Wieniec z ryby, może być serwowany na ciepło oraz na zimno.
Danie na 8 osób. Robi się to danie szybko przy dobrej organizacji pracy.
Pół kg ryby białej, maślanej lub innej, która nie ma mocnego zapachu ryby, pokroić w kostkę.
20 dag mrożonego zielonego groszku –podgrzanego tak, by nie stracił koloru, ostudzić.
3 jajka
4 łyżki czubate gęstej śmietany
Pół kg filetu z łososia bez ości, bez skóry, pokrojony w niewielkie kwadraty
Sól, pieprz
Duży pęczek roszponki.
Froma do pieczenia w ksztalcie wieńca z dziurą w środku.
Blacha do pieczenia ciasta tak duża, aby zmieścić w niej okrągłą formę
Pergamin, folia metalowa
Sos:
2/3 szklanki rosołu z ryby lub z warzyw
szklanka bardzo gestej smietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1) Sprawdzić czy ryba nie ma ości. Włączyć piec na temp. 180 C.
Wlożyć białą rybę i groszek, śmietanę do miksera (blendera) i zmiksować na papkę
2) Dodać jajka, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz, zmiksować dokładnie.
3) Wyłożyć masę do dużej miski, na to wrzucić pokrojonego w kostkę łososia, wymieszać. Formę okrągłą wysmarować masłem, wrzucić masę rybną, wygładzić z wierzchu. Przykryć całość pergaminem wysmarowanym od środka masłem, na to położyć folię metalową. Podwinąć razem z papierem dookola formy. Formę wstawić do dużego garnka lub formy do pieczenia ciasta, wypełnionej wodą, do połowy formy z rybą.
Piec 45 minut lub do momentu aż masa rybna będzie twardawa.
4) W tym czasie przygotować sos, podgrzać rosół, zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, wymieszać dokładnie, wyłączyć ogień, dodać sok z cytryny, zioła, sol, pieprz do smaku.
5) Upieczony wieniec wyłożyć na duży talerz, do środka włożyć roszponkę. Sosem polać każdy kawałek na własnym talerzu.
Danie na 8 osób. Robi się to danie szybko przy dobrej organizacji pracy.
Pół kg ryby białej, maślanej lub innej, która nie ma mocnego zapachu ryby, pokroić w kostkę.
20 dag mrożonego zielonego groszku –podgrzanego tak, by nie stracił koloru, ostudzić.
3 jajka
4 łyżki czubate gęstej śmietany
Pół kg filetu z łososia bez ości, bez skóry, pokrojony w niewielkie kwadraty
Sól, pieprz
Duży pęczek roszponki.
Froma do pieczenia w ksztalcie wieńca z dziurą w środku.
Blacha do pieczenia ciasta tak duża, aby zmieścić w niej okrągłą formę
Pergamin, folia metalowa
Sos:
2/3 szklanki rosołu z ryby lub z warzyw
szklanka bardzo gestej smietany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1) Sprawdzić czy ryba nie ma ości. Włączyć piec na temp. 180 C.
Wlożyć białą rybę i groszek, śmietanę do miksera (blendera) i zmiksować na papkę
2) Dodać jajka, 4 łyżki śmietany, sól, pieprz, zmiksować dokładnie.
3) Wyłożyć masę do dużej miski, na to wrzucić pokrojonego w kostkę łososia, wymieszać. Formę okrągłą wysmarować masłem, wrzucić masę rybną, wygładzić z wierzchu. Przykryć całość pergaminem wysmarowanym od środka masłem, na to położyć folię metalową. Podwinąć razem z papierem dookola formy. Formę wstawić do dużego garnka lub formy do pieczenia ciasta, wypełnionej wodą, do połowy formy z rybą.
Piec 45 minut lub do momentu aż masa rybna będzie twardawa.
4) W tym czasie przygotować sos, podgrzać rosół, zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, wymieszać dokładnie, wyłączyć ogień, dodać sok z cytryny, zioła, sol, pieprz do smaku.
5) Upieczony wieniec wyłożyć na duży talerz, do środka włożyć roszponkę. Sosem polać każdy kawałek na własnym talerzu.