emulsją z pomidorów i koniaku
  • Sałata romantyczna z piersi kaczki w różanym i malinowym winegrecie

Dania Oli - mamy pani Magdy - jak zwykle w Sobotę i Niedzielę

  • Gołąbki jak u mamy z bitymi ziemniakami i skwarkami okraszone
  • Garnek cielęcy pełny dobroci z kaszą
  • Potrawka z kurcząt na koprze z białym ryżem
  • Sztuka mięsa z kwiatkiem w dwóch odsłonach, cebulowym i chrzanowym, młode ziemniaki i pieczonym jabłkiem pełnym chrzanu
  • Kurczak po polsku puszysty biszkoptem i pietruszką faszerowany


Ryby nasze polskie

  • Karp z pieca w borowikach i śmietanie
  • Sandacz na musie z porów w gnieździe ze szpinaku
  • Łosoś różowy na parze pachnący korzennymi warzywami
  • Naleśniki z krabami
  • „Chatka” na łożu pomidorowym
  • Cały pstrąg marynowany sokiem z ogórków solonych, przekładany koprem, w papilocie pieczony
  • Jesiotr zamknięty w kawiorowej otulinie ze szczypiorkiem na szampanie

A na drugie...

  • Kotleciki cielęce polskie z jajem przepiórczym i mizerią
  • Polędwica na leśno w sosie winno-grzybowym z kopytkami Kotleciki jagnięce z cruste z orzechów włoskich i bazylii na konfiturze z papryki
  • Udziec jagnięcy pieczony w zaprawie z rozmarynu i tymianku i białego wina Aldor
  • Kaczka bardzo po polsku z pieczoną antonówką, cała połówka
  • Pierś z kaczki różowa na musie z casisu z modrą na miodzie i rodzynkach
  • Sarnina na własnym śmietanowym sosie z borowikami
  • Comber z sarny z całym dworem
  • Kotlet schabowy z kapustą na całą patelnię
  • Wątróbka cielęca mleczna z sosem balsamicznym i antonówką ,kartofelki i koper
  • Papardelle ze świeżymi pomidorami ,pieczoną papryka i prawdziwkami

A na koniec rozkosznie i słodko

  • Zupa nic z chmurkami i czerwonymi owocami
  • Parfe chałwowe z bezą pistacjową na soku z pomarańczy
  • Naleśniki Gundel wyborne z orzechami włoskimi i gorąca czekoladą z rumem i chantilly
  • Laskowy walc – tort po którym tańczysz bez przerwy
  • Szarlotka na gorąco z lodami i już i z cynamonem
  • Sernik z Krakowa w drodze do Wiednia
  • Lody...
  • Ciastko dnia

Czasami gdy pora roku...

  • Chłodnik nasz litewski z rakami i cielęciną w paski
  • Gaspacho chłodnik andaluzyjski
  • Krem z białych warzyw z kalarepką i bitą śmietaną
  • Szparagi białe lub zielone na masełku z rumiana bułką lub holendrem
  • Łosoś marynowany w ziołach i nasionach kopru włoskiego
  • Prawdziwki w kwaśnej wiejskiej śmietanie
  • Foie gras wędzone gęsie z konfiturą z papryki
  • Kurki w śmietanie z dużym koprem
  • Polędwica po pańsku z foie gras
  • Pierogomania czyli różne pierogi-ze skwarkami lub ziołami
  • Pierś z gęsi chrupiąca na czarnej polewce z koniakiem i kluskami śląskimi
  • Gęś cała pieczona – faszerowana cielęciną i chałką,jak Irek przywiezie ją z Węgier

W fukierowskich kuchniach przyrządza się słynne na cały świat dania sporządzone na bazie produktów wysokiej jakości. Restauracja „U Fukiera” to magiczne połączenie smaków, zapachów, kolorów i wspomnień. Doświadczą tu Państwo etnicznej, polskiej kuchni – z jednej strony skrajnie ortodoksyjnej, z drugiej zaś niepozbawionej charakterystycznej dla Magdy południowej lekkości życia. Warto skosztować tej magii.